Exclusief voor abonnees

De ene potgrond is de andere niet. Deze drie soorten geven je waar voor je geld

Tuinexperte Laurence Machiels.
Steven Richardson Tuinexperte Laurence Machiels.
Iedereen koopt wel eens een zak potgrond. Maar welke kiezen? Potgrond is potgrond, of niet? Tuinexperte Laurence Machiels hield 14 universele potgronden onder de loep en was aangenaam verrast door de kwaliteit van de grond. Het verschil zit hem vooral in de voedingsstoffen, en er zijn nog andere zaken waar je op moet letten.

Ken je dat gevoel als je in het tuincentrum staat, overweldigd door de torenhoge stapels potgrond? Uiteindelijk kies je maar een willekeurige zak, want potgrond is toch maar potgrond? Zelfs wie aandachtig de verpakking of de lijst met ingrediënten doorneemt, wordt niet veel wijzer. Het enige waar je iets mee bent, is het gehalte voedingsstoffen, uitgedrukt in ‘goed voor 6 weken’, ‘voor meer dan 100 dagen voeding’ of ‘voor enkele weken’. 

Wat zit er in? 

Potgrond is een mengeling van grondstoffen, bedoeld om je planten in pot zo goed mogelijk te laten groeien. Universeel wil zeggen dat je hem voor veel planten kunt gebruiken. Universele potgrond is goed voor 80% van de planten die je op je terras of in huis kweekt. Alleen voor veeleisende eenjarigen die veel water en voedingsstoffen nodig hebben zoals balkongeraniums, voor mediterrane planten als citrussen, zuurminnende planten (hortensia, rododendron, heide), of om te zaaien en te stekken, neem je beter aangepaste grond. 

Universele potgrond bevat traditioneel turf (of veen) als hoofdbestanddeel. Turf is luchtig, onkruidvrij en houdt water en voedingsstoffen goed vast. De meeste geteste potgronden bevatten een mengeling van tuinturf en tuinstrooisel. Met tuinturf wordt zwartveen bedoeld, uit de diepste turf­lagen, met turfstrooisel witveen, dat hoger ligt. Bonkveen komt van de bovenste laag, is het minst verteerd en geeft meer kans op onkruid. Naast turf kunnen er ook andere grondstoffen in de potgrond zitten: houtvezels, gecomposteerde schors van loof- en naaldhout, groencompost, lava, enzovoort. Hoeveel er van elk in de potgrond zit, wordt niet opgegeven, en dat is jammer. Je kunt alleen aflezen welk ingrediënt het meest aanwezig is: dat staat op de eerste plaats in de lijst. 

Getest en goed bevonden 

We waren aangenaam verrast door de kwaliteit van de geteste potgrond. Eén potgrond (Aro, van Makro), konden we niet testen, doordat de zak slecht was dichtgelast en al een hele tijd open was. Maar verder voelden alle potgronden luchtig aan, met een aangename structuur. Er was geen natte of vastgekoekte potgrond bij. Alle potgronden geurden goed. Sommige waren grover dan andere, maar dat is geen nadeel. Integendeel, grovere potgrond is luchtiger en draineert beter. 

We vonden in de zakken ook niets dat er niet in hoort te zitten. Waarom is de ene potgrond dan duurder dan de andere? Dat heeft vooral met de voedingsstoffen te maken. In goedkope potgrond zitten doorgaans voedingsstoffen voor maar enkele weken, in de beste krijgen je planten voor 3 maanden (of ‘100 dagen’) voeding. Dat voorkomt dat je planten snel zonder voeding vallen en gebreksverschijnselen vertonen: een groeistilstand, een kortere bloei of blaadjes die geel worden. 

Veel tuiniers vergeten om hun potplanten voeding te geven; met goed gevoede potgrond heb je dat niet voor. Neem daarom potgrond met minstens 6 weken voeding. 

Waarop letten bij aankoop? 

