Exclusief voor abonnees

IJskoffie is booming, maar hoeveel koffie zit er eigenlijk in? Expert: “Koffiefabrikanten laten het afweten”

Barista en koffieconsulent Peter Hernou.
Steven Richardson Barista en koffieconsulent Peter Hernou.
Sinds het aanbod van ‘on the go’-ijskoffies met melk steeds beter scoort in de supermarkten en tankstations, wagen ook niet-koffieproducenten hun kans. Zo lanceerde Alpro, bekend van de plantaardige dranken, onlangs liefst drie drankjes in één keer. Koffie-expert Peter Hernou proeft twaalf ijskoffies en selecteert drie toppers. Ook geeft hij zijn recept om thuis een goede ijskoffie te maken.

IJskoffie is de jongste jaren een van de best verkopende non-alcoholische dranken in de supermarkt. Marktonderzoeksbureau Mintel voorspelt voor de komende vijf jaar zelfs nog een verkoopsgroei van 35 % wereldwijd. Vooral in de Verenigde Staten en Japan is de drank enorm populair. In Japan kan je op elke straathoek gekoelde koffie kopen uit een koelkast, omdat ze het er zo verfrissend vinden.

Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt ook dat twee op de drie jongeren tussen de 18 en 24 jaar gekoelde koffiedranken als hét alternatief voor frisdrank beschouwen, al is dat qua samenstelling zeker niet het geval. De meeste producten bestaan voor 75 à 80% uit melk en uit 17 à 18% koffie (of koffie-extract met water), en één beker bevat makkelijk tien tot twintig gram suiker.

Dat er echte koffie in gekoelde koffiedranken zit, lijkt evident, maar in de praktijk blijkt dit zelden het geval. Zowel Illy, Douwe Egberts, Starbucks als Alpro kiezen voor koffie-extract met water in plaats van versgezette koffie. “Teleurstellend”, vindt Peter Hernou, drievoudig Belgisch kampioen en wereldkampioen latte art én onafhankelijk koffieconsulent. “Zeker van koffiefabrikanten verwacht je toch dat ze verse koffie in hun dranken verwerken in plaats van extract. Ik ben ervan overtuigd dat dit de smaak alleen maar ten goede zou komen. De meeste drankjes hebben maar weinig koffiesmaak, maar bevatten veel suiker. Melk en koffie alleen zijn nochtans genoeg om een lekkere ijskoffie te maken”, weet Hernou. 

“Mensen kopen zo’n drankje omdat ze onderweg nood hebben aan een verfrissende, energieopwekkende drank, maar geen enkele barista zal er zoveel suiker aan toevoegen dan supermarktfabrikanten. De verhouding tussen koffie en melk is dan weer een persoonlijke keuze. Wil je een energieboost, dan kies je voor meer koffie, voor een zachte smaak is meer melk aanbevolen. Filterkoffie bevat meer cafeïne, espresso minder, maar die compenseert dat met meer textuur en volheid in smaak. Hét recept voor een gekoelde koffiedrank met melk bestaat dus niet.”

Cold brew

Waarom er dan toch zoveel suiker zit in de twaalf geproefde ijskoffies, is ook Hernou een raadsel. “Vaak denkt men dat koude koffie bitter is, maar dat is niet per se zo: koffie op zich is geen bitter product. Alles hangt af van hoe hij bereid en gekoeld is, en welke koffiebonen er gebruikt zijn. Je kan thuis makkelijk zelf lekkere ijskoffie maken met uitsluitend koffie en melk. Dan heb je een eerlijker product dan wat je in de supermarkt koopt, én goedkoper.” 

Voor de prijs van één beker ‘on the go’-ijskoffie kan je thuis liters maken. Zelfs met een gewone filterkoffie kan je aan de slag. Of waarom geen cold brew? Koop versgebrande koffiebonen bij je favoriete koffiewinkel, maal die thuis, eventueel met een handmolen, en doe de koffie in een grote pot met koud water die je — afhankelijk van de koffiebonen en gewenste smaak — zes tot twaalf uur laat staan. Daarna nog even zeven, eventueel met een theedoek, zodat al het koffiegruis eruit is en je hebt een lekkere ijskoffie. 

