Exclusief voor abonnees

Dit zijn de beste bubbels voor Pasen (en deze flessen laat je beter staan)

Sommelier Sepideh Sedaghatnia proeft 25 schuimwijnen.
Steven Richardson Sommelier Sepideh Sedaghatnia proeft 25 schuimwijnen.
En of die kurken zullen knallen het komende paasweekend! Met de aangekondigde zomerse temperaturen kan het paasfeest zich zelfs probleemloos naar de tuin of het terras verplaatsen. Daar zullen ook volgens onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia deze schuimwijnen nóg beter smaken: de beste bubbels bij de lentezon. 25 flessen uit supermarkt en speciaalzaak beoordeeld.

De winnaar

Comte de Bredimus, Crémant de Luxembourg 

• Luxemburg (Moesel)
• Colruyt
• 6,25 euro

“Zeer evenwichtig”

“Heel mooie, frisse neus met vooral het pure aroma van vuursteen — die springt haast uit het glas — ondersteund door wat aroma’s van citrus, ananas, zelfs een tikje lychee en appeltjes. Heel cleane, verleidelijke neus. Het vervolg in de mond is al even zuiver met een zachte moussevorming en smaaktoetsen van bloesems, subtiele citrus, zeer evenwichtig met ook fragiele zuren. Hier springt de lente écht uit het glas! Een fantastische crémant die ik zelfs in mijn eigen wijnresto zou durven te serveren.”

De tweede plaats

La Gioiosa Rosea et Amorosa Spumante Brut 

• Italië (Veneto)
 Spar
• 8,59 euro 

“Zuivere rosébubbels”

“Heel elegante floraal-fruitge neus, mét in de hoofdrol vooral rozen én klein, rood fruit als framboosjes. Ook de mond stelt niet teleur: delicaat, fris en elegant, waarbij vooral de florale smaaktoetsen opduiken. Ook de zuurtegraad is mooi gebalanceerd. Net zoals de afdronk voor een rosé best wel lang is. Eén van de zuiverste en lekkerste rosébubbels van de vijf.”

De derde plaats

Cava Mas Macià Brut 

• Spanje (Barcelona)
• Spar
• 9,48 euro

“Zeer geslaagde cava”

“Heeft alvast de mooiste parels van de drie geproefde cava’s: klein en regelmatig. Ook de neus is aangenaam met een aromaboeket aan fruit: zestes van citrus, samen met wat appeltjes, een tikje peren én zelfs wat aards karakter met een toets ‘natte kalk’. Dat doet zelfs wat aan champagne denken, net als de mond. Die is gestructureerd en heeft mooie impressies van appelen en brioche. Ook de aciditeit is plezant: nog voldoende zacht én ondersteund door fruit. Zeer geslaagde cava.”

(lees verder onder de foto)

De top 3: Comte de Bredimus Crémant de Luxembourg, La Gioiosa Rosea et Amorosa Spumante Brut en Cava Mas Macià Brut.
Bart Leye/rv De top 3: Comte de Bredimus Crémant de Luxembourg, La Gioiosa Rosea et Amorosa Spumante Brut en Cava Mas Macià Brut.

Schuimwijnen uit de supermarkt

Carrefour

Prosecco ‘47 Anno Domini’ Vegan Bio 

• Italië (Treviso)
• 6,99 euro 

“Aperitiefprosecco”

“Minder florale aroma’s in de vrij zachte neus: vooral appelen en peren domineren daarin, afgewisseld met een lichte meloentoets. Ook het typische zurige van geuze duikt in de neus én vooraan in de mond op. Dat wijst op een wilde gisting, toch wat ongewoon voor een prosecco. Superfris in de mond, boordevol fraîcheur, maar met weinig fruit voor een prosecco. Hoewel de afdronk wat kort is, is dit een onverwacht leuke prosecco, ideaal als aperitief.”

