Juli is picknickmaand: 3 lekkere receptjes die je makkelijk kan meenemen

Getty Images
De komende dagen zijn de weergoden opnieuw erg vrijgevig. Of je nu een gezellige namiddag in het park plant of een dag naar de zee trekt: een lunch meebrengen is gezellig. Maar een goede picknick is meer dan een deken en wat sandwiches in een mand proppen. We sommen enkele tips en leuke receptjes op omdat juli de picknickmaand is! 

Picknickmand: wat moet er zeker in?

- bestek en borden

- bekertjes of glazen

- voldoende keukenrol

- kurkentrekker

- lekkere gekoelde drankjes (stop ze eventueel met een koelelement in een aparte tas)

- wat stevige stukken gespoeld fruit, kies iets dat je niet moet schillen of snijden (druiven, appels, perzik), heel fragiel fruit zou de trip weleens niet kunnen overleven

- brood met dipsausjes in aparte potjes 

- wat noten zijn altijd lekker om tussendoor te snacken en ze worden niet slecht in de warmte

- homemade gerechtjes zoals quiche, voorgesmeerde broodjes (kan je verpakken in bakpapier)

Gerechtjes

1. Ciabatta met lamsmerguez

BBQ-worstjes, maar dan anders. Tussen een broodje vormen ze het ideale zomerse beleg.

Wat heb je nodig:

- 4 lamsmerguez

- 1 ciabatta

- 4 el olijfolie extra vierge

- 1 rode ui

- 1 ui

- 2 tenen look, geperst

- 4 trostomaten

- 50 g rucola

- bosje basilicum

- peper en zout

Zo maak je het:

Stap 1: Halveer de ciabatta en snij de helften open. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedruppel met de helft van de olie en grill ze krokant in de oven.

Stap 2: Besmeer de lamsmerguez met de rest van de olie en grill ze gaar. Snij in schuine plakjes.

Stap 3: Snij de uien in ringen. Verhit de helft van de resterende olie en fruit de ui en knoflook. Kruid met peper en zout. Snij de tomaten in dunne plakjes.

Stap 4: Beleg de sneden ciabatta met de tomaat, ui, plakjes worst en rucola. Garneer met basilicumblaadjes en bestrooi met peper.

Tip: Snij de ciabatta in hapklare repen en serveer ze als aperitiefhapje.

2. Maak zelf je krokante kippenvingers!

Fastfood, zelf gemaakt! De kipvingers zijn een hit bij klein en groot.

Wat heb je nodig:

Voor de kippenvingers:

- 2 kipfilets

- 3 el mosterd

- 3 el mayonaise

- 2 teentjes look

- 20 g paneermeel

- peper en zout

Voor de dip:

- 1 tl mosterd

- 1 tl honing

- 2 el mayonaise

- 1 el gehakte munt

Zo maak je het:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek een ovenplaat met bakpapier. Meng voor de kip de mosterd met de mayonaise en de look in een diep bord.

Stap 2: Doe het paneermeel in een ander bord en kruid met wat peper en zout.

Stap 3: Snijd de kip in reepjes en meng ze door de marinade. Rol elk reepje daarna door het paneermeel en schik ze op de ovenplaat. Zet 15 minuten in de oven.

Stap 4: Meng alle ingrediënten voor de dip en serveer bij de kippenvingers.

3. Worstenbroodjes

Wat heb je nodig:

- 2 varkens-chipolata’s

- 1 bladerdeeg

- 200 g appelcompote

- 1 eidooier, losgeklopt

Zo maak je het:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg uit en snijd de cirkel doormidden. Leg een worst op links en recht van het deeg, op het smalste deel.

Stap 2: Rol het deeg langs beide kanten op. Snijd beide rollen in stukken van 3 cm en gooi de lege kantjes weg. Besmeer het deeg met de eidooier en zet 20 minuten in de oven.

Stap 3: Serveer de worstenbroodjes met de appelcompote.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.