Geen tijd? Versgezette koffie kan je ook snel afkoelen met ijsblokjes, iets wat ook in koffiebars wordt gedaan. “Je kan je drankje dus evengoed zelf maken met minder of geen suiker, én in een herbruikbare beker vervoeren in plaats van zo’n plastic beker uit de supermarkt of het tankstation”, besluit Hernou.

peterhernou.com

De smaaktest

Goud

Emmi Caffè Latte Colombia

• Prijs: 1,95 euro/230 ml, uit de supermarkt
• Ingrediënten: 79% halfvolle melk, 18% Arabica-koffie
• Cafeïne: 110 mg
• Suiker: 15,41 g
• Energie: 115 kcal

“Aanrader”

Peter Hernou: «Een krachtige smaak van koffie met de zachtheid van melk! Dit is een lekkere drank die aan alle verwachtingen voldoet. Ook de nasmaak is zoals het hoort bij een koffie met melk. En fijn is ook dat er maar weinig extra toevoegingen zijn aan de drank. Deze koffiedrank zou ik zelfs onderweg durven te kopen, al maak ik het natuurlijk gewoon liever zelf. Een aanrader!»

Zilver

Caffè Lattesso Fit

• Prijs: 3,10 euro/250 ml, in het tankstation
• Ingrediënten: 80% halfvolle lactosevrije melk, 18% Arabica-koffie
• Cafeïne: 110 mg
• Suiker: 14,75 g
• Energie: 112,50 kcal

“Met koekje. Leuk!”

“Er staat duidelijk ‘100% naturel’ op de verpakking en zo smaakt het ook. Deze drank smaakt naar koffie met melk. Hij is ook minder zoet dan de andere koffiedranken, waardoor hij minder plakt in de mond en je het gevoel krijgt een verfrissende ijskoffie met melk te drinken. Ook al is de koffiesmaak niet heel sterk, je hebt wel een goede nasmaak van koffie met melk. Een verfrissende aanrader voor onderweg die vergelijkbaar is met een zelfgemaakte ijskoffie met melk. Leuk is ook het koekje dat in het deksel verpakt zit: een fijne verrassing.”

Brons

Emmi Caffè Latte Macchiato

• Prijs: 1,99 euro/230 ml • In de supermarkt
• Ingrediënten: 80% melk verrijkt met room, 17% versgezette Arabica-koffie
• Cafeïne: 80 mg
• Suiker: 17 g
• Energie: 184 kcal

“Energiebooster”

Peter Hernou: “Leuke en veelbelovende boodschappen op de verpakking: van ‘your daily cup full of inspiring ideas’ tot ‘I’m sooo creamy’. Qua smaak maakt de producent het deels waar: het is een zachte koffie met melk, maar het romige is minder aanwezig. Ook al bevat het redelijk wat suiker (18,4 g per beker), het smaakt niet overdreven zoet. Het hoge cafeïnegehalte maakt van deze drank een lekkere energiebooster om een dipje tegen te gaan. Handig voor onderweg is ook de gebruiksvriendelijke beker met een deksel dat goed afsluit.”

(lees verder onder de foto)

De toppers, met van links naar rechts: Emmi Caffè Latte Colombia, Caffè Lattesso Fit en Emmi Caffè Latte Macchiato.
Steven Richardson De toppers, met van links naar rechts: Emmi Caffè Latte Colombia, Caffè Lattesso Fit en Emmi Caffè Latte Macchiato.