Jacob’s Creek Sparkling Rosé 

• Australië (Western Australia)
• 8,55 euro

“Tropisch toetsje”

“In de neus vallen meteen de iets zoetere aroma’s van grenadine, gekonfijt fruit en aardbeientaart op, samen met een tropisch toetsje. De mond is toegankelijk, met heel veel rood fruit op de tong én toch voldoende droog. Technisch goed gemaakt.”

Cuvée Le Noble Rosé Brut, Domaine Ry d’Argent 

• België (Namur)
• 17,99 euro

“Spijtig van de lelijke fles”

“Meteen valt hier de neus van wilde aardbeien op, samen met de florale aroma’s van vooral rozen en zelfs wat brioche — mooie neus. In de mond duikt dan weer heel veel zwart fruit op, in de vorm van bramen, cassis en moerbeien. Goede structuur, goede zuren, medium lange afdronk. Lekker. Alleen spijtig van die afschuwelijke fles én het wat duurdere prijskaartje.”

(lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Cuvée Le Noble Rosé Brut, Domaine Ry d’Argent, Jacob’s Creek Sparkling Rosé en Prosecco ‘47 Anno Domini’ Vegan Bio.
Bart Leye Van links naar rechts: Cuvée Le Noble Rosé Brut, Domaine Ry d’Argent, Jacob’s Creek Sparkling Rosé en Prosecco ‘47 Anno Domini’ Vegan Bio.

Lidl

Allini Conegliano e Valdobbiadene Prosecco Superiore Spumante DOCG Extra Dry 

• Italië (Veneto)
• 2017 
• 6,99 euro

“Geslaagd en dorstlessend”

“Bij een ‘extra dry’ werd de prosecco iets droger gevinificeerd, wat niet meteen opvalt in een bloeiende neus met aroma’s van Poire Williams, rode appeltjes, meloen en vlierbloesem. Wél valt de ‘extra dry’ in de mond op met een heel droge aanzet, mooie moussevorming, correcte structuur én een lange afdronk. Dankzij het droge karakter een geslaagde dorstlessende prosecco.”

Crémant de Bordeaux 

• Frankrijk (Bordeaux)
• blend
• 7,99 euro

“Te eenvoudig”

“Een crémant uit Bordeaux blijft nog altijd ongewoon wegens kleine productie. De neus is alvast weinig aangenaam en doet wat aan een nat, muffig doekje denken, samen met de toets van geoxideerde appel. Ook over de mond hoeft niet veel verteld te worden: correcte aciditeit, maar te weinig karakter én een iets te korte afdronk. Té eenvoudige schuimwijn.”

Crémant de Bourgogne Brut Rosé AOC 

• Frankrijk (Bourgogne)
• blend 
• 8,99 euro

“Correct”

“De neus heeft wat meer champagne-achtige eigenschappen, mét aroma’s van gist, vers brood en klein, rood fruit. Het vervolg in de mond start met zestes van citrus, en dan vooral appelsienen, samen met wat accenten van klein, rood fruit. De moussevorming op de tong is correct, met ook een streling op het tandvlees én een medium afdronk. Correct. Niet meer, niet minder.”

(lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Crémant de Bordeaux, Allini Conegliano e Valdobbiadene Prosecco Superiore Spumante DOCG Extra Dry en Crémant de Bourgogne Brut Rosé AOC.
Bart Leye Van links naar rechts: Crémant de Bordeaux, Allini Conegliano e Valdobbiadene Prosecco Superiore Spumante DOCG Extra Dry en Crémant de Bourgogne Brut Rosé AOC.

Makro

Valmarone Prosecco Spumante Extra Dry 

• Italië (Veneto)
• 4,99 euro

“Stoer en tof”

“Meer exotisch fruit in de neus met vooral aroma’s van ananas, meloen en mango én toch ook een beetje bloesems. De smaak is meer zesty, waarbij in de mond vooral citroenzestes opduiken. Correcte structuur ook, waarbij dat bittertje van de zestes ook de keel wat plezant kietelt. Wat stoerdere, toffe prosecco.”

