Exclusief voor abonnees

Komt het nog goed met dat verdorde gazon? Zo red je je tuin van uitdroging

Je tuin besproeien is niet in alle gevallen de juiste oplossing.
Hollandse Hoogte / Ries van Wendel de Joode Je tuin besproeien is niet in alle gevallen de juiste oplossing.
Wekenlang weinig of geen regen, gecombineerd met een zomerse hitte en zelfs de sterkste planten krijgen het lastig. Om maar te zwijgen van het gazon dat er verdord en geel bij ligt. Onze tuinexperte geeft raad in de strijd tegen uitdroging.

Wat? Het gazon wordt geel, schraal en dor

• Oplossing: niets doen
• Dit doe je nu zeker niet: sproeien, kort maaien

Gras is ijzersterk en gaat bij grote droogtes diep in de grond op zoek naar vocht. Dat het er bovengronds bijna doods uitziet, betekent niets — gras kan maandenlang zonder water. Zodra het begint te regenen, zal je gras al na een week groener beginnen kleuren. Water geven in een droogteperiode, hoeft dus echt niet. Stop wel met maaien, want hoe korter het gras, des te meer verdamping. Wil je toch nog een keer maaien, doe het dan op een hoogte van minstens 6 centimeter en zonder opvangbak, het versnipperde gazonmaaisel werkt als anti-verdampingslaagje.

Wat? De bloemen laten hun kopjes hangen, de stengels verdrogen en de bladeren worden geel

• Oplossing: Afknippen en mulchen.
• Dit doe je nu zeker niet: Planten of verplanten, mest geven

Vooral jonge borders, waar nog een deel van de bodem onbedekt is, hebben het nu erg lastig: de planten verliezen immers veel vocht via hun blad. Knip wegkwijnende vaste planten tot op 10 centimeter van de grond af. Schoffel oppervlakkig, geef minstens een halve emmer water per plant en bedek de grond meteen met een mulchlaag van liefst 5 centimeter dik. Markeer de plekken in je tuin waar de planten het meest te lijden hebben en werk er in het voorjaar een dikke laag compost of bodemverbeteraar in, zo houdt de bodem het water in de toekomst beter vast. Geef na de eerste flinke regenperiode een onderhoudsdosis (organische) tuinmest; dat kan nog tot eind augustus.

Wat? Bomen verliezen hun blad, de haagbeuk wordt geel en delen van de hortensia sterven af

• Oplossing: Schoffel en begiet selectief maar royaal.
• Dit doe je nu zeker niet: Schijnbaar uitgedroogde bomen en struiken rooien. De definitieve schade meet je pas volgende lente op.

Bomen, struiken en hagen die al meer dan drie jaar op dezelfde plek staan, moeten voldoende gewapend zijn tegen de droogte. Valt hun blad nu toch af of hangen de bladeren er overdag slap bij, dan is het niets om je zorgen over te maken. Bij jonge aanplantingen waarvan het blad ’s ochtends nog altijd slap hangt, moet je wel dringend ingrijpen. Schoffel oppervlakkig en geef elke dag minstens 10 liter water, tot de plant weer activiteit vertoont. Zorg voor een geultje, zodat het water niet wegkan. Bedek de grond zo snel mogelijk met een laag mulch. Denk je dat een plant dood is? Rooi schijnbaar uitgedroogde bomen en struiken vooral niet; de definitieve schade meet je pas volgende lente op.

Wat? De terrasplanten laten hun bladeren hangen

• Oplossing: Gieten en verhuizen naar de schaduw.
• Dit doe je nu zeker niet: Verplanten of snoeien.

Verhuis je potplanten naar de meest schaduwrijke hoek van je terras; ze zullen er veel minder snel uitdrogen dan in volle zon. Heb je nog een plek in de (groenten)tuin of zandbak, graaf je terrasplanten en buxussen in pot daar dan tijdelijk in, en zet er een parasol boven of span er een zeil over. Stop de potten minstens 10 centimeter de grond in; grote potten liefst nog dieper. Je planten kunnen er zelf extra water uit de grond halen, hun voeten blijven koel en vochtig en de potgrond droogt minder snel uit. Blijven ze toch op het terras staan, geef ze dan om de vijf tot zeven dagen flink water en zeker niet elke dag een beetje. Strooi bovenop de grond cacaodoppen of fijne schors, tegen de verdamping. Meng vloeibare mest door het gietwater, dat geeft je planten extra energie om tegen de droogte te vechten.

Wat? De sla en de venkel schieten op, de boontjes worden taai, de courgettes krijgen meeldauw

• Oplossing: Geef lokaal water, en zaai en plant opnieuw in de herfst.
• Dit doe je nu zeker niet: Zaaien, planten en bemesten.

Wortels, knolselder, rode bietjes en zelfs prei krijgen een groeistilstand en worden daardoor hard en taai; sla, rucola en koriander schieten op. Ook courgettes en pompoenen kunnen niet goed tegen de droogte en krijgen van de stress makkelijker last van schimmels zoals meeldauw. Kies goed uit welke groenten je wil redden en geef alleen die water, tenzij je maar een kleine moestuin hebt. Begiet ’s avonds of ’s ochtends vroeg, met regenwater.

Houd elk stukje van je moestuin bedekt met gazonmaaisel of hennep of een andere mulchmaterie. Houd je klaar om na de eerste regenperiode weer van alles bij te zaaien en te planten — spinazie, kropsla, warmoes, wortelen, radijzen... lukken ook nog perfect in juli en augustus.

Vergeet de dieren in je tuin niet. Egels, vogels, padden, hommels en vlinders zullen je dankbaar zijn voor de schaaltjes water die je op rustige plekjes achterlaat.

Of je nu weggaat of thuisblijft deze zomer: met het zomerdossier van 2019 van HLN+ krijg je het beste van de twee. Inspirerende ideeën voor thuis en praktische tips voor op reis: we maken er een onvergetelijke zomer van.

Besteed jij ook zoveel tijd aan je terrasplanten? De verzorging kan een pak efficiënter

Keuzestress bij het uitzoeken van zomerplanten? Deze is altijd een succes

Zo houd je je gazon in topconditie: waarom elke week maaien geen goed idee is
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Toran Korshnah

  Als de tuin vol klaver staat dan is de grond te base en moet men kalk strooien. Voor mooi gras heb je phwaarde 5-6 nodig. Klaver groeit bij ph 4-5. En gras heeft een goede meststof nodig. Mijn gras staat momenteel in volle zon en donkergroen. Zonder water te geven.

 • nand nuyts

  Ik koop water bij pidpa en geef dat aan mijn gazon, het gaat terug naar de natuur wie kan daar nu tegen zijn ! zwembad vullen met 100.000 liter water om in te spelen mag wel !!!

 • Jan Rodrigus

  je kan er ook Zand opkappen, dan kan je een Beach party houden

 • Mieke Vhuyst

  Geef mij maar degelijk Vlaams onkruid, de fascinatie met een onbevlekte gazon en allochtone sierplanten gaat mijn petje te boven.

 • Lodewijk Verborgt

  Hebben jullie nog nooit van water gehoord? Het mag niet! Er is zoveel dat niet mag en toch gedaan word.