Exclusief voor abonnees

HLN test de populairste pretparken van Europa. Vandaag: Europa-park in Duitsland: “Dit benadert de perfectie”

Is het een wildwaterbaan?Of een rollercoaster? Gek genoeg is Poseidon beide: na enkele 'drops' plons je het water in.
RV Is het een wildwaterbaan?Of een rollercoaster? Gek genoeg is Poseidon beide: na enkele 'drops' plons je het water in.
Europa-Park is een misleidende naam. Er spreekt geen fantasie uit en evenmin vermoed je er innovatieve attracties achter. Toch biedt het pretpark net datgene wat je niet verwacht: zotte kicks in een indrukwekkend decor. Dit park benadert de perfectie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hij domineert het landschap. Vanop vele kilometers afstand zien we hem naar de hemel reiken, hoger dan alle kerktorens op de Duitse oever van de Rijn. De Silver Star is een achtbaan die je eerst 73 meter omhoogtakelt, om je dan zonder pardon de dieperik in te stampen. "Oooh! Die gaan we zeker doen!", zegt Fleur (13) terwijl we Rust naderen, het dorpje waar de familie Mack haar Europa-Park uitbouwde. Hier, in de vallei tussen de Vogezen en het Zwarte Woud, bevindt zich het spectaculairste pretpark van Europa.

De ogen van Renske (9) fonkelen als ze hoort dat ze mee mag op de meeste attracties. Niets is erger voor haar dan te zien dat grote zus Fleur papa Kris (44) mag vergezellen op een wilde achtbaan, terwijl zijzelf aan de grond moet blijven, ook al krijgt ze dan een ijsje of een pannenkoek van mama Sarah (37). Hier zal ze haar hartje nogal kunnen ophalen, want dit park heeft een heel arsenaal achtbanen: dertien in totaal, een Europees record.

(lees verder onder de foto)

Simulator Voletarium is zo levensecht dat er op het einde van de 'vlucht' zelfs applaus komt — net als échte piloten dat krijgen.
RV Simulator Voletarium is zo levensecht dat er op het einde van de 'vlucht' zelfs applaus komt — net als échte piloten dat krijgen.

Onze eerste attractie is echter geen achtbaan, maar de vliegsimulator Voletarium. Ik klik me vast in mijn zitje en verwacht er niet veel van. Achter een balustrade zie ik wel een groot scherm, maar hoe zou dat me kunnen doen geloven dat ik vlieg? En dan klapt de balustrade weg en schuiven onze zitjes plots vooruit. Het enorme bolvormige scherm vult nu mijn hele blikveld. We hangen hoog boven nachtelijk Europa en duiken naar beneden. Fleur en Renske gillen van verbazing, ze steken hun voeten vooruit als we de grond naderen en over het aardoppervlak scheren. De zitjes bewegen perfect mee met het scherm. Ja, we vliegen! Zelfs al weet je dat het niet echt is, toch oordeelt je brein dat je in lucht hangt. Het is spectaculair goed gedaan. Op het einde klinkt er zelfs applaus. "Wat een opener", zegt Kris. Renske knikt: "Ik dacht dat ik in het scherm zou vliegen!" De vliegsimulator was een ideale opwarmer, vol enthousiasme verkennen we de rest van het park, dat opgedeeld is in Europese landen - België ontbreekt echter, Nederland en zelfs Luxemburg zijn wel vertegenwoordigd.

Spinnen en ratten

Fleur wijst naar een bolvormig bouwsel waaruit een rollercoaster lijkt te ontsnappen. "Wauw! Daar moeten wij in", beslist ze. Het is de Arthur, gebaseerd op de Franse fantasyfilm 'Arthur et les Minimoys'. De rit begint braaf met enkele feeërieke scènes. Opeens zwiert de baan naar buiten, om met een enige vaart tussen de bomen en boven een rivier te zwenken. Terug binnen proberen gigantische spinnen en ratten stukjes uit ons lijf te happen. En dan zwieren we weer naar buiten. De variatie van het parcours is dolletjes. "Ik heb hier geen woorden voor", zegt Fleur op het einde. Ze is diep onder de indruk.

We wandelen door Grimms Sprookjesbos en bereiken Oostenrijk. Zodra Sarah de Tiroler Wildwasserbahn spot, schopt ze haar sandalen uit en trekt ze haar slippers aan. Dit gezin is er helemaal op voorzien om nat te worden. We gaan in een boomstammetje zitten en voelen aan ons zitvlak meteen dat we nat zúllen worden. Al bij de eerste kleine afdaling spettert het water over ons. "Aaah, fuck!", roept Kris, maar zijn toon verraadt dat hij er intens van geniet. Sarah eindigt de rit met een nat pak. Ze glundert: "Dit is al meteen mijn favoriete attractie."