Crémant d’Alsace Brut Baumann 

• Frankrijk (Alsace)
• 10,89 euro 

“Vol en zacht”

“Zelf ben ik niet zo gek van de neus, met vooral gistige aroma’s, naast toetsen van appelen, peren en meloen. Gelukkig is de mond aangenamer. De moussevorming op de tong is prominent, én het vervolg in de mond vol én zacht met voldoende toetsen van fruit en een correcte aciditeit. Zeker geen slechte crémant.”

(lees verder onder de foto)

Links Crémant d’Alsace Brut Baumann, rechts Valmarone Prosecco Spumante Extra Dry.
Bart Leye Links Crémant d’Alsace Brut Baumann, rechts Valmarone Prosecco Spumante Extra Dry.

Delhaize

Cava Hola Rosé Brut 

• Spanje (Catalunya)
• 2016 
• 9,99 euro

“Aanrader”

“Jeugdige fles met een mooie, plezante neus. Daarin duikt vooral klein rood fruit op met aroma’s van framboosjes en aardbeien - maar gelukkig niet té ‘tutti frutti’. Het vervolg in de mond is al even geslaagd: niet te zoet, met toffe ietwat onverwachte zestes van citrus, samen met wat klein rood fruit. Alles toont zich evenwichtig en gestructureerd, met ook een medium afdronk. Een aanrader!”

Zonin Cuvée 1821 Prosecco Brut DOC 

• Italië (Veneto)
• 9,99 euro 

“Lijkt wel droge, witte wijn”

“Meteen valt op dat de mousse- en parelvorming verfijnder is én langer duurt dan bij de andere prosecco’s. Ook de neus is totaal verschillend, met vooral delicate aroma’s van appelen en gisten. Terwijl in de mond naast verfrissende zestes van limoen opduiken, samen met de smaak van groene appelen én een leuk bittertje. Deze prosecco doet eerder denken aan een droge witte wijn uit het Italiaanse noorden, genre Friuli. Technisch beter gemaakt dan de rest.”

Champagne Pommery Summertime Blanc de Blancs 

• Frankrijk (Reims)
• chardonnay 
• 34,99 euro 

“Fors geprijsd”

“Zeer gebalanceerde, complexe neus met opvallend veel aroma’s: brioche, citruszestes, appelen, peren... Ook het vervolg in de mond is correct, met een goede moussevorming en aciditeit, samen met een zuiver palet, ondersteund door wat zestes van limoenen en meloen. Maar: voor de prijs van deze ene fles heb je meteen een handvol flessen van de goede crémant én cava.”

(lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Cava Hola Rosé Brut, Zonin Cuvée 1821 Prosecco Brut DOC en Champagne Pommery Summertime Blanc de Blancs.
Bart Leye Van links naar rechts: Cava Hola Rosé Brut, Zonin Cuvée 1821 Prosecco Brut DOC en Champagne Pommery Summertime Blanc de Blancs.

Aldi

Bonicelli Prosecco Brut 

• Italië (Veneto)
• 6,99 euro

“Te weinig karakter”

“Mooie fles met een subtiele, meer gereserveerde neus. Iets te gereserveerd zelfs: enkel vanuit de verte duiken wat aroma’s van peren, witsteenfruit en witte peper op. De mond is al even subtiel, met wel een sappige aanzet, maar te weinig karakter in het vervolg, op wat citruszestes na. Deze prosecco heeft wel een mooie aciditeit, maar zal snel weer vergeten zijn.”

Champagne Veuve Durand 

• Frankrijk (Reims)
• 13,99 euro 

“Geuze-achtig”

“In deze neus komen vooral de gist-, zelfs geuze-achtige karakteristieken naar voren, met vooral het aroma van ge-oxideerde appel — een beetje op het muffe af. De mond toont zich meer gestructureerd, met vooral de typische smaak van blauwe druiven in de vorm van klein, rood fruit. Meer beet op de tong, voldoende aciditeit én lange afdronk. Correcte prijs-kwaliteit.”