Goede ijskoffies

Moreno Latte Espresso

• Prijs: 0,49 euro/250 ml, Aldi
• Ingrediënten: 77% magere melk, 18% Arabica-koffie
• Cafeïne: 130 mg
• Suiker: 9 g
• Energie: 151 kcal

“Intense smaak”

“Er is een duidelijk smaakverschil met de latte macchiato van dit merk: de koffiesmaak is veel intenser, de melksmaak is minder. Maar dat mag ook bij een latte espresso. Deze drank heeft een evenwichtige balans tussen een sterke koffie en melk. Ik vind dit wel een lekkere drank, al proef je wel dat er suiker is aan toegevoegd. Daarnaast heeft het ook een hoog cafeïnegehalte: dit kan je consumeren als alternatief voor een energiedrank tijdens een lange autorit.”

Alpro Caffè Brazilian Coffee & Almond Blend

• Prijs: 1,95 euro/235 ml, in de supermarkt
• Ingrediënten: 53% koffie-extract met water, 1,5% amandel
• Cafeïne: niet meegedeeld
• Suiker: 11,5 g
• Energie: 73 kcal

“Met amandel”

“Ook met plantaardige dranken kan je lekkere ijskoffies maken: het hoeft zeker niet altijd melk te zijn. Deze drank ziet er alvast uit als een koude koffie én smaakt bovendien naar een koffie met amandel. Het is aangenaam om te drinken en heeft een mooie balans tussen koffie en amandel. Een zachte smaak die blijft hangen.”

Moreno Latte Macchiato

• Prijs: 0,49 euro/250 ml, Aldi
• Ingrediënten: 73% volle melk, 17% Arabica-koffie, 5% slagroom
• Cafeïne: 87,5 mg
• Suiker: 21 g
• Energie: 204 kcal

“Harmonieus”

“Deze drank heeft dezelfde natuurlijke kleur als een koffie met melk. Ook qua smaak komt het redelijk goed in de buurt. Deze drank heeft een harmonieuze balans tussen koffie en zachte melk. Lekker om te drinken, maar helaas maar weinig nasmaak.”

(lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Moreno Latte Espresso, Alpro Caffè Brazilian Coffee & Almond Blend en Moreno Latte Macchiato.
Steven Richardson Van links naar rechts: Moreno Latte Espresso, Alpro Caffè Brazilian Coffee & Almond Blend en Moreno Latte Macchiato.

Teleurstellend

Douwe Egberts Ice Macchiato

• Prijs: 2,60 euro/230 ml, in het tankstation
• Ingrediënten: 80% volle melk, 1,2% koffie-extract
• Cafeïne: 92 mg
• Suiker: 20,47 g
• Energie: 195 kcal

“Oppervlakkig”

“Deze drank heeft alvast een intense koffiekleur, maar het heeft een oppervlakkige koffiesmaak. Wel geeft het een zijdezacht gevoel in de mond: je hebt het gevoel een romig product te drinken. Qua textuur lijkt het een ijskoffie met melk, maar qua smaak is het neutraal. En een nasmaak heb je ook al niet. Jammer is ook dat het deksel niet stevig op de beker blijft zitten tijdens het drinken. Persoonlijk kan deze drank mij weinig bekoren.”

Starbucks Caffè Latte

• Prijs: 2,09 euro/220 ml, in de supermarkt
• Ingrediënten: 75% melk, 20% koffie-extract
• Suiker: 18,7 g
• Cafeïne: niet meegedeeld
• Energie: 154 kcal

“Milkshake”

“Op de verpakking staat alvast een veelbelovende boodschap: een verfrissende mix van koffie en romige melk. Romig is het zeker, maar de koffie proef je niet. Deze drank heeft maar weinig koffiesmaak. Je hebt eerder het idee een milkshake te drinken. Een beginnende koffiedrinker zal dit product wel weten te smaken, maar koffieliefhebbers zullen teleurgesteld zijn. De verpakking is leuk en handig voor onderweg: dankzij het rietje voorkom je alvast dat je zou morsen.”

