Exclusief voor abonnees

Haal je vijverplanten in huis: zo maak je een watertuin voor binnen

Kamerplanten op water
Laurence Machiels Kamerplanten op water
Waterplanten groeien doorgaans in de vijver. Jammer, want zo zie je er niet veel van. Wist je dat je ze ook in huis kunt houden? Dé trend voor deze winter is een watertuintje in de woonkamer of een drijfplant op je salontafel. Onze tuinexperte geeft tips om er zelf een te maken en zoekt de best passende planten uit.

De meeste vijverplanten leven onder water, waardoor je er maar weinig van ziet. Gelukkig kun je ze in een vaas in huis wel ten volle bewonderen. Haal dus dat aquarium van zolder, maak het terrarium leeg of zoek een flinke bokaal of grote doorschijnende vaas. Voor een volwaardige watertuin heb je een bokaal van 3 tot 5 liter nodig. In een grote watertuin van circa 30 centimeter hoog en breed passen drie onderwaterplanten. Hoe groter je vaas, hoe minder onderhoud je aan je binnenvijvertje hebt, maar een te groot exemplaar (10 liter of meer) wordt lastig om te verplaatsen of om het water te verversen. 

De vaas hoeft niet per se transparant te zijn. In een ondoorzichtige vaas heb je zelfs minder last van algen en moet je het water minder vaak verversen. Natuurlijk valt er dan ook veel minder te zien en te beleven.

Moerasplanten en drijfplantjes

Alle waterplanten houden van water, maar niet in dezelfde mate. Onderwaterplanten groeien graag kopje onder, moerasplanten staan het liefst alleen met hun voeten in het nat en drijfplanten willen op het water dobberen.

Zoek je iets voor op je tafel of bijzettafeltje? Vul een lage, brede bokaal of pot met moerasplanten of drijfplantjes. Die zijn heel leuk om van bovenaf te observeren. Met een ondiepe schaal met eendenkroos heb je in een mum van tijd één groen tapijt.

Voor drijfplanten heb je ook geen mandjes of laagje keien op de bodem nodig om ze te verankeren. Ze dobberen gewoon vanzelf. Enkele mooie drijfplanten zijn kikkerbeet (Hydrocharis morsusranae), vlotvaren (Salvinia natans), waterhyacint (Eichhornia crassipes) en watersla (Pistia stratiotes).

Een gewone waterlelie is helaas te groot voor je waterbinnentuin, maar een miniwaterlelie of dwerglotus kan wél. Lotusbloemen hebben zon nodig en het jaar rond water dat warmer is dan 20°Celcius. Je kan ze dan ook beter bij een zonnig raam zetten. In ons Belgische klimaat floreren ze zelfs beter binnen dan buiten in een vijver. En als ze bloeien, verspreiden ze een heerlijke geur.

Lotusbloemen floreren in ons klimaat zelfs beter binnen dan buiten.
RV Lotusbloemen floreren in ons klimaat zelfs beter binnen dan buiten.

Moerasplanten staan het liefst alleen met hun voeten in het nat. Aan een bodempje water hebben ze genoeg. Het zijn van nature harde groeiers die het gewend zijn om snel de randen van vijvers te vullen. Ook in een vaas of bokaal kunnen ze snel groot worden. Vind je ze te veel ruimte innemen, doe dan zoals je bij je tuinplanten zou doen: scheur ze. Trek grote wortelkluiten in stukken en plant één stukje terug. Deel de rest uit of start een nieuw minivijvertje op.

Mooie moerasplanten met een slank, verticaal silhouet zijn de Japanse holpijp (Eguisetum japonicum), pijlkruid (Sagittaria sagittifolia), gele lis (Iris pseudocarus) en de parapluplant (Cyperus). Ze staan het mooist in een hoge vaas.

In een wat lagere glazen pot of bol plant je breder uitgroeiende moerasplanten als penningkruid (Lysimachia nummularia), de grappige goudknots (Oron­tium aquaticum) en de statige slangenwortel (Calla palustris).

En dan heb je schoonheden die volledig onder water willen staan; de échte onderwaterplanten. Limnophila sessiliflora is zo’n bijzondere aquariumplant en erg mooi om in een vaas te houden. Net een feeëriek onderwaterbos, met de aaibaarheid van mos. De amazonezwaardplant (Echinodorus amazonicus) staat graag alleen en heeft minstens 20 cm water nodig.

