Hello groene vingers: 9 x de leukste DIY-plantenbakken

Unsplash
Niet verslaafd aan shoppen, maar aan alles wat groen is? Dat kan je best duur komen te staan, zeker als je steevast zweert bij keramische potten. Daarom gingen wij op zoek naar de leukste DIY-ideeën. Bonus: meestal heb je de benodigdheden gewoon al in huis!

1. Lege kaarsglaasjes

Vind je ‘t ook altijd zonde om de mooie potjes van je geurskaarsen weg te gooien? Afhankelijk van welk materiaal ze gemaakt zijn, kan je ze voor van alles en nog wat gebruiken. Van een pennenhouder tot een klein plantenbakje, de mogelijkheden zijn eindeloos. Leg het potje gewoon een nachtje in de vriezer om eventueel achtergebleven was op te lossen en zet er dan een van je favoriete plantjes in.

2. Glazen potten voor conserven

Glazen voorraadpotten, ze zijn onmisbaar in je keuken: je kan er je drankjes in bijhouden, ze zijn ideaal om je salade in te vervoeren, je confituur of snoepgoed in te bewaren en ja, ook als originele plantenpot. Tip: de glazen conserveerpotten hebben geen gaatjes in de bodem, leg daarom onderaan een laagje kleine steentjes. Zo voorkom je dat de wortel rot.

3. Eierdozen

Lege eierdozen vormen de perfecte potjes om kleine zaadjes in te planten en ze te laten groeien.

4. Wijnflessen

Een wijnfles is ideaal als vaas voor enkele bloemen, maar als het wat creatiever mag kan je - of een andere handige Harry in huis - ook de bovenkant van de fles zagen om hem te gebruiken als unieke plantenbak.

5. Wijnkurken

Gooi ook de kurken van je wijnflessen niet meteen weg. Zo kunnen ze perfect dienen als potje voor een minivetplant. Probeer er met een schroevendraaier een gaatje in te draaien en daarna met een zakmes het gaatje iets groter te maken. Vul met wat aarde en je minivetplantje en klaar is kees. Extra tip: kleef er een magneetje aan om je koelkast een groene update te geven.

6. Terracottapotten

Uiteraard zijn terracottapotten op zichzelf al prachtige bloempotten, maar als het eens iets origineler mag, kan je ze ook een likje verf geven.

7. Gebroken koffiekopjes

Koffie- of theekopje gebroken? Ook dat moet je niet meteen in de vuilbak kieperen. Je planten zullen er immers wel nog graag in vertoeven. Zet er enkele naast elkaar voor een nog leuker effect op je vensterbank.

8. Kookpotten en bakvormen

Een oude kookpot of bakvorm die versleten is? Ook daarin kan je perfect je iets grotere plant zetten.

9. Lege conservenblikken

Lege conservenblikken hebben vaak de perfecte maat voor kleine plantjes en een frisse verflaag blaast ze meteen nieuw leven in. Wij zijn vooral fan van deze gouden en gehamerde versies.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ringo van der pulst

    Die goud gespoten blikken doen me denken aan iets dat voor het containerpark is in Oostende in plaats van op de dijk.Daar zijn ze wel veel lelijker en rood.nu versta ik voor wat die dienen,om palmbomen in te planten.

  • Luiza Dieryckx

    Hoe kan dan het ingegoten water weg?