Handbagage tóch moeten inchecken? Zo zorg je dat het niet meer gebeurt

thinkstock
Dan reis je speciaal met handbagage zodat je geen tijd verliest aan de bagageband, moet je net voor het opstappen je koffertje tóch nog afgeven aan een goedlachse stewardess. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Met deze trucjes is de kans groot dat je je bagage wél bij je kan houden op het vliegtuig.

Tegenwoordig moeten we steeds vaker ook onze handbagage inchecken. Een logische ontwikkeling, aangezien steeds meer reizigers enkel met handbagage reizen om de dure incheck-kosten te vermijden. En dus raken de bagageplaatsen in het vliegtuig zelf overvol, waardoor ook handbagage regelmatig naar het ruim gebracht wordt.

Wil je zelf de dans ontsnappen en toch je koffer mee op het vliegtuig nemen? Dan zijn er enkele trucjes:

* Vooral de grote en logge bagagestukken worden regelmatig naar het ruim doorverwezen. Wil je er zeker van zijn dat je je tas bij je mag houden? Dan neem je best een weekendtas in stof of canvas mee, die je makkelijk nog op een kleiner plekje kan proppen.

* Kan je echt geen afscheid nemen van je trolley? Kies dan ook hier voor een rolkoffertje uit zacht materiaal. Die zijn een stuk makkelijker in de bagagebakken te schikken en zal je dus sneller kunnen bijhouden.

* Ook de afmetingen spelen een rol. Koffers die exact de toegestane afmetingen zijn (of er erg dicht tegen) zullen sneller worden ingecheckt dan koffers of tassen die een stuk kleiner zijn, aangezien je die makkelijk onder de stoel voor je kan plaatsen, wat ruimte spaart in de bagagebakken op het vliegtuig.

* Betaal extra voor een prioriteitsticket. Reizigers die hebben bijbetaald voor intstapprioriteit mogen ook hun koffer bij zich houden. Zo'n ticket kost je meestal niet heel erg veel meer, en betekent dat je gegarandeerd mét trolley op het vliegtuig kan stappen.

* Begin op tijd met aanschuiven. Vaak zal het cabinepersoneel berekenen hoeveel koffers er in het vliegtuig zelf passen en zullen ze vervolgens de reizigers tellen. Begin dus op tijd met aanschuiven, want wie eerst in de rij staat is doorgaans vrij zeker van een bagageplekje in de rekken op het vliegtuig.