Miauw! Deze studie toont aan hoe geobsedeerd we écht zijn door onze kat

Unsplash
Kattenmensen, ze staan erom bekend een beetje geobsedeerd te zijn door hun harige vriend - hellooo crazy cat lady! Maar nu is er ook een nieuwe studie die aantoont hoe bezeten we écht zijn door onze favoriete viervoeter.

Als jij net zo gek bent op je trouwe viervoeter als wij postte je vandaag, op Werelddierendag, zeker al een leuk kiekje met je kat op Instagram of Facebook. Dat we zoveel met onze harige vriend bezig zijn, was ook dierenvoedingsfabrikant Mars Petcare niet ontgaan. Voor een studie ondervroegen ze 1.000 katteneigenaars over hun gedrag tegenover hun huisdier. Daaruit blijkt dat ze gemiddeld 725 kattenfoto's en -video's liken per jaar en dat 47 procent van hen regelmatig een foto maakt met hun harige vriend, waarvoor ze trouwens meestal 3 pogingen nodig hebben om tot dé perfecte foto te komen.

Maar daar stopt de kattengekte niet. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat de meeste baasjes 13 kattengerelateerde spulletjes in huis hebben. Zo heeft 44% een ingelijste foto van zijn kat, 43% een knuffeldier in de vorm van een kat en 38% een kattenkalender.

Daarnaast toonde de studie aan dat de eigenaars van een kat jaarlijks gemiddeld 8 dagen praten en 20 dagen knuffelen met hun kat. En dat blijkt hen ook emotioneel te helpen. Zo geeft 60% van de ondervraagden aan dat hun kat hen door eenzame momenten worstelt, en 54% dat hun huisdier helpt als steun in stressvolle periodes.

Maar de eigenaars zorgen op hun beurt ook goed voor de gezondheid van hun favoriete viervoeters. Uit de enquête blijkt dat ze het meeste aandacht hebben voor hun eetgewoontes, de kwaliteit van hun vacht, hoe energiek ze zijn, in welke stemming ze verkeren, hoe aanhankelijk ze zijn en hoe gelukkig ze zich voelen.

Nu we dat allemaal weten: hoog tijd om onze harige vriend te gaan knuffelen én dat momentje te delen met onze virtuele vrienden!
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Peeters

  Ons katertje is tenminste eerlijk heeft die ergens geen zin in weet je het wel. Een huisdier is deel van familie daar zorg je voor.

 • Roger Poot

  Dieren: beter en 'echter' dan sociale media.

 • Peter Buyck

  1000 respondenten is erg weinig... Vooral voor een marktspeler als Mars Petcare. Zou er één vragenlijst zijn geweest per pallet voeding of zo?

 • Tessa Vandermout

  Dat klein rotzakske van mij moet dan ook maar niet zo lief zijn hé.

 • Peter Teirlynck

  Inderdaad saaie Guido. We zijn het bestuderen waard. Bedankt saaie Guido.