De opmars van YouTube-yoga: ontstressen met je laptop

Thinkstock
"Hello everyone, welcome to yoga with Adriene!" Zo spreekt de Texaanse yogadocent Adriene Mishler (33) elke dag miljoenen kijkers van over de hele wereld toe via YouTube. Ze is inmiddels een van de meest geliefde yogi's wereldwijd. 

Haar immense fanbase (Adriene heeft meer dan 3 miljoen abonnees op haar Youtubekanaal) maakt elke dag tien minuten of een halfuurtje vrij om zich in de ‘hond’, de 'krijger' en de 'graaide driehoekshouding' te vouwen. Vaak eindigend in de comfortabele happy baby pose. "Ik ben weleens naar yogalessen in de sportschool geweest, maar dat was hopeloos", vertelt de Rotterdamse Rowen van der Linde (25). "Ik schoot telkens in de lach en vergat adem te halen bij al die ingewikkelde houdingen. Toen besloot ik dat yoga gewoon niets voor mij is. Maar mijn huisgenoot haalde me over om eens mee te doen met een video van Adriene. Sindsdien doen we iedere avond voor het slapen gaan een sessie van twintig minuten. Zelfs mijn pa zou hier nog van ontstressen!"

Zelfs mijn pa zou hier nog van ontstressen!

Rowen van der Linde

De tekst loopt verder onder de video.

Benen wijd

Yoga is sport en ontspanning in één en daarom logischerwijs populair in deze tijd, waarin iedereen altijd haast lijkt te hebben. Toch vinden meer mensen het ongemakkelijk om in happy baby pose (benen wijd de lucht in) tussen wildvreemden in een yogastudio te liggen. Thuis, in de comfort van de eigen woonkamer meedoen met de zachtaardige, vrolijke Adriene is een stuk makkelijker.

Geen wonder dus, dat ze zo ongeveer een sekte om zich heen heeft verzameld. "Mensen die niets van yoga moesten hebben, mailen mij nu dat ze iedere dag hun ochtendroutine met yoga beginnen", zegt Adriene tegen de Britse krant The Guardian. "Dat was precies mijn doel. Veel docenten maken het moeilijker dan het is. Mijn lessen kan je zelfs volgen als je in een rolstoel zit. Ik houd rekening met al mijn kijkers."

Met haar Texaanse accent, laagdrempelige lessen en zelfspot weet ze iedereen voor zich te winnen. Zo benoemt ze tijdens haar lessen vaak haar eigen blunders, zoals de verkeerde uitspraak van een houding. "Zei ik nu jaunoe sausage? Joehoe, wordt eens wakker Adriene." 

Of ze wijst grinnikend op een tandpastavlek op haar shirt. "Elegant meid, je ziet er weer tiptop uit", zegt ze dan cynisch. "Ik blijf in mijn video's heel dichtbij mezelf. Dat betekent dat ook ik een houding soms niet helemaal goed doe, maar ik denk dat mijn kijkers dat juist herkenbaar vinden. En soms springt mijn hond prompt in beeld, hij houdt nu eenmaal van de camera. Mijn kijkers ergeren zich daar niet aan, geloof ik. Die worden immers ook gestoord door een kind dat opeens om aandacht vraagt. Of moeten hun les pauzeren omdat de deurbel gaat. Het is prettig als ze merken dat ook hun yogadocent niet perfect is."

Soms springt mijn hond prompt in beeld, hij houdt nu eenmaal van de camera

Adriene Mishler

Onwerkelijk

Dat Adriene zo succesvol is, vindt ze zelf ook nog steeds een beetje onwerkelijk. "Ik maak de video's in mijn eigen huis in Austin, Texas. Dat ik liefhebbers heb van Australië tot Denemarken vind ik zo mooi! Tegelijkertijd past het bij de tijdgeest. We leven in een 24-uurseconomie. Onrust, hoofdpijn, een oppervlakkige ademhaling, gespannen spieren. Iedereen heeft dit soort kwaaltjes en hunkert naar een momentje voor zichzelf. Hoofd uit, hart aan."
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Wivina Renier

    sorry liever geen yoga met mijn laptop. Hoe eenzaam kan een mens worden. Ga naar de yoga les, is veel gezelliger.