Houdt uw kat van u of niet? Wetenschappers worden het maar niet eens

Getty Images
Houden katten écht van ons? Of zien ze ons stiekem gewoon als hun persoonlijke butlers? Het is een vraag die dierenvrienden zich al lang stellen. En wetenschappers ook zo blijkt. 

Het is een onderwerp dat stof doet opwaaien. Houden katten van mensen of niet? Het antwoord is ja, volgens een Amerikaanse onderzoeksgroep dat een experiment deed met kittens en volwassen katten. Al is een Britse professor het daar niet mee eens. 

Een nieuw onderzoek dat deze week gepubliceerd werd, stelt dat katten zich binden aan hun eigenaar en op hen rekenen als bron van veiligheid in een nieuwe omgeving. Onderzoeker Monique Udell van de universiteit van Oregon nam een groep katten en hun baasjes onder de loep. Tijdens de test moesten de baasjes hun huisdieren twee minuten laten wennen aan een vreemde kamer, twee minuten weggaan en dan terugkregen. Vervolgens werd bekeken hoe de dieren reageerden. 

Wat bleek? De katten gedroegen zich hetzelfde als een jong kind of een hond. Tweederde ging op verkenning, een op de drie stopte zich bang weg in een hoekje of zocht troost bij zijn eigenaar. Genoeg om voor de onderzoekers tot de conclusie te komen dat de dieren zich net zo hard hechten als honden en kinderen. 

Gekibbel

Maar daar is de Britse hoogleraar veterinaire gedragskunde Daniel Mills van de universiteit Lincoln het niet mee eens. “Ze controleerden niet of de katten net zo reageerden op een vreemdeling”, vertelt hij aan de Volkskrant. Mills deed enkele jaren geleden zelf onderzoek naar het gedrag van katten en merkte toen op dat de dieren even aanhankelijk waren bij vreemden. “Het is logisch dat katten bindingen aangaan, dat doen ze ook met hun moeder”, legt hij nog uit. “Maar het maakt nogal uit of mijn kat van mij houdt, of dat hij van iedereen houdt.” 

Toch verdedigt de Amerikaanse Udell zich, al geeft de eerste auteur van de studie, Kristyn Vitale, toe dat de test met de vreemde nodig was. Wat volgens hen telt, is echter de reactie van de kat. “Bij een kind gebruiken we het bindingsgedrag naar vreemden ook niet als bewijs dat ze niet gebonden zouden zijn aan hun ouder.” 

Gedragsbioloog Claudia Vinke aan de faculteit dierengeneeskunde van Utrecht deelt de mening van Mills. “Ik vind dit een leuke studie, maar zie ook wel de haken en ogen”, legt ze uit aan de Volkskrant. Ze is van mening dat de band tussen de kittens en de moederpoes ook onderzocht moest worden. “Dat is belangrijk voor de kwaliteit van de binding later.” 

Is uw kat nu aan u gehecht of niet? Vinke is er niet 100% van overtuigd. “Er is misschien wel iets meer dan: ik doe het puur voor het voer. Maar katten zijn van nature solitair jagende dieren. Of de kat net zo gehecht raakt aan de mens als de hond, lijkt me sterk.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf janssens

  Een kat (of hond) ziet je gewoon als een wandelende voederbak en misschien ook als dominante leider waar ze best onderdanig bij zijn. Enkel simpelen van geest denken dat een dier echt van je houdt.

 • Danielle Duym

  Ik heb er drie, 1 kattin en 2 katers en ik kan met zekerheid zeggen dat ze mij heel graag zien. Wanneer ik thuis kom word ik uitbundig begroet. Als ik één meer knuffel als de andere zijn ze jaloers van elkaar en maken ruzie. Ik kan niet meer alleen op de bank liggen of naar het toilet gaan. En het gebeurt niet zelden dat ze alle 3 samen met mij wakker worden op het bed. Mijn kattinetje vraagt mij elke avond om met haar hoofdje op mijn schouder gewiegd te worden. Als dat geen liefde is.

 • Nicolas Van Hoecke

  Elk dier kan van een mens houden of er afkeer van hebben. Zal van karakter afhangen.Wij houden ook niet van alle mensen of alle dieren. Hebben ze niets belangrijkers te onderzoeken dan dat?

 • Moehmena Rahous

  Als er een vreemde kat in onze tuin is, en ik kom buiten, dan vlucht die zo hard mogelijk weg. Als onze poes in de weide achter onze tuin op de loer ligt, en ik kom op ons terras, dan sprint zij, om zo snel mogelijk tegen mijn benen te komen spinnen. Herkennen doet ze mij, maar houdt mijn kat daarom van mij ? Geen idee.

 • Benny De Keyzer

  Katten zijn eigenzinniger dan honden: katten hebben een eigen karakter en een eigen willetje, maar het is maar de vraag of we daardoor mogen besluiten dat katten slimmer zijn dan honden. Ik zie mijn kat in elk geval heel graag en ik hoop dat dat beestje mij ook graag ziet.