Exclusief voor abonnees

Jongste burgemeester van het land Maaike De Rudder (25): “Ik zit op de stoel van mijn opa”

Tine Claerhout
Knoop de namen van Sebnem, Stien, Anne-Laure, Nina en Maaike in de oren: van deze dames zullen we nóg horen. Ze zijn jong en hebben heel wat in hun mars. Burgemeester Maaike De Rudder.

Haar ene opa was burgemeester van Sint-Gillis-Waas, haar andere opa was schepen. En zelf is ze er sinds kort de jongste burgemeester van het land. “In 2012 stond ik voor het eerst op de lijst van CD&V en ik was meteen verkozen. Ik was twee jaar gemeenteraadslid en daarna vier jaar schepen van Jeugd, Onderwijs en Financiën.”

En nu burgemeester.

“Tot begin december stond ik voor de klas als wiskunde-lerares in het middelbaar onderwijs. Maar de combinatie lesgeven én een gemeente van 19.600 inwoners besturen is onmogelijk. Daarom nam ik afscheid van het onderwijs. Ik moest deze kans nu grijpen, want wie weet krijg ik die geen tweede keer. In het gemeentehuis zit ik in het bureau waar mijn opa nog gezeten heeft. Aan een heel antieke tafel. Ik zit letterlijk in zijn stoel, dat is voor ons allebei heel emotioneel.”

Ben je een geboren leider?

“Ik heb graag de touwtjes in handen. Ik heb ook het gevoel dat ik door iedereen gewaardeerd word, al ben ik nog jong. Mensen zeggen vaak ‘We staan achter je’, en ‘Je zal dat goed doen’. Dat doet deugd.”

Staat je hele leven nu in het teken van de politiek?

“Ja en nee. Ik plan in mijn agenda af en toe momenten voor vrije tijd. Voor vriendinnen. Voor familie. Als burgemeester ben je uiteraard niet veel thuis en heb je veel verplichtingen.”

Ben je klaar voor het politieke steekspel?

“Ik wil vooral constructief werken. De oppositie zal veel oppositie voeren, maar ik ben bereid om daar goed mee om te gaan. In de politiek heb je voor- en tegenstanders, maar ik zal ook van een politieke vijand een vriend proberen te maken.”

Je zal ook hier en daar aangevallen worden.

“Dat gebeurde ook al toen ik schepen van Financiën was. Ik ben realistisch: negatieve commentaar hoort erbij. Ik heb daar geen probleem mee. Zolang ik niet persoonlijk aangevallen word op wie ik ben als mens, als vrouw, is het goed. Er moet altijd respect zijn. Dat is een waarde die ik van thuis meegekregen heb.”

Hoe klinkt ‘minister De Rudder’, vind je?

(lacht) “Het heeft altijd een meerwaarde om hogerop te denken! Ik kreeg zes jaar geleden de vraag om op de Vlaamse lijst te staan, maar toen zag ik dat nog niet zitten. Mocht de vraag opnieuw komen, dan wil ik daar wel over nadenken. Maar ik wil het nu eerst op gemeentelijk vlak zo goed mogelijk doen. Mijn grote voorbeeld is Hilde Crevits. Ze heeft een sterke uitstraling en veel dossierkennis. Dat vind ik heel belangrijk. Ik bereid me ook altijd uren voor op een gemeenteraad of schepencollege.”

Is je leven niet te serieus soms?

“Bepaalde zaken zijn absoluut heel serieus. Maar ik geef ook nog wat tennisles in een club. Er zijn zeker momenten waarop ik de politiek even kan vergeten.”

Maak je ook tijd voor andere dingen: uitgaan, een lief?

“Ik ben nog alleen. Maar als ik de komende zes jaar toch iemand tegenkom? Dan zal ik wel een manier vinden om dat te combineren. Uitgaan doe ik veel minder. Als ik wegga, moet ik er rekening mee houden dat iedereen me kent. Je hebt als burgemeester een voorbeeldfunctie.”

En je zal om de haverklap aangesproken worden? 

“Als schepen werd ik in de winkel of bij de bakker ook al aangesproken over elke werf in de stad. Als burgemeester vind ik dat al helemaal normaal. Toegankelijk zijn, dat is deel van mijn job.”

Denk je in het gemeentehuis soms ook: girlpower!

“Zeker! Toen ik de eed ging afleggen, waren er zeventien burgemeesters: veertien mannen en amper drie vrouwen. Het klassieke beeld van een burgemeester is nog altijd dat van een man in kostuum. Wel, kijk: het kan ook ánders.”


Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.