Deze merknamen spreek je al heel je leven verkeerd uit

Primark
Het lijkt wel een eeuwige discussie: is het Prie-mark of Preij-mark? En zeggen we íekeja of ikéeja? De uitspraak van sommige merknamen roept soms heel wat vraagtekens op. Hoog tijd dus om voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen.

Een tijdje geleden kon je al lezen hoe je de namen van bekende modemerken uitspreekt. Maar daarmee blijkt de kous niet af, want er zijn nog tal van andere merknamen die om verduidelijking vragen.

Primark

Krijg jij ook koude rillingen wanneer iemand het over Prie-mark heeft? Dan ben je volledig in je recht. Het Ierse kledingmerk laat namelijk weten dat de correcte uitspraak wel degelijk Pr-eye-mark is.

Ikea

Zeg jij íekeja of ikéeja? Als je voorkeur naar die laatste gaat, heb je het helemaal correct. Maar lukt het je ook om de bizarre productnamen van de Zweedse meubelgigant uit te spreken? Test je Zweedse kennis hier.

Adidas

Je hebt ongetwijfeld een paar in je kast staan, maar de uitspraak van het Duitse sportmerk roept nog heel wat vraagtekens op. Is het nu A-di-das of Á-dee-das? De correcte manier om de naam van je favoriete sneakers uit te spreken is Á-dee-das, met de klemtoon op de a.

Levi's

Het bekende spijkerbroekmerk werd dan wel in 1873 opgericht door de Duitse Levi Strauss, de naam werd in de loop der jaren volledig geamerikaniseerd. Het is dus niet Lee-vies, wel Ley-vais (rijmend op de Engelse woorden key en eyes).

Lidl

De meeste zeggen Li-ddel, maar het Duitse winkelketen laat weten dat de merknaam op z'n Duits moet worden uitgesproken: Lie-del. 

Porsche

Bij het horen van deze uitspraak kwamen wij volledig uit de lucht gevallen. Blijkt dus dat de naam Porsche tweelettergepen heeft. De correcte uitspraak is: Por-suh, met een zacht -uh op het eind.

Dr. Oetker

Sinds de plotselinge verandering van de uitspraak in de reclames worden zowel Dr. Oet-ker als Dokter Ut-ker frequent gebruikt. Een woordvoerder van Dr. Oetker schept duidelijkheid: "In 1891 ontwikkelde de Duitse apotheker Dr. August Oetker een recept voor bakpoeder. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming. Wij zijn er trots op dat Dr. Oetker nog steeds een familiebedrijf is. Daarom hebben wij ervoor gekozen om de merknaam voortaan net zo uit te spreken als de familienaam: Dr. Utker.''

Hyundai

Hie-oen-dai of Hoen-dai? Over het algemeen spreken Belgen het automerk uit als Hie-oen-dai, en dat is correct. De andere uitspraak wordt voornamelijk gebruikt door Amerikanen. De naam komt overigens uit het Koreaans en betekent modern of vooruitgang.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Severine C

  Moet je eens aan de Franstaligen uitleggen, want ik word hier soms gek van van die woorden.....

 • Marc Vanryckeghem

  Het is niet onozel, maar ooon ooo zel

 • kris deka

  Primark is echt brielmark.

 • Jan Spiessens

  Mensen in Aleppo zullen opgelucht zijn.

 • Geert Verschaffelt

  Hier al jaren de discussie: is het aveve of a-vé-vé ?