Joep (17) haakt en breit jaarlijks 600 mutsen en sjaals: "Ik breng nu mijn eerste boek uit"

Giulia Bertelli on Unsplash
Zo'n 600 mutsen en sjaals per jaar haakt en breit de Nederlandse Joep Van Damme (17), een piepjonge ondernemer uit Arnemuiden met een eigen webshop. In september brengt hij zijn eerste boek uit. Leeftijdsgenoten lachen wel eens dat haken en breien iets voor meisjes is. "Tot ik ze vertel hoeveel media-aandacht ik krijg en hoeveel geld ik ermee verdien'', vertelt hij grijnzend aan AD.

Op je zeventiende al een eigen bedrijfje hebben én ook een boek op de markt brengen, het is weinigen gegeven. Joep van Damme uit Arnemuiden wist van zijn hobby zijn bijberoep te maken, en dat terwijl hij eigenlijk nog gewoon op de schoolbanken zit. Toen hij zes was leerde hij haken van zijn oma, op zijn dertiende begon hij met een eigen Facebookpagina Joep Cool Wool Designs. Aanvankelijk maakte hij mutsen en sjaals op bestelling, enkel in ruil voor wol. Daarmee haalde hij het NOS Jeugdjournaal. "Toen ging het opeens heel hard," vertelt hij aan de Nederlandse krant AD.

600 per jaar

Joep bleef bewust een jaartje zitten op school om zich volop op zijn breien en haken te concentreren, en met de hulp van zijn oma, tante en vader stampte hij zijn eigen bedrijfje uit de grond. Jaarlijks breit en haakt hij zo'n 600 mutsen en sjaals, die hij verkoopt via zijn webshop. "Het is zó gaaf als mensen de spullen die jij maakt echt gebruiken", vertelt hij. "Dat vond ik al toen mijn moeder mijn eerste pannenlappen gebruikte in de keuken. En nu lopen honderden mensen met mijn mutsen en sjaals over straat!''

"Haken met Joep"

Op dit moment zet Joep zijn productie even op een lager pitje om zijn middelbare school zo snel mogelijk af te ronden. Daarna hoopt hij naar de mode-opleiding in Amsterdam te kunnen gaan. Intussen vond de jonge ondernemer wél nog de tijd om een boek uit te brengen bij de Nederlandse uitgeverij De Lantaarn, "Haken met Joep", dat vanaf 6 september te koop zal zijn. Het wordt een lees- en doeboek waarin Joep uitlegt hoe je verschillende accessoires kunt haken en waarin de lezer Joep beter leert kennen door middel van interviews. "Ik vind het nu al gaaf dat ik de rest van mijn leven kan zeggen dat ik een eigen boek heb. Wie heeft dat nou?," besluit de jonge ondernemer trots.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • mis tanget

    Heel flink van die jongen, maarre niemand blijft "bewust" een jaartje zitten ...