Exclusief voor abonnees

Deze fouten maak je maar beter niet als je drank serveert

Andy De Brouwer werd sommelier van het jaar in 2012.
Mozkito Andy De Brouwer werd sommelier van het jaar in 2012.
Een glas in de diepvriezer steken, het vullen tot aan de rand of een gin-tonic serveren in een hoog glas, het zijn maar enkele zaken die de stoppen van een sommelier laten doorslaan. Sommelier Andy De Brouwer verteld welke rare gewoontes we dringend moeten aanpassen. 

Andy De Brouwer botst door zijn beroep als sommelier vaak op fouten die mensen maken als het over glazen gaat. “Elke dag zie ik cafébazen, vrienden, restauranthouders,... goedbedoelde, maar barbaarse fouten maken”, zegt De Brouwer. Hij wil graag die fouten met jullie delen, zodat deze niet meer gemaakt worden. 

Te kleine glazen

“Met stip op één, de te kleine glazen waarin wijn wordt geserveerd, vooral op cafe”, begint De Brouwer. Je kent ze wel, de kleine ballonglaasjes die je krijgt als je op café wijn besteld, die dan meestal tot de rand gevuld zijn omdat de klant zich anders bekocht voelt. “Giet dezelfde hoeveelheid in een groot glas en je kan er even mee walsen en de geur in je opnemen. Voor mij is dat al een groot deel van het plezier.”

Te warm of te koud

“Ik zie het vaak, mensen die nog snel even de bierglazen in de diepvriezer steken, zodat het bier lekker fris is”, Andy De Brouwer begrijpt niet waarom mensen het fijn vinden om de sensatie van een diepgevroren bierlollie te hebben als je nipt van je Duvel, “opletten dat je lippen niet aan het glas bijven hangen”. Maar ook het omgekeerde zie je soms gebeuren, “glazen die rechtstreeks uit de afwasmachine komen waar een frisse pint in wordt getapt, gruwelijk gewoon! Gelukkig zie je dat meestal enkel in een après-ski in Oostenrijk.”

Halve soepjes en raketijsjes

Niet enkel de te smalle, hoge glazen zijn een vermelding waard volgens sommelier Andy, ook de kruiden die er tegenwoordig worden bijgedaan swingen de pan uit. “Ik heb soms het gevoel dat ik een halve soep in mijn glas krijg in plaats van een gin-tonic. Kruiden zijn belangrijk bij gin, maar beperk je tot twee garnituren. 1 voor de smaak en 1 voor de look.” 

Ook bij cocktails kan je serieus de mist in gaan. “De tijden dat het leuk was om een raketijsje in je glas te hebben zijn gelukkige ook al even voorbij”, zegt Andy. “Alleen jammer dat nog zoveel mensen hun cocktails in laagjes serveren. Helemaal uit de mode, dus stop er maar gewoon mee.”

Zonder ijs en kersen

Mensen die hun whisky zonder ijs drinken in een laag, breed, old fashioned glas. Totaal verkeerd volgens Andy. “Zo’n glas is gemaakt om vier ijsblokjes naast elkaar te leggen. Als je het zonder ijs wil drinken kies je beter voor een tulpvormig, elegant glas.” 

Waar de stoppen van sommelier helemaal van doorslaan is het volgende: “een maraschinokers in een glas droge sherry. Daar gaat mijn haar van rechtstaan.” Sherry heeft niets te maken met een cherry, geen enkele reden dus om een mierzoete kers in een heerlijke aperitief te droppen.

HLN+ bundelde tal van adviezen over hoe je rampen aan tafel best aanpakt en hoe je een stressloos kerstmenu maakt. Bekijk hier het feestdossier. 

Deze artikels lees je ook binnen het feestdossier: 

Sepideh maakt de lekkerste kerstcocktails

Doseren begint bij het aperitief

Jeroen Meus’ supersnelle kerstmenu
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.