Na de maand zonder vlees en alcohol, barst met ‘Mei Plasticvrij’ de strijd tegen plastic afval los in ons land

Foto door Giuseppe Famiani via Unsplash
Om de kolossale afvalberg veroorzaakt door plastic verpakkingen terug te dringen, gaat volgende week ‘Mei Plasticvrij’ van start. Een nieuwe bewustwordingscampagne in navolging van Dagen Zonder Vlees en Tournée Minérale over de impact van ons gebruik van plastic op het milieu en onze gezondheid.

Het opzet van Mei Plasticvrij is simpel: één maand het gebruik van plastic verminderen. En dat met zoveel mogelijk mensen – burgers, organisaties en groepen. Op de website kun je je inschrijven en via een actielijst aanduiden wat je van plan bent om te doen in mei. Denk bijvoorbeeld aan met een herbruikbare tas winkelen of voor een kartonnen doos kiezen, droge voeding in bulk kopen, geen plastic tasjes gebruiken voor je fruit en groenten, een herbruikbare drinkfles meenemen enzovoort.

Waarom?

“Wegwerpplastic is een wereldwijd probleem, voor de oceanen, maar ook op land. Elke minuut komt er een volle vrachtwagen plastic in onze zeeën bij. Dat zegt genoeg. Microplastics zitten inmiddels overal, ook op je bord én in je lichaam,” aldus de organisatie achter Mei Plasticvrij in een persbericht. “Het is bewezen dat plastics die ftalaten en BPA’s (bisfenol A) bevatten onze hormonen verstoren. In hun rapport van 2013 stelde de UN WHO dat hormoonverstoorders een steeds grotere globale dreiging vormen. Redenen te over om van plastic onze topprioriteit te maken.”

BV’s

Een aantal BV’s zoals Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaeker en Dieter Coppens steunen als ambassadeurs de campagne actief. En ook wij scharen ons volledig achter de actie met nina.be. Zo krijgt redacteur Timon een plastic audit bij hem thuis: hoe goed doet hij het, waar kan het beter? We geven ook tips over wat je makkelijk kan vervangen door niet-plastic, spreken met een van de bekende ambassadeurs en nog veel meer. Stay tuned!
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Verbelen

  Plastic afval is niet mijn probleem, plastic verpakking maakt deel uit van het productie proces en wordt wereldwijd toegepast. Zo lang het daar niet gestopt wordt zal de afvalberg elke dag nog wat aangroeien, dan mogen we nog 13 maanden per jaar een plasticvrije maand inlassen.

 • Patrick De pauw

  En Vlaanderen(terug) gaat die vrachtwagens plastic vermeiden met taksen en belastingen?weer groene gedachten!wij zullen dan binnenkort problemen kennen met glazen flessen die de voetjes van de kindjes zullen beschadigen!en dan?een andere taks vinden?ik draag elke dag een fles drinkwater mee in mijn rugzak dus water in een andere verpakking vullen graag!maar dewelke dan he?

 • Rik Vang

  Oeps, en jij denkt dat jou ideeen zoiets kunnen opbrengen? Dat is wel héél extreem kort door de bocht gedacht hoor jan De Grande..

 • jan De Grande

  Een eeuw zonder NVA en Open VLD zodat ze de gewone mensen niet meer kunnen pesten. En zodat je jongeren later nog op deftige leeftijd kunnen gaan ipv 67 en met een pensioen dat hoger is dan 950 € brutto

 • Michel Van Brussel

  In Rwanda zijn plastic zakken verboden... We kunnen nog iets leren op sommige vlakken van Afrika..