Exclusief voor abonnees

Is je orchidee uitgebloeid en verliest je ficus bladeren? Met de tips van onze tuinexperte houd je je kamerplanten mooi en gezond

De gatenplant is een populaire kamerplant.
RV De gatenplant is een populaire kamerplant.
Hoe goed je ze ook verzorgt, er kan altijd wat misgaan met je kamerplanten. Een geel blad, bruine randjes en slappe stengels zijn duidelijke signalen, maar wat scheelt er precies? Geef je te weinig of net te veel water? Is de plek te koud of te warm? Onze tuinexperte lost jullie meest gestelde vragen op.

Mijn kamerplanten gaan altijd kapot. Wat doe ik toch fout?

“Hoewel water geven zowat het simpelste klusje lijkt dat er bestaat, is het toch doodsoorzaak nummer één bij kamerplanten. Een vaste regel per plant bestaat er niet — planten hebben afhankelijk van hun soort, het seizoen en de plek waar ze staan, andere waterbehoeften. Maar als je planten altijd kapot gaan, vergeet je ze wellicht gewoon. Kies daarom één vast moment in het weekend waarop je je planten water geeft. Dat is voor sommige planten wellicht te weinig, maar het is altijd beter dan wekenlang je planten verwaarlozen en ze dan plots te verzuipen met veel te veel water. Giet altijd in het schaaltje en giet het overtollige water na een uur weg. Met die regelmaat moet het lukken om je planten in leven te houden. Begin met een sterke soort zoals ficus, Zamioculcas zamiifolia, een gatenplant of Sansevieria.”

De onderste bladeren van mijn gatenplant worden geel. Wat is er aan de hand?

“Het is normaal dat er af en toe een blad vergeelt en afvalt, maar krijgt je plant meer gele bladeren dan anders, dan is er mogelijk een waterprobleem. Wellicht heb je je Monstera te veel water gegeven. Duw met je vinger een paar centimeter in de potgrond. Voelt het daar droog aan, dan mag je water geven, niet eerder. Giet altijd in het schaaltje. Water dat na een uur niet opgezogen is, giet je weg.”

Ik heb mijn ficus een nieuw plekje gegeven, maar nu vallen er een pak bladeren af.

“Er is veel nodig om een ficus kapot te krijgen, maar een plotse temperatuurschommeling of bruuske verandering van licht zijn zelfs voor zo’n overlever te veel van het goede. De bladval is te wijten aan stress van de verandering. Kamerplanten houden er echt niet van om verplaatst te worden. Dat doe je beter in kleine stapjes. Je ficus is nu in shock. Laat hem rustig bekomen en probeer de omstandigheden van zijn oude plek zo goed mogelijk na te bootsen. Was er meer of minder licht? Was het er warmer of koeler? Laat hem langzaam wennen en weer op zijn positieven komen. Afwachten is de boodschap.”

(lees verder onder de foto)

Een ficus is een robuuste plant maar kan toch problemen hebben met veranderende temperatuursomstandigheden.
EVG Een ficus is een robuuste plant maar kan toch problemen hebben met veranderende temperatuursomstandigheden.

Als ik water geef aan mijn graslelie, loopt het gewoon los door de potgrond.

“Ook al is de winter niet de ideale periode om te verpotten — dat is tussen maart en september —, toch heeft jouw graslelie dringend nieuwe potgrond nodig. Bij oude potgrond zijn alle mineralen en kleideeltjes uitgespoeld en houd je alleen nog losse aarde over die niet meer de kracht heeft om water op te nemen en vast te houden. Haal je plant uit de pot, schud alle droge aarde af en maak de wortels los met je vingers. Verplant in verse potgrond voor kamerplanten. Geef water en laat je plant rustig bekomen. Verplanten is altijd stresserend. Geef pas weer water als de grond droog aanvoelt.”

(lees verder onder de foto)

Graslelie.
rv Graslelie.

Ik heb mijn azalea al jaren, maar nu vallen de bloemknoppen ineens af.

“Een plant die op het punt staat om te bloeien, heeft extra water nodig. Mogelijk staat je azalea nu te droog en moet hij dus meer water krijgen. De potkluit van een azalea moet altijd wat vochtig aanvoelen. Het afvallen van de bloemknoppen kan ook door plotse tocht komen. Tijdens de feesten staan (voor)deuren al eens wat langer open, om gasten in en uit te laten. Mogelijk heeft je plant een koudeshock gehad.”

(lees verder onder de foto)

Azalea’s hebben, als ze op het punt staan om te bloeien, meer water nodig.
rv Azalea’s hebben, als ze op het punt staan om te bloeien, meer water nodig.

Mijn kerstster staat al weken prachtig, maar nu krijgen sommige bladeren bruine, opkrullende randen. Wat doe ik fout?

“Bruine topjes of randen duiden bijna altijd op uitdroging. Daar zitten de droge omstandigheden in huis nu zeker voor iets tussen. Een kerstster groeit van nature in een vochtige omgeving. Bespuit ze een week lang dagelijks met lauw regenwater uit de plantenspuit, en daarna liefst twee keer per week. Zet een kerstster nooit bij een radiator, daar is de lucht veel te droog. Strooi een laag keitjes in het plantenschaaltje, die houden het water vast en zorgen voor een vochtig microklimaat.”