Cava Pere de Moncada 

• Spanje (Catalunya)
• 4,99 euro

“Technisch correct”

“Een cheesy neus, met gistige aroma’s van kaas, gebakdeeg en weinig fruit — op citruszestes na. Mogelijk heeft deze cava een iets langere rijping ‘sur lattes’ gekregen. In de mond duiken meteen groenere appels op, samen met een correcte moussevorming, gevolgd door een mooie aciditeit en zelfs een tikje rozemarijn. Technisch correcte cava, zeker voor deze lage prijs.”

(lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Bonicelli Prosecco Brut, Champagne Veuve Durand en Cava Pere de Moncada.
Bart Leye Van links naar rechts: Bonicelli Prosecco Brut, Champagne Veuve Durand en Cava Pere de Moncada.

Spar

Crémant d’Alsace Victor Preiss 

• Frankrijk (Alsace)
• 10,19 euro 

“Geen hoogvlieger”

“De neus wordt gedomineerd door appelen — en dan vooral gele en rode —, samen met toetsen van gist en brood, maar voor de rest iets te weinig fruit. De aanzet in de mond is vol en rond, met duidelijk veel structuur én een lage aciditeit. Het vervolg is fruitig met vooral citroenzestes die de tong prikkelen én een iets te korte afdronk. Voor deze prijs niet echt een hoogvlieger.”

Cava Corazón Brut 

• Spanje (Catalunya)
• 5,99 euro 

“Agressieve zuren”

“Frisse neus met zestes van citrus en appeltjes — een tikje vlierbloesem en cavaillon ook. Dankzij de gisten geurt alles ook wat naar brood. De mond is ontzettend sappig en juicy, met vooral citroenzistes. Ook de moussevorming en medium afdronk is best oké. Helaas teisteren de zuren net iets te agressief mijn slokdarm. Een minder aangenaam einde dus.”

(lees verder onder de foto)

Links Cava Corazón Brut, rechts Crémant d’Alsace Victor Preiss.
Bart Leye Links Cava Corazón Brut, rechts Crémant d’Alsace Victor Preiss.

Colruyt

Champagne Marquis de Villon Blanc de blancs 

• Frankrijk (Reims)
• chardonnay
• 25,99 euro

“Prijskaartje te hoog”

“In de neus wemelt het van citroenzestes, natte kalk, een beetje appeltjes, meloen en brioche. Het vervolg in de mond is best oké, waarbij op de tong meteen citroenzestes opduiken, gevolgd door appelen, heel wat zuren én een droge, lange afdronk die zelfs wat zijdig uitvalt. Hier is niets mis mee, alleen vind ik het prijskaartje wat te hoog uitvallen voor wat het is.”

(lees verder onder de foto)

Champagne Marquis de Villon Blanc de blancs van Colruyt.
Bart Leye Champagne Marquis de Villon Blanc de blancs van Colruyt.

Uit de speciaalzaken

Prosecco Ca’Furlan Cuvée Beatrice Extra Dry DOC 

• Italië (Veneto)
• lanebbia.be
• 9,75 euro

“Superfris”

“Superfrisse prosecco met in de neus die typische aroma’s van vlierbloesem, samen wat toetsen van tropisch fruit als lychee. Het vervolg in de mond is één en al gecontroleerde fraîcheur, voldoende ondersteund door floraal-fruitoge toetsen. Dit alles wordt afgesloten met een zeer lange afdronk. Deze fles is echt het typevoorbeeld van hoe een droge prosecco hoort te zijn.”

Bründlmayer Extra Brut 2018 

• Oostenrijk (Langenlois)
• bruendlmayer.at en wijnenjanrots.be
• 30,72 euro 

“Perfecte structuur”

“Wie dit blind proeft, denkt van een champagne te nippen, zo perfect gemaakt is deze Oostenrijkse schuimwijn. Met minder dan 3 gram aan restsuiker is dit echt een aanrader voor wie van droge schuimwijnen houdt. In de neus schitteren vooral de citruszestes, samen met toetsen van brioche en gisten. Ook de mond klopt helemaal met een perfecte structuur, aciditeit, toetsen van alweer citruszestes én een lange afdronk. Vergelijkbaar met een topchampagne.”