• Hoe verser de potgrond, hoe beter. Helaas staat er niet altijd een productiedatum op de verpakkingen. Ga op de netheid van de verpakking af. 
• Laat een zak die aangekoekt aanvoelt, liggen. Dat is bijna zeker oude potgrond.
• Koop geen zakken die buiten liggen. Daar hebben ze te veel te lijden onder de zon of koude.
• Schud de zak op voor je hem opensnijdt, zodat de potgrond mooi los zit. 

Hoeveel heb je nodig? 

• Ronde pot van 30 cm diameter en 30 cm hoog: 18 tot 20 liter
• Smalle bloembak van 80 cm lang, 17 cm breed en 14 cm diep: 25 liter
• Moestuinbak van 1m² groot en 40 cm diep: 350 tot 400 liter

En het milieu?

Turf is nog altijd het beste medium om planten in te laten groeien. Maar het afgraven van veenvelden, doorgaans in Rusland en de Baltische Staten, is controversieel, omdat de velden maar langzaam herstellen en er bij het droogleggen veel CO2 vrijkomt. Gelukkig kiezen de meeste potgrondproducenten ervoor om alleen turf van duurzame, verantwoord beheerde velden te importeren en de velden mee te herstellen.

Het probleem is dat er nog altijd geen goed alternatief bestaat voor turf. Kokosvezel (cocopeat) wordt het vaakst genoemd. Het moet echter ook behandelingen ondergaan en van India, Sri Lanka of Vietnam naar hier vervoerd worden. Het biomerk ECOstyle werkt al jaren met cocopeat. Alle andere biologische potgronden bevatten nog altijd turf. 

Andere alternatieve grondstoffen met een lagere milieu-impact zijn schors of schorscompost (uit de Ardennen en Frankrijk), (lokaal geproduceerde) groencompost en houtvezels. Potgrondproducent Evergreen (van Asef en KB) vervangt al tot de helft van zijn turf door andere ingrediënten.

Onze tuinexperte test 14 universele potgronden

We vergeleken universele, niet-biologische potgronden met een volume tussen 40 en 50 liter. Er werden met de potgronden geen veldtesten gedaan, de beoordeling gebeurde puur op basis van de opgegeven informatie op de verpakking, en van de visuele inhoud: geur en aanvoelen (brokjes, droog of nat, schimmel...). Houd er bij aankoop rekening mee dat elke zak anders is.

Voeding voor minstens 3 maanden

Beste koop

Asef Potgrond universeel

• 40 l
• 6,95 euro
• Prijs per liter: 1,74 euro

“Pluim voor ecologie”

“Prima potgrond met voeding tot 3 maanden. Goede consistentie, luchtig maar niet te droog; ik ruik humus uit het bos. De ingrediëntenlijst is een aangename verrassing: een deel van de turf is vervangen door alternatieve, meer ecologische bestanddelen: groencompost, houtvezels en naaldhoutschors. De houtvezels zorgen voor een betere drainage. Mooi!”

DCM Potgrond Huis en Tuin

• 40 l
• 7,50 euro
• Prijs per liter: 1,88 euro

“Heel luchtig”

“Voeding voor 100 dagen: dit is een uitstekende potgrond om mee aan de slag te gaan. Hij voelt opvallend luchtig aan, met een lichte, niet-storende zweem van mest, wellicht door het hoge voedingsgehalte. Bestaat bijna uitsluitend uit turf, met toevoeging van lava voor een extra luchtige structuur, waardoor de planten sneller wortelen. De op één na duurste uit de test.”

OSMO Universele potgrond

• 50 l
 • 7,45 euro
• Prijs per liter: 1,49 euro

“Extra guano”

“Prima potgrond met voeding voor 100 dagen en een mooi humusgehalte. Ruikt niet en oogt wat donkerder, maar verder valt er niets op aan te merken. Er zit extra guano in, een krachtige, natuurlijke meststof. Alleen jammer dat er voor 100% turf gekozen is, en dan nog voor de minst edele turf: bonkveen.”

