Exclusief voor abonnees

Het bos in: 5 x de mooiste wandelingen in Vlaanderen

Getty Images
Het zomerweer lonkt. Geen excuses meer om binnen te blijven. Integendeel: een weldadige wandeling tussen de bomen vermindert niet alleen je stress, het is ook gewoon leuk. Wij zetten de meest betoverende boswandelingen op een rij.

Antwerpen

Blaasveldbroek

Met 33 hectare aan vijvers is natuurdomein Blaasveldbroek in Willebroek een trekpleister voor watervogels, kikkers en libellen. Daarnaast kan je er op het otter- en bevereiland met een beetje geluk ook – jawel – échte bevers spotten.

Vlaams-Brabant

Hallerbos

Dit bosgebied tussen de Zenne en het Zoniënwoud is dankzij het prachtige paarse tapijt van wilde hyacinten – je kent de foto’s wel! – een echte publiekslieveling. De hyacinten bloeien traditioneel vanaf half april tot en met de eerste week van mei. Let wel op: de bloeiperiode hangt deels af van de weersomstandigheden en kan dus licht afwijken. Hou voor de zekerheid de website www.hallerbos.be goed in de gaten.

Oost-Vlaanderen

Muziekbos

Inside tip: ook in het Muziekbos in Ronse en Maarkedal staan de boshyacinten in april en mei in bloei. Het resultaat is een prachtig blauw bloementapijt. Wist je overigens dat dit bos weinig met muziek te maken heeft? De naam verwijst naar het Keltische woord ‘muz’, wat zoveel betekent als ‘moeras’. Aha!

West-Vlaanderen

Hellegatbos

Op de heuvelflank van de Rodeberg in Westouter ligt het Hellegatbos. Dit gebied is iets meer dan 45 hectare groot en een aanrader voor een fikse wandeling. Laat je niet misleiden door de onheilspellende naam van dit bos, want het zal je met zijn diversiteit en prachtige vergezichten aangenaam verrassen. Extra leuk: vlak bij het Hellegatbos vind je Speelberg De Kosmos, een speelzone van iets meer dan 7 hectare waar je kroost naar hartenlust kan ravotten.

Limburg

Pietersembos

Het Pietersembos maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. De leukste manier om het te verkennen? De ‘Pietersheim Bos Route’, een van de enige twee premium-wandelroutes van ons land, die vertrekt vanuit Waterburcht Pietersheim en je door de dichte dennenbossen, oude beukendreven en de uitgestrektheid van het domein leidt.

Meer info over deze domeinen vind je op www.natuurenbos.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.