Exclusief voor abonnees

Geen plaats voor een grote vijver? Zet een minivijvertje op je terras

Shutterstock / Steven Richardson
Het is niet omdat je geen tuin hebt, dat je geen vijver kunt hebben. Tuinexperte Laurence Machiels is dan ook fan van een minivijvertje op het terras: je krijgt er heerlijke verkoeling bij, en massa’s beleving. Meer dan een kuip, wat waterplanten en een beetje grind heb je niet nodig, om volop van water te kunnen genieten. Laurence legt uit hoe je het aanpakt.

Voor minder dan 10 euro heb je al een eenvoudige zwarte mortel- of speciekuip of een kunststof tubtrug in een van die fluokleurtjes, zoals je ook voor je tuinafval gebruikt. Vanaf 30 euro vind je kant-en-klare kunststof minivijvers, of een hippe vijverzak van textiel die binnenin bekleed is met vijverfolie. Een oude zinken teil is natuurlijk ook prima. Een diameter van 30 cm is het minimum; zorg dat er minstens 50 liter in je minivijver kan. Hoe kleiner het volume, hoe lastiger het is om het te onderhouden. Een pomp heb je niet nodig.

Let op het etiket, voor een minivijver heb je moerasplanten nodig die in ondiep water (15-20 cm diep) leven, geen vijverplanten

Shutterstock

Mini’s voor ondiep water

Houd het aantal planten beperkt: in een minivijvertje van 50 cm diameter zet je maximum 3 planten. Neem geen soorten die te groot worden. Een gewone waterlelie wordt veel te volumineus, een miniwaterlelie (‘Pygmaea’) kan wel. Let op het etiket, voor een minivijver heb je moerasplanten nodig die in ondiep water (15-20 cm diep) leven, geen vijverplanten. Kies er ook een zuurstofplant bij, zoals lidsteng, die houdt het water voor jou zuiver en helder. Een extra drijfplant, zoals eendenkroos of kikkerbeet, met kleine waterlelieachtige blaadjes en witte bloempjes, legt een groen laagje op het water en schermt het zo af van te hete zonnestralen. Of laat een watersla op het water dobberen, die oogt als een allerelegantst slaplantje. Helaas passen er geen vissen in een minivijver, het organisch materiaal dat ze produceren maakt het water vies en wakkert algen aan.

Neem leidingwater, geen regenwater, het is belangrijk dat je start met een bacterieel zuivere omgeving

Shutterstock

In mandjes

Zet je minivijver op de juiste plek en vul hem pas dan; eens gevuld krijg je hem nog moeilijk verplaatst. Een plek met een streepje schaduw werkt het best, in volle zon wordt het water in de zomer te snel te warm. Plant de vijverplanten in speciale vijvermandjes en vijveraarde; daarmee blijven ze mooi op hun plek staan en hebben de wortels genoeg aarde en voeding. Strooi een laagje bleek grind bovenop de aarde, dat oogt mooier dan donkere aarde. Duw een meststofstaafje tussen de wortels van de planten, dat geeft hen voeding voor de komende 3 tot 4 maanden. Vul je minivijver dan heel voorzichtig met water tot circa 5 cm onder de rand. Neem leidingwater, geen regenwater, het is belangrijk dat je start met een bacterieel zuivere omgeving. De eerste dagen zal het water wat troebel ogen, maar dat trekt snel weg. Houd het peil van het water in de gaten, en vul regelmatig bij. Voeg elke 2 weken onderhoudsproduct toe, zo blijft het water er fris uitzien en maken algen geen kans.

Ga de uitdaging zelf aan! Maak een foto van je minivijver en deel hem via het Leukste Tuin-platform.

Met de HLN Zomer Challenges maken we van België deze zomer het beste vakantieland ter wereld. De grootste namen en experts dagen je uit, jij kiest zelf aan hoeveel en welke challenges je deelneemt. Wij bundelen alle artikels, uitdagingen en foto’s van ‘De leukste tuin van Vlaanderen’ in dit dossier.

Nog meer zen in de tuin met deze aanbiedingen uit de HLN Shop.

Shutterstock

Lees ook:

Verloren hoekje in je hof? Zo tover je het om tot een schelpentuin (+)

“Met deze kruiden op je terrastafel komt er geen wesp meer voorbij”: Laurence Machiels advies voor een efficiënte wespenval (+)

Te druk aan zee? Zo maak je met zand, hout én de juiste planten zelf een strand(je) in je tuin (+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.