VIANO Potgrond universeel

• 44 l
• 7,60 euro
• Prijs per liter: 1,73 euro

“100% turf”

“Een lekker geurende potgrond, los en kruimelig, met de geur van humus. Ziet er prima uit. Heeft voeding voor 100 dagen: hier valt niets op aan te merken. Alleen jammer dat deze potgrond uit 100% turf bestaat en er geen andere, alternatieve, milieuvriendelijkere grondstoffen zijn toegevoegd.”

COMPO SANA Universele Potgrond

• 40 l 
• 7,75 euro
• Prijs per liter: 1,94 euro

«De duurste»

«Voeding voor 100 dagen én extra perliet, voor een betere en meer gelijkmatige water‐ en luchtverdeling rond de wortels. Dat merk je ook aan de witte bolletjes en brokjes in de potgrond. Ruikt naar humus en voelt prima aan. Helaas 100% turf, en dan nog het goedkopere bonkveen. Toch de duurste uit de hele test.»

(lees verder onder de foto)

Voeding voor minstens 3 maanden: Asef Potgrond Universeel, DCM Potgrond Huis en Tuin, Osmo Universele Potgrond, Viano Potgrond Universeel en Compo Sana Universele Potgrond.
Steven Richardson Voeding voor minstens 3 maanden: Asef Potgrond Universeel, DCM Potgrond Huis en Tuin, Osmo Universele Potgrond, Viano Potgrond Universeel en Compo Sana Universele Potgrond.

Voeding voor 1 tot 2 maanden

Beste koop

Saniflor Universele potgrond

• 40 l 
• 5,55 euro
• Prijs per liter: 1,39 euro

“Prima potgrond”

“Een voeding voor 6 à 9 weken is niet meer dan een startvoeding, vergeet niet na anderhalve maand bij te bemesten! Naast turf zit er ook naaldhoutschors in de potgrond, en dat is alvast beter voor het milieu. Met extra bevochtigingsmiddel, wat het water beter vasthoudt. Voelt lichter en luchtiger aan dan de meeste andere geteste potgronden. Een prima potgrond.”

Pelckmans Universele potgrond

• 50 l 
• 4,79 euro
• Prijs per liter: 0,96 euro

“Beste prijs-kwaliteitverhouding”

“De goedkoopste van alle 14 geteste potgronden, maar met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt een basispotgrond met voeding voor 6 weken, dat is net voldoende. Naast turf zit er ook compost van schors in, dat is alvast een ecologische inspanning. Geurt naar humus, is mooi kruimelig en niets te nat of te droog. Een excellente basispotgrond voor weinig geld.”

Agrofino Universele potgrond professional

• 40 l
• 6,89 euro
• Prijs per liter: 1,72 euro

“Te weinig voeding”

“Voeding voor 3 tot 4 weken is weinig. Qua ingrediënten is het bij 100% turf gebleven, zonder enig ecologisch alternatief. Jammer. Visueel valt er op deze potgrond niets aan te merken: de geur en de textuur zitten goed.”

Aveve Potgrond Universeel gebruik

• 40 l
• 7,45 euro
• Prijs per liter: 1,86 euro

“Te duur”

“Dit is de op twee na duurste potgrond uit de hele test, helaas krijg je maar weinig voeding voor dat geld: je planten zingen het hiermee maar één maand uit. Qua samenstelling een heel vergelijkbare potgrond als Agrofino, met 100% turf. Verder valt er visueel op deze potgrond niets aan te merken: hij oogt fijn en luchtig, en geurt amper. Een dure potgrond voor maar zo’n korte voedingsvoorziening.”

Terradena (Makro) Universele potgrond

• 50 l
• 4,99 euro
Prijs per liter: 1 euro

“Vaag”

“Na Pelckmans de op één na goedkoopste van de test. Visueel valt er niets op aan te merken: prima textuur en geur. Helaas krijg je maar een vage aanduiding van de hoeveelheid voeding. Wat betekent ‘voor de eerste weken’? Zijn dat er 2 of 4? Dit kan helderder. Uit ecologisch standpunt jammer dat het bij 100% turf gebleven is.”