(lees verder onder de foto)

Kerstster
Shutterstock Kerstster

Wat zijn die witte donspluisjes op mijn cactus? Kunnen ze kwaad?

“Sommige cactussen hebben van nature donzige toefjes rond hun stekels, maar als er in de plooien van je cactus witte pluisjes opduiken, heb je de wolluizen op bezoek. Bladluizen, schildluizen en wolluizen lijken klein en onschuldig, maar ze kunnen zich snel vermenigvuldigen. Ze zuigen het sap uit je plant, waardoor die verzwakt en de bladeren plakkerig worden, wat schimmels aantrekt. Reageer snel en besproei de bladeren onder- en bovenaan met een biologisch insecticide voor kamer- of tuinplanten. Bij cactussen moet je goed in de plooien mikken! Zitten er na drie weken nog beestjes op, herhaal dan nog eens.”

(lees verder onder de foto)

Cactussen kunnen vatbaar zijn voor wolluis.
rv Cactussen kunnen vatbaar zijn voor wolluis.

De grond in de pot van mijn palm slaat wit uit. Is dat schimmel?

“Leidingwater bevat doorgaans veel kalk, wat op termijn een wit laagje vormt op potgrond. Hoog tijd voor nieuwe grond! Kamerplanten verpot je het best om de twee jaar, vanaf maart. Is het een heel grote plant, haal dan de bovenste laag met je handen weg — let op dat je geen wortels lostrekt — en vervang die door verse potgrond voor kamerplanten. Geef voortaan regenwater.”

(lees verder onder de foto)

Palm.
rv Palm.

De bladeren van mijn Alocasia krijgen ineens lelijke bruine puntjes

“Je lieveling heeft licht tekort. Alocasia’s doen het van nature goed in een kamer met wat minder licht, maar ’s winters zijn er een pak minder licht- en zonuren, en dat speelt je plant nu op. Verschuif hem een beetje dichter naar het raam toe.”

(lees verder onder de foto)

Alocasia’s doen het goed in ruimtes met minder licht, maar in de winter schuif je hem best dichter naar het raam.
rv Alocasia’s doen het goed in ruimtes met minder licht, maar in de winter schuif je hem best dichter naar het raam.

Mijn orchidee wil niet meer bloeien. Hoe krijg ik ze toch nog in bloei?

“Een Phalaenopsis-orchidee bloeit normaal ieder jaar opnieuw, soms wel meerdere keren per jaar. Heb je de uitgebloeide tak helemaal afgeknipt? Phalaenopsis bloeit namelijk soms op de oude tak in plaats van een volledig nieuwe aan te maken. Normaal knip je boven de derde knop. Verhuis je orchidee naar een plek waar het 3 tot 7°C koeler is, met genoeg licht, en geef water zoals je gewend was. Verschijnt er een nieuwe steel, plaats de plant dan terug op haar oude plek. Het duurt dan nog ongeveer drie maanden tot de eerste bloemen.”

(lees verder onder de foto)

Als je orchidee niet meer bloeit, zet je hem best op een koelere plaats.
rv Als je orchidee niet meer bloeit, zet je hem best op een koelere plaats.

Er verschijnen gele en bruine plekjes op mijn pannenkoekenplant. Is ze ziek?

Pannenkoekenplantjes zijn van nature zeer sterk, maar ze houden niet van direct zonlicht. ’s Zomers duiden vlekken daarom meestal op zonnebrand. Dat je plant nu vlekken krijgt, duidt eerder op een tekort aan voeding. Hoelang is het geleden dat je je plant voedsel gaf? Dat moet normaal elke drie weken, tussen maart en september. Geef je verzwakte plant per uitzondering nu alvast voeding.”

Pannenkoekenplanten zijn sterk, maar bij verkleurde bladeren geef je best meer voeding.
rv Pannenkoekenplanten zijn sterk, maar bij verkleurde bladeren geef je best meer voeding.

Lees ook binnen HLN+:

In drie stappen naar meer decoratief groen: maak een mini-jungle van je huis.

Onze tuinexperte geeft advies: zo bescherm je dieren in je tuin gemakkelijk tegen de koude.

Onkruid verwijderen van je gazon? “Laat het liever gewoon staan.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Stefanie van Dijk

    Ik ook Wim, maar dan zal ik maar gewoon onthouden wat ik Rob Verlinden ooit heb horen zeggen: 'met kamerplanten gaat het bergafwaards vanaf het moment je ze neerzet dus op z'n tijd een nieuwe kopen'

  • raf peeters

    Kamerplanten ,nu ja ,waar de meesten nog niet aan gedacht hebben ,je kunt er maar beter niet in overdrijven,zo niet ze volledig weren ,kamerplanten ontregelen de vochtig-heidsgraad in een woning en kunnen ook een reden en oorzaak van schimmel zijn.

  • Wim Offermans

    En toen ze het me wilde vertellen stond ik voor een betaal wall. Ik kan geen 5-6 kranten per maand betalen, misschien moeten ze daar eens over denken. Ik zou stellen per group.