La Petite Gaule du Matin 

• Frankrijk (Loire)
• atasteaffair.com (pas ten vroegste vanaf eind mei verkrijgbaar, red.)
• ongeveer 20 euro

“Gloegloe-wijn”

“Deze fles is een zogeheten Pét-Nat of ‘Pétillant Naturel’: een schuimwijn onder lage druk — vandaar slechts een kroonkurk — die heel dicht bij een frizzante aanleunt. Echt lente in het glas: elegante neus met veel peren, appeltjes en een licht-florale neus. In de mond superfris en sappig. Weinig structuur wel, maar dit is in de eerste plaats dan ook een gloegloe-wijn.”

Sekthaus Solter Rheingau Riesling Réserve 

• Duitsland (Rheingau)
• 2005
• langbeen.biz
• 27,50 euro 

“Absolute top”

“Deze Duitse sekt komt van rieslingdruiven uit kalkrijke grond én dat ruik je: de neus zit vol mineraliteit, na een lange rijping ‘sur lattes’, samen met heel veel citruszestes én dan vooral van appelsienen, met ook toetsen van gele appeltjes. In de mond zit alles goed: aciditeit, fruit, afdronk. Een topaperitief met een absolute topsekt uit de Rheingau-regio.”

Crémant d’Alsace Julien Meyer 

• Frankrijk (Alsace)
 terrovin.be
• 25,62 euro

“Gastronomisch niveau”

“Deze crémant op basis van riesling heeft in de neus veel floraliteit, maar vooral aroma’s van meloenen, rode appeltjes, samen met een tikje acacia en honing. Diezelfde karakteristieken duiken ook in de mond op, samen met een uiterst goede structuur. Echt een crémant van gastronomisch niveau, die zelfs bij heel veel gerechten geserveerd kan worden: van gevogelte, langoustines tot zelfs kaas.”

(lees verder onder de foto)

Schuimwijn uit de speciaalzaak. Van links naar rechts: Prosecco Ca’Furian Cuvée Beatrice Extry Dry DOC, Crémant d’Alsace Julien Meyer, La Petite Gaurie du Matin, Bründlmayer Extra Brut en Sekthaus Solter Rheingau Riesling Réserve.
Bart Leye Schuimwijn uit de speciaalzaak. Van links naar rechts: Prosecco Ca’Furian Cuvée Beatrice Extry Dry DOC, Crémant d’Alsace Julien Meyer, La Petite Gaurie du Matin, Bründlmayer Extra Brut en Sekthaus Solter Rheingau Riesling Réserve.

Onze wijnexperts weten wel raad met al uw vragen over wijn. Wij verzamelden hun tips en adviezen in ons wijndossier.

Lees ook binnen HLN+:

25 roséwijnen getest, met verrassende uitkomst: “De goedkoopste is de beste”

Sepideh proeft 25 rode lentewijnen uit de supermarkt en speciaalzaak. Dit zijn haar absolute toppers

Al uw hopeloze vragen over wijn eindelijk beantwoord




7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • André Van Laethem

    Waarom moet dat altijd reclame zijn voor alcohol? Als je geen plezier kan maken zonder alcohol heb je wel een probleem.. elke onnozele bijeenkomst van famillie is soms een braspartij van wkjn en cava. Triestig zo een mensen

  • André Van Laethem

    Water van chaudfontaine. Heerlijk. Laat anderen maar hun vel verouderen door alcohol.

  • Juliette Francois

    Natuurlijk is elke gelegenheid goed om de kurken te doen knallen. Dat heet genieten. En als zoiets nu ook al als respectloos wordt beschouwd, dan leven we echt wel in een zure wereld.

  • jos indigne

    Geef mij maar de bubbels van """spa bruis""""

  • Noella Vancompernolle

    Vroeger knalden de kurken met Nieuwjaar. Tegenwoordig is eender welke gelegenheid goed. Respect? Soms ver te zoeken. Als de commerce maar draait.