Doosje Polly Pocket is 9.000 euro waard: levert jouw oud speelgoed ook een fortuin op?

BrunoPress/PhotoShot / Brunopress
Goed nieuws voor wie vroeger veel met Polly Pocket speelde. De minuscule poppetjes en dito huisjes zijn namelijk geld waard. Veel geld. Het speelgoed uit de jaren 90 haalde deze week het nieuws omdat het over de toonbank gaat voor - hou je vast - een slordige 8.000 pond, omgerekend zo'n 9.000 euro. Waar hadden we dat ding ook alweer gelaten?

Dat er met oude spullen veel geld te verdienen valt, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Wie af en toe eens naar een aflevering van 'Rijker dan je denkt' kijkt, is misschien zelf al eens verwoed gaan zoeken op zolder. Heb je één van deze items gevonden? Dan heb je geluk!

PEZ-figuurtje

Zelfs de allergrootste zoetekauw wist amper wat nu het leukste was: de snoepjes, of de vrolijke figuurtjes waar de PEZ-snoepjes uitkwamen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal veel geld waard, maar wie weet heb je geluk. Zo is Astronaut B, die in 1982 werd gemaakt een kleine 27.000 euro waard, en ook de Mickey Mouse Soft Head versie, en de kerstman uit 1955 leveren je behoorlijk wat euro's op.

REUTERS

Monopoly

Trek nog niet meteen met jouw spel richting de schatter. Alleen bepaalde versies zorgen voor een goedgevulde bankrekening. Zo is het originele handgetekende spel van Monopoly, dat in 1933 gemaakt werd, maar liefst 123.000 euro waard. Iets minder astronomisch, maar ook niet mis: vintage exemplaren uit de jaren 30 leveren je iets rond de 3.000 euro op en limited editions zijn vaak goed voor een paar honderd euro extra op je rekening.

Photonews

Barbie

Ondertussen ziet Barbie er lang niet meer zo uit als vroeger, en dat maakt de oude exemplaren voor verzamelaars natuurlijk extra interessant. De klassieke pop uit 1959 - inclusief gestreept Zebra-badpak - is dan ook goed voor een bedrag tussen de 7.000 en 21.000 euro.

BrunoPress/EMPics / Brunopress

Furby

Weet je nog  hoe blij je was toen je die eerste Furby kreeg? Dat bleek wel een heel duur cadeautje. De interactieve speelgoedbeesten uit 1998 kunnen je 750 euro opleveren. Niet slecht.

BrunoPress/EMPics / Brunopress

Game Boy

Nog voor we allemaal aan onze smartphone gekluisterd waren, zaten we de hele dag op een ander scherm te tokkelen: de befaamde Game Boy. Ben je ondertussen bereid er afstand van te doen? Dan krijg je in ruil een bedrag dat schommelt tussen een paar honderd en meer dan 1.200 euro, afhankelijk van de staat en welke versie je hebt.

eBay

Pokémonkaarten

Vroeger ruilden we onze Pikachu tegen een Eevee of Charizard, maar tegenwoordig kan je ze ook ruilen tegen een geldbedrag. Een schaduwloze Pikachu? Goed voor een kleine 50 euro. Al is dat niets vergeleken met een originele Japanse Pikachukaart in perfecte staat. Dan mag je namelijk 80.000 euro bij op je bankrekening tellen.

RV

Playmobil

De poppetjes beleefden in onze woonkamer de gekste avonturen, maar wie ze ondertussen ontgroeid is, kan ze van de hand doen voor enkele honderden euro's. De voorwaarde is natuurlijk wel dat ze vintage zijn en in perfecte staat verkeren. In ruil voor het Victoriaanse poppenhuis uit 1995 krijg je bijvoorbeeld 700 euro.

RV

Lego

Nog zo'n topper uit je jeugd: Lego. Afhankelijk van de set die je in je bezit hebt, kan je een leuke reis boeken. Het zwarte kasteel uit 1988 is met 1.800 euro goed voor een retourtje New York inclusief hotel, terwijl je met de Piratenboot enkel je vliegtickets kan betalen (950 euro). Was je een treinfanaat? Dan kan je met de bijzonder zeldzame Monorail uit 1990 maar liefst 2.200 euro opstrijken. Het piratenfort uit 1989 is goed voor 1.300 euro.

Oud speelgoed verkopen? Zo weet je of het iets waard is

Toegegeven, de kans dat je zo'n zeldzaam stuk op zolder hebt liggen, is waarschijnlijk aan de kleine kant. Maar met oud speelgoed dat in goede staat verkeert, kan je alsnog wel een paar honderd euro verdienen. Zo bepaal je de waarde:

* De leeftijd: hoe ouder, hoe beter. Vintage speelgoed is bijna altijd meer waard.

* De staat: werken de scharnieren nog? Zijn er krassen op of ziet het er nog puntgaaf uit? Hoe beter de staat, hoe hoger de prijs. Zit het nog ongeopend in de verpakking? Dan heb je het groot lot gewonnen.

* Vergelijkbaar speelgoed: trek richting tweedehandswebsites, en check ander gelijkaardig speelgoed. Hoeveel bracht het op? Verkeerdt het in dezelfde staat?
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carina Vica

  Ik heb hier een 54 tal hotwheels in perfecte staat ongeveer 20 jaar geleden aangekocht , staan al maanden te koop maar krijg ze niet verkocht , niemand wil er 50 euro aan geven laat staan meer , maar ik kan ze beter bijhouden wie weet bij een tiental jaren wat een rijkdom ik dan bewaard heb, net zoals een zwart-rood Karl may boek enz ,

 • Jurgen Meurs

  De prijzen die ze aanhalen voor de lego is enkel voor sets nieuw en ongebruikt in de doos en zelfs dan zijn ze aan de hoge kant, dat piraten fort nieuw bvb zit gemiddeld aan 1500 €, de tweedehands versie zou toch 100 à 150 € moeten opleveren maar zoals alles op de tweedehandsmarkt bepalen de kopers de prijs.

 • lucien luyten

  Hier zitten ook verzamelaars die goedkoop willen aankopen, de prijs minimaliseren is hun kunst !

 • Nick Kiekens

  Bij wie kan je pokemon kaarten verkopen?

 • Bart Verstraete

  Inderdaad Johannes Martens!! Ik heb ook mijn bedenking bij dit artikel! Voor hetzelfde geld zit hier een marketingbureau van een 2de hands site of een 2de hands tv-programma zoals "rijker als je denkt" achter om naïeve zieltjes te winnen.