Eindelijk je persoonlijke financiën op orde: zo doe je dat

Getty Images/iStockphoto
Je persoonlijke financiën op orde krijgen in een strakke rij ordners, dat leek Volkskrantverslaggever Anna van den Breemer wel wat. Ze kreeg vijf lessen van accountant en blogger Marjan Heemskerk.

Op een gegeven moment ben je volwassen, dacht ik vroeger, en weet je alles van hypotheken. Thuis heb je een kast vol keurige multomappen waarin de administratie van je leven staat; jaaropgaven, verzekeringen en pensioenzaken. Dat moment is bij mij nooit gekomen. In plaats daarvan ligt er op de eetkamertafel een stapel ongeopende enveloppen van de Belastingdienst en hoewel ik elke maand ongeveer rondkom met mijn geld, ben ik bang om bij het pinnen in de supermarkt dat piepje te horen… saldo ontoereikend. Want ik heb geen idee wat er binnenkomt en vooral, wat er uitgaat.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Doe het eens zo. Centraliseer àl je betalingen daags na ontvangst van je loon. Begin door enkele maanden vooraf de gekende uitgaven op te lijsten en deze in een rekenblad vorm te geven. Eén rij per maand, één kolom per inkomst/uitgave. Trek die maanden door tot aan je pensioenleeftijd. Je zal ook verschieten hoeveel je 'tegen je pensioen' betaald hebt aan telefonie, gas, elektriciteit, huur, hypotheek, ...

  • gustaaf carpels

    Tja je kan ook doen zoals ik alles in excel bijhouden ik doe dat al van 2004 en nu is het een gewoonte