(lees verder onder de foto)

Glunderen bij de Tiroler Wildwasserbahn, die in 'Oostenrijk' ligt— het hele park is opgedeeld in landen.
RV Glunderen bij de Tiroler Wildwasserbahn, die in 'Oostenrijk' ligt— het hele park is opgedeeld in landen.

G-krachten

Voor de volgende attractie, de Wodan Timburcoaster, past Sarah echter. Deze houten achtbaan is de eerste attractie die echt snel zal gaan. Wanneer we vertrekken, schreeuwt Fleur meteen haar longen aan flarden, om er dan rustig aan toe te voegen: "Ik heb er zin in." Drieënhalve razende minuten later voelt Fleur aan haar kleren. "Ik ben helemaal droog!", zegt ze verbaasd. Kris staat te grijnzen: "Van alle houten achtbanen die we al hebben gedaan, is dit de beste."

Meteen daarna springen we op de Blue Fire Megacoaster, een blauwe achtbaan die ons hard doet denken aan de Anubis van Plopsaland. Dat is niet toevallig: ook de Anubis werd gebouwd door Mack Rides, het bedrijf van de familie achter Europa-Park. De magnetische lancering van de Anubis verrast echter meer dan die van de Blue Fire, omdat het kleine Vlaamse broertje meteen over een hoge bult vlamt. Het parcours van de Blue Fire is wel mooier en langer. Een echte adrenalinekick krijg je niet, maar het is ontzettend genieten, met een paar heerlijke kurkentrekkers.

We marcheren door een Scandinavisch dorp - een typisch houten kerkje uit Noorwegen inbegrepen - en banen ons een weg door de gezellige drukte van Frankrijk om te arriveren bij de Silver Star, de iconische rollercoaster waar we al de hele tijd naar uitkijken. Helaas mag Renske niet mee: je moet minstens 140 centimeter lang zijn. Ook een volgroeide man mag niet meerijden wegens zijn beenprothese. G-krachten kunnen daar lelijke stoten mee uithalen en je wenst geen vals been tegen je kop te krijgen als je met 130 kilometer per uur naar beneden suist. Ik overschouw heel even de prachtige Rijnvallei en dan zoeft ons treintje de dieperik in, 67 meter naar omlaag. Mijn achterwerk komt los van het zitje en ik zweef tegen de heupbeugel. Dit is hoe gewichtloosheid voelt: fenomenaal. Ik geniet. Ook Kris genoot ervan. "De drops en bochten verrassen, maar Renske had zeker mee gekund."

(lees verder onder de foto)

Ideaal om je kleren te laten drogen als je een nat pak hebt gehaald bij de wildwaterbaan: de snelle Wodan Timburcoaster.
RV Ideaal om je kleren te laten drogen als je een nat pak hebt gehaald bij de wildwaterbaan: de snelle Wodan Timburcoaster.

Op een boogscheut van de hoogtechnologische wereld van de Silver Star ligt het antieke Griekenland. We dobberen tussen ruïnes die zo goed zijn nagemaakt dat je vreest dat de ontwerpers ze gingen roven op een archeologische site. Dit is de Poseidon en het maffe is dat je eerst drijft en vervolgens op een echte achtbaan belandt, met een serie pittige drops. Bij de laatste en hoogste drop duikt ons bootje in een gat in de grond en plonst dan voluit in het water. "Aaaah!", schreeuwt Kris. Renske ziet eruit alsof ze met haar kleren aan onder de douche ging staan. Ze kraait van plezier. "Die combinatie van rollercoaster en boomstammetjes is heel leuk", zegt Kris. "Het gaat snel én je wordt nat."

We laten ons droogzwieren op enkele kleinere achtbanen en dan krijgt Kris opnieuw zin in natte kleren. Oké, dan is het tijd voor de Fjord Rafting, een wildwaterbaan zoals de Piraña in de Efteling. "Geef mij maar mijn slippers", beveelt Sarah, want de waarschuwingen zijn duidelijk: 'You will get wet!' Inderdaad, al bij de tweede stroomversnelling ben ik nat van kop tot teen. Keer op keer spoelen grote golven ons vlot binnen. "Super!", juicht Fleur achteraf. Kris stapt uit met zijn allerbreedste grijns.

