Exclusief voor abonnees

Deze technische snufjes maken het huishouden een stuk makkelijker

Getty Images
Water naar eigen smaak, een robotvriendje voor je hond, twee grijpgrage armen in de keuken: op de IFA elektronicabeurs in Berlijn tonen producenten welke nieuwe snufjes ze voor ons huishouden en welzijn in petto hebben.

Maatje voor je huisdier
Dierenliefhebbers zien hun huisdier als niets minder dan een lid van de familie en hebben er dan ook veel voor over om hem gelukkig te zien. Zo’n beest gun je toch zijn eigen maatje?

Dat zou dan de Varram Pet Robot kunnen zijn. Een aandachttrekkertje dat eigenlijk een moderne dierenlokker is door af en toe een snoepje uit te spuwen en het dan op een lopen (lees: rollen) te zetten. In de hoop dat Bonzo achter hem aan komt en zo een beetje beweging opdoet. Scheelt weer met uitlaten, zegt een honden-eigenaar wat omfloerst in een promofilmpje. Maar of dat nou zo bevorderlijk is voor het welzijn van hond en baas...

Met een app kun je onder meer de tijd instellen die de Pet Robot actief moet zijn, z’n speelpatroon en de frequentie waarmee hij op snoepjes trakteert.

Om katten te prikkelen kun je ook wat veren aan het staartje van de elektronische speelkameraad bevestigen.

De Varram Pet Robot is te koop via Amazon.com, prijs 149 dollar (135 euro).

Varram Pet Robot
Varram Pet Robot

Kijk dwars door je tv heen
We kijken er graag naar, behalve als hij uit staat. Dan is de tv een zwart vlak dat de woonkamer domineert. En dat vlak wordt steeds groter.

Panasonic denkt daar nu een oplossing voor te hebben. De Japanse elektronicagigant toonde op de IFA een doorzichtige televisie. Als je hem uitzet, zie je slechts een houten frame waarin alle elektronica is verstopt. Een verlichting achter het transparante oled-scherm benadrukt de doorzichtbaarheid en belicht objecten die je achter de tv hebt gezet.

Hoe dat kan? Anders dan bij een lcd-scherm lichten bij een oled-scherm de pixels zelf op, waardoor doorzichtbaarheid mogelijk is als het scherm uit staat. Alleen is er voor de zwartweergave een extra laag nodig. Panasonic is erin geslaagd ook die laag transparant te maken als de tv uitstaat, waarschijnlijk met een techniek die vergelijkbaar is met automatisch dimbare binnenspiegels en ramen. Die worden ook alleen donkerder als er licht op schijnt.

De makers moeten nog wel een list verzinnen voor het geluid, want dat leverde dit prototype op de beurs nog niet.

De transparante tv moet in 2020 op de markt komen, de prijs is nog niet bekend.

AP

Maak je eigen ‘luxe’-water
Meedrijvend op de tijdgeest van duurzaam en gezond biedt de Luqel water naar eigen smaak. Het apparaat ter grootte van een flinke espressomachine zet je leidingwater om in ‘luxe’ water.

Eerst filtert de Luqel het inkomende water, waarbij het claimt kwalijke stoffen als zware metalen, microplastic, chloor, hormonen en medicijnenrestanten eruit te halen. Daarna kun je naar eigen smaak aan het ‘reine water’ zes soorten mineralen zoals magnesium en calcium toevoegen. Die zitten in aparte tankjes in het Luqel water- station.

De ideale mineralenmix bepaal je natuurlijk zelf. En als je er niet helemaal uitkomt, is er de app die helpt jouw ultieme watertje samen te stellen. Voor onderweg is er een kekke edelmetalen waterfles. Raakt je water op? Geen nood. Houd je fles met ingebouwde chip bij een willekeurig Luqel waterstation en de display toont jouw hoogstpersoonlijke luxe water. Druk op oké en tappen maar.

De producent hoopt voorjaar 2020 met de verkoop te starten en mikt in eerste instantie op zakelijke afnemers. De prijs zal circa 3600 euro bedragen.

Luqel-water.com

Helpende robotarmen
Samsung heeft grootse plannen met het smart maken van de keuken. Met de twee robotarmen van de Bot Chef kom je geen handen meer te kort bij het koken. Deze keukenhulp kan voedsel snijden, in een pan roeren en ingrediënten aan een gerecht toevoegen als die binnen zijn bereik zijn geplaatst. En als hij er niet bij kan, vraagt-ie gewoon of je het even kunt aangeven. Andersom kan Bot Chef je ook adviseren over de bereiding of aanpassing van een gerecht.

Het zal nog wel even duren voordat Bot Chef of een nazaat daarvan daadwerkelijk zijn opwachting zal maken in de Nederlandse keukens, maar dat robots meer en meer in het huishouden gaan meehelpen, staat wel vast.

Hoe gaat het met je spijsvertering?
Last van de spijsvertering? De Foodmarble Aire zoekt uit van welk voedsel je een knoop in je maag krijgt. Het lijkt een beetje op een alcoholtester. Blaas drie seconden in het apparaatje en hij laat via de bijbehorende app weten hoe goed je voedsel wordt verteerd. De kleine sensoren in de ademmeter in zakformaat meten het waterstofgehalte. Waterstof is een bijproduct van slecht verteerbare voedselstoffen in de dikke darm. Zo kun je erachter komen welke voedselproducten je maar beter kunt mijden. Of dat je die twaalf blokjes oude kaas beter niet vlak voor het slapengaan naar binnen had kunnen schrokken.

De Foordmarble Aire is al op de markt en kost 169 euro. foodmarble.com

Foodmarble Aire
Foodmarble Aire

Koellade met eigen temperatuur
AEG bedacht een koelvriescombinatie met aparte multichill-lade. In die lade kun je een afwijkende temperatuur instellen, van -2 tot 7 graden. Handig als je een panna cotta wil laten opstijven, of een witte wijn snel wil laten koelen. Als die te koud dreigt te worden, krijg je via de app een waarschuwing dat-ie gered wil worden.

AEG kan nog niet zeggen wanneer de RMB96726VX in Nederland te koop is. Reken op een prijs van zeker 2500 euro.

AEG MultiChill
AEG MultiChill

Stekkerloze keuken
De keuken is bij uitstek de ruimte in huis die bol staat van slimme apparaten die hun steentje bijdragen aan het bewaren en bereiden van ons eten en drinken. Een dankbaar domein voor elektronicaconcerns om ons te over-laden met innovaties.

Na het draadloos opladen van mobieltjes, lijkt stekkerloze en oplaadbare keukenapparatuur nu een logische vervolgstap. Zet je draadloze broodrooster, blender, rijstkoker of air fryer op een speciale plaat en je kunt ze ter plekke gebruiken. Of ze opladen, zodat ze ook op andere plek hun werk kunnen doen. Je kunt zo’n oplaadzone zelfs gebruiken om te koken, net als bij een inductieplaat.

Om te voorkomen dat iedereen op eigen houtje het wiel gaat uitvinden, hebben zo’n 570 bedrijven verenigd in het Wireless Power Consortium een standaard ontwikkeld voor de oplaadtechnologie. Die presenteerden ze op de IFA, inclusief logo: de Ki Cordless Kitchen. Zodat we straks draadloze apparaten van elke fabrikant een plek kunnen geven op ons hightech keukenblad.

Ga maar vast sparen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.