Hoe je met je tuin kan bijdragen aan het klimaat: deze bomen en struiken doorstaan wind, water en droogte

Tuinexperte Laurence Machiels
Steven Richardson Tuinexperte Laurence Machiels
Het klimaat is ‘hotter’ dan ooit. Je auto, je huis... Elke keuze die je maakt, heeft zijn gevolgen op ons milieu. Maar wist je dat je ook met je tuin een aanzienlijke bijdrage kunt leveren? Plant eens een klimaatboom.

Je hoeft niet per se te gaan betogen om je steentje bij te dragen in de klimaatproblematiek. Je tuin is op zich al een krachtig wapen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Tenminste, als er bomen in staan. Die zorgen niet alleen voor verkoeling in hete zomers, ze vangen ook fijn stof en reduceren het CO²-gehalte. Hoe meer (groenblijvend) blad, hoe groter hun rol. Plant ook klimmers tegen je huis. Ze bufferen de hitte en de zon, houden je huis ‘s zomers koel en vangen mee fijn stof op.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois Van Mol

  Het enigste wat echt opwarmt tegen snel tempo zijn de hoofden van de klimaat onheilsprofeten ! Hierdoor gaat echter niet het zeeniveau stijgen ,maar wel de extra milieuheffingen . Waanzin!!!

 • Vince Janssens

  Ik heb een groot stuk tuin en destijds was er niet meer creativiteit en geld om gewoon platte grasmatten te leggen. Dit jaar begin ik aan moestuin, fruitbomen, compostplaats en bloemenborders.

 • Delcroix Jean-Pierre

  Ik ook al bijna 62 jaar.

 • André Van Elslande

  Volgens eigen ervaring klopt dat : bomen, moesttuin en klimplanten hebben tal van niet te versmaden voordelen. Zonder te spreken van tal voordelen voor eigen gezondheid : geuren, beweging, biologische oogsten ....