Central Park (Brico) Universeel potgrond

• 50 l
• 7,29 euro
• Prijs per liter: 1,46 euro

“Nat en schimmelig”

“Voeding voor 4 tot 6 weken, dat is nipt voor je planten. Naast het (minderwaardige) bonkveen zit er ook gecomposteerde naaldhoutschors en houtvezels in, en dat is wel positief. Helaas zijn de houtvezels onverteerd, en zijn de bleke stukjes nog duidelijk zichtbaar in de potgrond. Ik vind ook sporen van schimmel. Het is ook de natste van alle geteste potgronden. Dat kan aan die ene zak liggen, maar ook niet. Alvast niets voor mijn planten.”

(lees verder onder de foto)

Potgrond met voeding tot 1 a 2 maanden: Saniflor Universele Potgrond, Pelckmans Universele Potgrond, Agrofino Universele potgrond Professional, Aveve Potgrond Universeel Gebruik, Terradena Universele Potgrond en Central Park Universeel Potgrond.
Steven Richardson Potgrond met voeding tot 1 a 2 maanden: Saniflor Universele Potgrond, Pelckmans Universele Potgrond, Agrofino Universele potgrond Professional, Aveve Potgrond Universeel Gebruik, Terradena Universele Potgrond en Central Park Universeel Potgrond.

Het aantal weken voeding wordt niet vermeld

Beste koop

KB Universele potgrond

• 40 l
• 6,25 euro
• Prijs per liter: 1,56 euro

“Wél genoeg voeding”

“Er zitten tal van extra ingrediënten in om de turfdruk te verminderen: gecomposteerde schors, houtvezels, groencompost... Een pluspunt. Oogt een beetje grover, maar alle ingrediënten zijn wel mooi verteerd. Lekkere humusgeur. Jammer dat het aantal weken voeding niet vermeld is, want aan de ingrediëntenlijst te zien, zit er minstens evenveel voeding in als in de Asef Universele potgrond, van dezelfde fabrikant, en daar kunnen je planten 100 dagen mee voort. Begrijpe wie begrijpen kan.”

Gamma Universele potgrond

• 50 l
• 6,69 euro
• Prijs per liter: 1,34 euro

“Niets mis mee”

“Ook deze potgrond bevat naast turf diverse meer milieuvriendelijke ingrediënten zoals groencompost en gecomposteerde schors, dat is een pluspunt. De basishoeveelheid voeding is wellicht goed voor een paar weken, maar hoe lang je planten er precies mee verder kunnen, lees je nergens. Jammer. Verder lekkere geur, mooi kruimelig en niet te nat of te droog.”

Hubo Universele potgrond

• 40 l
• 5,39 euro
• Prijs per liter: 1,35 euro

“Gebuisd”

“Van alle geteste potgronden bevat deze volgens de ingrediëntenlijst de minste voeding. Hier gaan je planten al heel snel zonder energie vallen! Wel positief voor het milieu: er zit groencompost, houtvezels en schors in. Helaas valt de potgrond visueel erg uit de toon. Er zitten brokken in met witte schimmelsporen en grove resten hout (takjes). Daar ga ik niet in planten.”

(lees verder onder de foto)

Het aantal weken voeding wordt niet vermeld op deze zakken: KB Universele Potgrond, Gamma Universele Potgrond en Hubo Universele Potgrond.
Steven Richardson Het aantal weken voeding wordt niet vermeld op deze zakken: KB Universele Potgrond, Gamma Universele Potgrond en Hubo Universele Potgrond.

Lees ook binnen HLN+:

Wat is nu echt de beste meststof voor je gazon? Onze experte test het uit

Hoe ga je onkruid te lijf zonder pesticiden? Deze middeltjes helpen echt
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.