Geen perfectere keuze

Na de waterpret verlangen Renske en Sarah naar hun droge reservekleren. Kris en Fleur geloven dat ze nóg iets natter kunnen worden en trekken naar de Atlantica SuperSplash. Tot onze verbazing kunnen we onmiddellijk inschepen, want er is nauwelijks een wachtrij. De Atlantica zou het wachten nochtans waard zijn, want een duik van dertig meter hoog in een waterplas bezorgt je altijd groot jolijt.

Zelfs de wachttijd voor de Silver Star stelt 's avonds niets meer voor: amper een kwartiertje. Er bestaat geen betere droogtrommel, dus laten we ons andermaal in de kuipzitjes zakken. Kris grijnst: "Het angstzweet van de vorige hangt er nog aan." Waarom geniet ik er zo van om 67 meter naar beneden te stuiken? Ik ken de neurologische verklaring niet, ik weet alleen dat ik hard mijn best zal moeten doen om niet in juichen uit te barsten als ik het ooit meemaak dat de piloot halverwege een lijnvlucht zegt: ‘Dames en heren, gelieve uw gordels vast te klikken, want we storten neer.’ 

"Ik heb er nog meer van genoten dan de eerste keer", zegt Kris. "De Silver Star wint duidelijk van de Blue Fire. Van alles eigenlijk." Sarah trekt een bedenkelijk gezicht. "Als het niet was voor een reportage, had ik mijn dochters niet op de snelste attracties laten gaan", huivert ze. "Sommige dingen gaan echt véél te snel." Fleur en Renske kijken naar elkaar en glimlachen. Voor de zussen kan het niet snel genoeg aan. En als je snelheid wil in een kader dat piekfijn is afgewerkt, dan bestaat er simpelweg geen perfectere keuze dan Europa-Park. "En ik kom hier niet meer terug zolang Renske niet mee kan op de Silver Star", belooft Kris.

Praktisch

Prijs: Een dagticket kost 52 euro, voor kinderen jonger dan twaalf jaar betaal je 44,50 euro.

OpeningsurenEuropa-Park is 's zomers open van 9 uur tot minstens 18 uur. Vaak blijft het park langer open, afhankelijk van de hoeveelheid volk en het weer. Het actuele sluitingsuur staat aangegeven bij de meeste attracties.

Route: Rust ligt relatief afgelegen, zodat de wagen de handigste optie is om er te geraken. Het is vanuit Brussel een kleine vijf uur rijden naar Rust, dat vlak bij de Autobahn A5 ligt. Vanuit het treinstation van Ringsheim zijn er shuttles, net zoals van op de dichtstbijzijnde vlieghavens.

Parkeren: Voor 7 euro kun je je wagen een hele dag kwijt op de parking van het park.

Attracties: 61

Aantal achtbanen: 13

Grootte: 97 ha

Algemene score

In geen enkel park is het evenwicht tussen beleving en sensatie zo scherp afgesteld. Overal waar je kijkt, zijn er achtbanen, de ene al heftiger dan de andere. Maar ook wie niet houdt van snelheid, heeft de keuze uit tientallen attracties. Er zijn rustige darkrides, treintjes, monorails, bootjes en speeltuinen. Kuier je graag door Engelse, Griekse, Franse of zelfs Russische steegjes? Het kan allemaal. Dit is simpelweg een van de meest complete parken die er bestaan. Achter de uitgekiende beleving schuilt een enorme efficiëntie: dit is het enige park waar er tijdens ons bezoek geen technische pannes optraden. Is Europa-Park een leuke tussenstop op weg naar je eigenlijke reisbestemming? Dit park ís een reisbestemming.

Renske: 4/5

"Zeker de Blue Fire was heel leuk, dat we vlogen in de Voletarium ook."

Fleur: 4,5/5

"Dit park heeft veel snelle attracties en tegelijk is het ook een soort Efteling."

Sarah: 4/5

“Ik vreesde dat het groot zou aanvoelen, maar dat viel goed mee. Het was gezellig, relaxed."

Kris: 4,5/5

“Door de grote hoeveelheid rollercoasters en waterattracties kun je dit park ook doen met alleen volwassenen. En toch is er ook voor kinderen veel te doen."

Spectaculairste attractie: Silver Star

Met zijn eerste drop van haast 70 meter en zijn ontzettende snelheid gaat de eer van spectaculairste attractie naar de Silver Star. Maar ook de Blue Fire en de Wodan Timburcoaster zijn sensationeel. Zelfs vliegsimulator Voletarium scoort hoog en dan zijn er nog de waterachtbanen Atlantica en Poseidon. In Europa-Park kun je een hele dag vullen met attracties die je adrenalinepeil omhoog jagen.

