Citytrip bij de bovenburen: deze 5 Nederlandse steden moet je eens bezocht hebben

Het échte Venetië van het Noorden ligt volgens de Nederlanders niet in Brugge, maar in Giethoorn
Shutterstock Het échte Venetië van het Noorden ligt volgens de Nederlanders niet in Brugge, maar in Giethoorn
Wil je er even tussenuit komende zomer? Nederland is de perfecte bestemming voor een snelle citytrip. De volgende steden liggen vlak bij de deur, maar hebben toch heel wat verrassingen in petto. Wedden dat je batterijen weer helemaal zijn opgeladen na een blitzbezoek?

Utrecht

Utrecht is een charmante, behapbare universiteitsstad, waar altijd iets te beleven valt. Ben je een shopaholic? Dan sla je er gegarandeerd je slag in de vele originele boetiekjes langs de Oudegracht en in de omliggende straten. Hou je van lekker eten? Je krijgt al het water in de mond bij de aanblik van de vele gezellige restaurants, koffie- en cocktailbars die elkaar verdringen. Zin in een snuifje cultuur? Bezoek de beroemde Domtoren en pik ’s avonds een concert mee bij TivoliVredenburg - dat is trouwens ‘kleinschalig’ terug open sinds begin deze maand. Geloof ons, verveling krijgt hier geen kans.

Tip: Hotel vastleggen? Bekijk snel de aanbieding in de HLN shop

(lees verder onder de foto)

Boetiekjes langs de Oudegracht in Utrecht
Shutterstock Boetiekjes langs de Oudegracht in Utrecht

Giethoorn

In België draagt Brugge de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’. In Nederland gaat die eer naar het idyllische dorpje Giethoorn. En - zonder Brugge onrecht te willen aandoen - misschien heeft Giethoorn toch méér weg van de Italiaanse stad. Hier rijden namelijk geen auto’s. Het centrum bestaat uitsluitend uit een netwerk van kanalen, voetpaden en bruggen. Wil je gebruikmaken van een gemotoriseerd voertuig? Dan neem je de boot. Ontspannend, verrassend en heerlijk fotogeniek. Zin in een sportievere activiteit? Je kan ook kajakken, windsurfen en stand-up-paddleboarden.

(lees verder onder de foto)

In Giethoorn doe je alles met de boot
Shutterstock In Giethoorn doe je alles met de boot

Dordrecht

Dordrecht is een van de oudste steden van Nederland. Dat voel je aan de historische gebouwen, monumenten als de Grote Kerk, de talrijke binnenstadhavens en de ontelbare musea. Maar je vindt hier minstens evenveel moderne streetart, hippe winkels en trendy bars en restaurants. Heb je geproefd van het beste van vroeger en nu? Breng dan een bezoek aan het nabijgelegen Nationaal Park De Biesbosch, een beschermd stukje natuur vol waterwegen en wandelpaden. Ideaal om je hoofd leeg te maken na het stadsgedruis.

(lees verder onder de foto)

De haven van Dordrecht
Shutterstock De haven van Dordrecht

Leiden

Met zijn grachten, historische pakhuizen en vele musea lijkt Leiden een beetje op Amsterdam. Alleen kan je hier genieten van de mooie omgeving zonder hordes andere toeristen. Omdat de stad veel compacter is, zijn alle hoogtepunten bovendien perfect te voet te bereiken. Struin langs de pittoreske straten en verscholen binnenhoven. Maak een typisch Hollandse foto met Molen De Put. En laat je onderweg verleiden door een zonnig terrasje. Ook leuk is dat Leiden slechts 15 km verwijderd is van de kust. Dus waarom blijf je nadat je de stad hebt verkend niet nog een dagje relaxen aan het strand?

(lees verder onder de foto)

Pittoreske wandelstraten in Leiden
Shutterstock Pittoreske wandelstraten in Leiden

Den Haag

De Nederlandse regering zetelt niet in de hoofdstad, maar in Den Haag. De stad vormt al sinds de 14de eeuw het bestuurscentrum van het land. Wie meer te weten wil komen over de politiek en geschiedenis van onze noorderburen, wordt hier dus op zijn wenken bediend. Je kan bijvoorbeeld een begeleid bezoek brengen aan het Haagse Binnenhof, of na registratie op eigen houtje gratis het parlement ontdekken en een vergadering van de Tweede Kamer bijwonen. In het verleden duiken in het Haags Historisch Museum. Of het Meisje met de parel bewonderen in het Mauritshuis. Net als Leiden ligt Den Haag trouwens op een steenworp van de Noordzee, wat je weekendje weg net dat tikkeltje extra geeft.

Tip: Overnachten doe je in één van de bijna 100 3-of 4 sterrenhotels van Fletcher Hotels voor maar €34,95 voor 2 personen (normaal €79). Bekijk snel de aanbieding in de HLN shop, want op = op.

(lees verder onder de foto)

Terrasjes op het Buitenhof in Den Haag
Shutterstock Terrasjes op het Buitenhof in Den Haag
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Vakantie in eigen land: deze initiatieven organiseren heerlijke staycations

Tof in den hof: het gezin van lezeres Laila ontwierp zelf een boomhut en zwembad

Met een binnenkoer in de stijl van Ibiza tot een bohemian patio: deze lezeressen tonen hoe je de perfecte staycation creëert bij je thuis