Illy Latte Macchiato

• Prijs: 1,89 euro/250 ml, in de supermarkt
• Ingrediënten: 36% melk, 1% koffie-extract
• Cafeïne: niet meegedeeld
• Suiker: 16 g / 250 ml
• Energie: 108 kcal / 250 ml

“Zeer teleurstellend”

“Deze drank komt helemaal niet in de buurt van een Italiaanse koffie met melk: het smaakt naar niets en je hebt geen koffie-nasmaak. Zeer teleurstellend product! Van een koffieproducent verwacht je meer: jammer dat ze met koffie-extract werken in plaats van verse koffie. Wel een handig flesje voor onderweg.»

Boni Latte Macchiato

• Prijs: 0,49 euro/250 ml, Colruyt
• Ingrediënten: 73% volle melk, 17% Arabica-koffie, 5% room
• Cafeïne: 87,50 mg
• Suiker: 21 g
• Energie: 207 kcal

“Karamelsmaak”

“Dit kan je niet vergelijken met een koffie met melk. Deze drank smaakt niet naar koffie, maar naar karamel. Ongetwijfeld vinden veel mensen dit wel lekker omdat het een zoet, romig drankje is. Jammer, want het product bevat volgens de ingrediëntenlijst wel echte koffie. Voor een koffie on-the-go is de beker niet echt stevig: je knijpt hem makkelijk samen.”

Emmi Caffè Latte Balance

• Prijs: 1,99 euro/230 ml, in de supermarkt
• Ingrediënten: 83% halfvolle lactosevrije melk, 17% Arabica-koffie
• Cafeïne: 80 mg
• Suiker: 9,2 g
• Energie: 78 kcal

“Vlak”

“Je proeft dat er naast koffie en melk nog vanalles is aan toegevoegd waardoor het geen lekkere ‘koffie met melk’-smaak meer heeft. In vergelijking met de andere koffieproducten van Emmi is deze drank teleurstellend. Je hebt helemaal geen mondgevoel en geen koffiesmaak. Het is een vlakke drank die je zonder smaak opdrinkt.”

Alpro Caffè Peruvian Coffee & Coconut Blend

• Prijs: 1,95 euro/235 ml, in de supermarkt
• Ingrediënten: 53% koffie-extract met water, 5,3% kokosnootmelk
• Cafeïne: niet meegedeeld
• Suiker: 11,5 g
• Energie: 80 kcal

“Lijkt wel een Bounty”

“Deze drank proeft vooral naar kokos! Ik vind koffie met kokosnootmelk geen goede combinatie. Het lijkt wel alsof je een Bounty aan het drinken bent, maar dan zonder chocolade. De koffiesmaak komt er helemaal niet door: er is geen balans tussen de koffie en kokosmelk en je hebt geen mondgevoel. Al proef je wel een beetje bitterheid, wellicht door de toegevoegde chicoreivezel. Maar een koffiedrank zou ik het zeker niet durven te noemen.”

(lees verder onder de foto)

Deze dranken komen de smaaktest niet goed door, van links naar rechts: Alpro Caffè Peruvian Coffee & Coconut Blend, Illy Latte Macchiato, Douwe Egberts Ice Macchiato, Starbucks Caffè Latte, Emmi Caffè Latte Balance en Boni Latte Macchiato.
Steven Richardson Deze dranken komen de smaaktest niet goed door, van links naar rechts: Alpro Caffè Peruvian Coffee & Coconut Blend, Illy Latte Macchiato, Douwe Egberts Ice Macchiato, Starbucks Caffè Latte, Emmi Caffè Latte Balance en Boni Latte Macchiato.

Lees ook binnen HLN+:

25 roséwijnen getest, met verrassende uitkomst: “De goedkoopste is de beste”

Klaar voor de 10 miles? Met deze houding loop je zonder moeite over de finish

Topchef proeft en beoordeelt 10 verse pizza’s uit de supermarkt. Deze 3 benaderen ‘the real thing’




1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jens Vranckx

    dan nog liefst van al een verse frappé.