Grootste ontgoocheling: Jungle Rafts

Wij hebben een paar attracties gedaan waarvan we wisten dat we ze eigenlijk niet hoefden te doen. Voor volwassenen is de darkride Madame Freudenreich Curiosités bijvoorbeeld ronduit saai, maar neem jonge kinderen mee en ze zullen verzot reageren op de dino's die taart eten. De Jungle Rafts, een rondvaart door een drijvend Afrikaans dorp, is erg stereotiep en de poppen zijn toe aan een update. Dit is dan ook een van de oudste attracties van het park, ze is wellicht geen lang leven meer beschoren.

De sfeer: Beter dan naam doet vermoeden

Europa-Park is geen flitsende naam, maar het park is sprookjesachtiger dan je zou vermoeden. Alle wijken gebaseerd op een Europees land zien er ontzettend mooi uit, en ze zijn ook meteen herkenbaar. In Grimms Sprookjesbos is het huisje van de heks uit Hans en Grietje misschien niet zo kunstig afgewerkt als in de Efteling, maar het is er wel en het nodigt jonge kinderen uit. In Europa-Park bieden de vele bomen volop schaduw, maar toch beweegt het park ook voortdurend: overal rijden er treintjes en passeren er monorails. Nooit denk je: oei, nu zijn we beland in een verloren hoek. Passeer je water, dan word je geheid verrast door hoog opspuitende waterstralen. De thematisering is ook adequaat: wat gezellig moet zijn, ziet er gezellig uit, maar indien nodig is de aankleding volledig gericht op een hoogtechnologisch of futuristisch gevoel.

Wachttijden: Nooit storend

Bij haast iedere attractie zijn de wachttijden duidelijk aangegeven en zelden kwamen we een wachttijd van langer dan een halfuur tegen. Zelfs als je iets langer moet wachten, is dat altijd in een aangenaam kader, zodat het wachten haast deel wordt van de attractie. Het vele personeel zorgt ervoor dat er voortdurend mensen kunnen inschepen en soms zijn de wachtrijen zo kort dat je attracties meermaals na elkaar kunt doen. In één dag deden wij zeventien verschillende attracties, wat nergens anders is gelukt.

Hoe is het eten? Enorm gevarieerd

Er is een ontzettende diversiteit aan restaurants, alle aangepast aan het Europese land waarin ze zich bevinden. Wij aten in het Griekse dorp een gyros pita en die was nogal droog. Voor 4,60 euro was het een relatief klein dingetje-voor dat geld krijg je in Vlaanderen een pita waarmee je een heel gezin kunt voeden. Maar het lag aan ons, we hadden maar beter moeten uitkijken. In IJsland, bijvoorbeeld, kun je vers gerookte zalm kopen.

HLN test de populairste pretparken van Europa. Lees hier de andere afleveringen:

Tivoli in Denemarken: “Betoverende sfeer, maar gebrek aan echt sensationele attracties is grote ontgoocheling”

De Efteling: “Wie voor de ruige attracties openstaat, moet en zal de daver op het lijf krijgen”

Plopsaland De Panne: “Kinderparadijs, maar het mag meer kriebelen”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alain Terrieur

  Net terug van Europa-Park. Het is inderdaad het beste pretpark dat ik in Europa bezocht heb! Maar de rating van de verschillende rides in dit artikel klopt niet voor mij. De Silver Star komt bijlange niet in de buurt van de Blue Fire! Wodan Timburcoaster is voor mij misschien de beste. En Voletarium onverwacht een heel goede derde, hoewel het geen rollercoaster is. Jammer wel dat er maar 1 rollercoaster is die overkop gaat (Blue Fire).

 • Vince Janssens

  Dit park staat op technisch vlak aan de top. Persoonlijk ligt mijn hart meer bij Phantasialand... op rustige dagen tenminste :) Ook daar zijn de aangrenzende hotels en horeca ongeëvenaard en kan ons triest land hier op geen enkel vlak nog maar in de buurt van komen.

 • Ivan Gabriels

  Ken het enkel van live uitzending ARD Immer wieder sontag!

 • Stef Dekinder

  Dan hebben ze de hotels nog niet getest. Top top top...

 • Benny Van den broeck

  Ik vind de beste Europese park in Turkije en Griekenland.