Zuurstofplant tegen algen

Algen komen in een binnenwatertuin niet vaak voor, mits je om de vier à zes weken het water ververst en de wanden van de vaas schoonmaakt. Maar wil je 100 procent zekerheid dat je water zuiver blijft, plant dan ook minstens één zuurstofplant in je watertuin.

Makkelijke en mooie zuurstofplanten voor onder water zijn aarvederkruid (Myriophyllum), Belgisch groen (Hygrophila polysperma), Cabomba caroliniana, grof hoornblad (Ceratophyllum), lidsteng (Hippuris vulgaris), waterpest (Egeria densa)... Liever geen zuurstofplanten? Voeg dan om de twee weken een paar drupjes onderhoudsproduct (bijvoorbeeld Aqua Clear) toe.

Waterplanten groeien niet snel in een vaas. Je kunt ze makkelijk jaren houden, op voorwaarde dat je het water helder houdt en regelmatig voeding geeft. Giet om de twee weken een paar drupjes vloeibare plantenvoeding voor kamerplanten in het water van je moerasplanten en aquariumvoeding bij je onderwaterplanten.

Kweekvijver

Je kunt ook gewone kamerplanten in je watertuin opnemen. Ze kunnen perfect groeien in een bokaal water zonder aarde, terwijl jij je vergaapt aan hun fascinerende wortelstelsel.

Anthurium, Philodendron, Epipremnum, Tradescantia, begonia’s, varens, de graslelie en de parapluplant (Cyperus alternifolius), tot zelfs munt toe, zijn ideaal voor hydrocultuur.

Haal je kamerplant uit de pot, schud er zoveel mogelijk aarde af — dat gaat het best als de aarde droog is — en spoel de wortels helemaal schoon. Hang je plant in de vaas— je hebt er zelfs speciale bokalen voor, met een ‘mandje’ — tot de wortels net onder water staan.

Zorg dat er geen blaadjes in het water hangen, want zo ontwikkelen er zich bacteriën. Voeg af en toe een mespuntje fijngemalen actieve kool toe om het water zuiver te houden en geurtjes te vermijden.

Enkel stekjes

Heb je maar heel weinig plaats, beperk je dan tot een stekjestuin: een blaadje van een kamerplant, een takje kruiden of een avocadopit. Giet om de twee weken een scheutje vloeibare plantenvoeding voor kamerplanten of geutje doorschijnende limonade in het water. De suikers vormen voedsel voor de planten en het zuur remt de groei van bacteriën. 

Zo planten

• Haal de onderwaterplanten uit hun pot.

• Leg 2 tot 3 centimeter vijver- of aquariumgrind op de bodem van je bokaal, maak er putjes in en ‘plant’ de planten in het grind. Zo vallen ze niet om en gaan ze niet bovendrijven. Oeverplanten, die de neiging hebben om rond te dobberen, zet je vast in plantenmandjes.

• Duw een meststofstaafje tussen hun wortels, daar kunnen ze drie tot vier maanden mee verder. Strooi er een laagje kleine keitjes bovenop.

• De bacteriën in regenwater kunnen het water snel troebel maken. Vul de vaas daarom heel voorzichtig met kraantjes- of mineraalwater. Dat bevat veel mineralen en laat geen lelijke kalkranden achter op je vaas. Voor moerasplanten is 5 cm water genoeg, onderwaterplanten moeten helemaal onder staan.

• Je kunt gerust een vis bij je onderwaterplanten laten zwemmen. Goudvissen doen het prima met waterpest. Voor meer exotische vissen als guppy’s heb je een filtersysteem nodig. Informeer in je vijver- of aqua­riumcenter. Er bestaan ook kleine, discrete systeempjes. 

Of je nu een groot gazon hebt of een kleine stadstuin: groen vergt onderhoud. Maar welke onderhoudsbeurten mag je echt niet overslaan? Met de adviezen van onze tuinexperten wordt de verzorging van je tuin een fluitje van een cent. Je leest alles in ons dossier

Lees ook binnen HLN+ :

Zo maak je je tuin helemaal herfstklaar

Bye bye onkruid: onze experte toont hoe je zelfs de hardnekkigste soorten uit je tuin weert

Is je orchidee uitgebloeid en verliest je ficus bladeren? Met de tips van onze tuinexperte houd je je kamerplanten mooi en gezond
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.