Moord in een doos: ex-flik wil met zijn detectivespel nu ook Amerika veroveren

Minstens vier keer per jaar wordt er een nieuwe Crimibox gelanceerd, die 35 euro kost.
Crimibox Minstens vier keer per jaar wordt er een nieuwe Crimibox gelanceerd, die 35 euro kost.
Zin in het oplossen van een bloedige moord? Bij ex-flik Jimmy Cowé kan je een box met al de ingrediënten ervoor bestellen en thuis laten leveren. Al 7.000 mensen spelen detectiefje met de Crimiboxen en nu wil Jimmy ook Amerika veroveren.

Vergeet Cluedo. Moderne speurneuzen laten het moordmysterie aan huis afzetten. Zoals een Hello Fresh-doos alle bestanddelen voor een maaltijd bevat, levert een Crimibox alles wat nodig is om een politieonderzoek te voeren. Naast een lijvig dossier over de zaak zitten er bewijsstukken en een handleiding in. Met die ingrediënten en een computer kunnen maximaal vier spelers zich een avondje volledig uitleven op een moord.

Crimibox - Jimmy Cowé
RV Crimibox - Jimmy Cowé

De bedenker van de Crimibox heeft zelf een gerechtelijk verleden. Jimmy Cowé werkte twaalf jaar bij de federale politie waar hij onderzoeksdossiers coördineerde, analyses maakte en verbanden zocht. “Ik kreeg in 2017 het idee om een spel rond een moordzaak uit te werken”, zegt de ex-flik. Het gaat om fictieve moordverhalen, maar de inspiratie haalde Jimmy toch uit echte zaken. “Een voorbeeld: we hadden een onderzoek waarbij de verdachte verklaarde dat hij niet op de plaats van de feiten aanwezig was. Maar toen we de posts op zijn sociale media bekeken, bleek dat hij wél in de buurt was geweest. Verraden door Facebook, dus. Dat soort situaties nemen we mee in het spel.”

Verdachten verhoren

De Crimiboxen vonden vooral gretig aftrek bij de fans van Escape Rooms en liefhebbers van true crime, waargebeurde moordverhalen. Jimmy, die eerst deeltijds was gaan werken, nam eind 2018 ontslag, en stortte zich volledig op de misdaad. Vandaag heeft Crimibox 7.000 klanten in België en Nederland. Ze kunnen zich vier keer per jaar te buiten gaan aan een nieuw spel. “Wie één keer heeft besteld, komt meestal wel terug voor de volgende box”, zegt Jimmy.

De deelnemers aan het moordspel kunnen via internet ook verdachten verhoren, vragen stellen aan een chatbox, de fictieve Facebook-pagina of website van betrokkenen uitpluizen, de moordplek virtueel bezoeken en camerabeelden bekijken. “Een voorbeeld: als een slager wordt vermoord, kunnen de spelers op internet naar de website van diens zaak gaan om sporen te vinden. De volgende stap is de lancering van de Crimibox in Amerika. Daar is true crime een nog grotere hype. Dankzij Facebook-advertenties hebben we al de mailadressen van 10.000 mensen die interesse hebben in een Crimibox.”

In januari moet de eerste volledig digitale Crimibox op de VS losgelaten worden. Cowé, die intussen twee freelancers en één vaste medewerker in dienst heeft, zoekt daarvoor via een crowdfunding-actie van Kickstarter nog 15.000 euro. De zaken gaan zo goed dat er dit jaar niet vier maar zes nieuwe spellen op de markt komen. Een box kost 35 euro. “Mijn ex-collega’s zijn allemaal enthousiast. De meesten doen ook mee. Ik heb nog nooit een opmerking gehad dat iets in het onderzoek niet klopte of in ‘t echt niet mogelijk was”, lacht de bedenker.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Stavros Kanakaris

    Fanatastisch. Veel succes toegewenst.

  • guido vermeyen

    Had alle tijd op zijn werk om dit spel te ontwikkelen....misdadigers gaan dus royalties eisen omdat zij hem inspiratie gaven, tegenwoordig kan alles.

  • kristof Van San

    Super tof initiatief