Met deze tips herbekijk je digitale foto's wel nog achteraf

Unsplash
Met onze smartphone maken we vandaag véél meer (vakantie)foto's dan een tiental jaar geleden. Ironisch genoeg belanden die ergens onbekeken in het zielloze mapje 'mijn foto's' op je smartphone, waar ze een stille dood sterven. Hoe kunnen we ook onze digitale foto's ordenen, zodat we ze later opnieuw bekijken? Nrc.nl ging te rade bij hoogleraar mediastudies José van Dijck.

Even eerlijk: hoe vaak scrol jij terug in het mapje 'mijn foto's' op je smartphone? Het feit dat je mooie kiekjes door elkaar staan met WhatsAppfoto's van vrienden of een screenshot van de treinuren, maakt foto's herbekijken op je toestel niet echt aanlokkelijk. We nemen dan ook voortdurend betekenisloze foto's, zoals een snelle foto van je ontbijt om op sociale media te delen. Niet meteen pareltjes om in een fotoalbum te kleven en jaren later met de kleinkinderen te herbekijken.

Communiceren via foto's

Onze kijk op foto's is dan ook veranderd, vertelt hoogleraar mediastudies José van Dijck aan nrc.nl. We communiceren steeds meer via foto's in plaats van met tekst, maar die kiekjes verliezen snel aan betekenis. Een foto van je kop koffie 's ochtends is het volgende moment al niet meer belangrijk. Doordat we steeds meer digitaal fotomateriaal verzamelen, lijkt orde in de chaos scheppen een onbegonnen klus. Je moet bij elke foto nadenken of je die wel wil bijhouden en ze staan ook overal verspreid op sociale media, op je smartphone of in de cloud. We hebben het gevoel dat we ooit nog wel aan die foto geraken als we ze nodig hebben, maar dat is een illusie: wie foto's op Facebook of in de cloud zet, kan die nog altijd kwijtraken als je ze niet ergens extern opslaat, gesteld dat die dienst failliet gaat.