Exclusief voor abonnees

Citroenboom aanschaffen? Verlies deze zaken dan niet uit het oog

Ze zijn prachtig, de citroenbomen. Maar weet je ook hoe je die moet verzorgen? Experte Laurence geeft tips.
RV Ze zijn prachtig, de citroenbomen. Maar weet je ook hoe je die moet verzorgen? Experte Laurence geeft tips.
Ze zien er zo verleidelijk uit, die boompjes vol citroenen, limoenen en mandarijntjes die in het tuincentrum naar je staan te lonken. Maar weet waar je aan begint. Zo’n boom vraagt veel aandacht en verzorging. Het goede nieuws: van een gelukkige citrus oogst je jaar na jaar vruchten. If life give you lemons... Groenexperte Laurence geeft tips over hoe je je citrusboom jaar na jaar in leven houdt. 

Je kunt perfect je eigen, eetbare citroenen kweken. De verhalen dat je in ons klimaat alleen maar zure of bittere citrussen zou kunnen oogsten, kloppen niet. Elk jaar pluk ik makkelijk twintig rijpe, lekkere citroentjes van mijn eigen boom, en dat al vele jaren lang. Op voorwaarde dat je je boom goed verzorgt. Het lijkt evident om je eigen citroenen te kweken — er groeiden immers al citroenen aan de boom toen je hem kocht — maar citrussen vergen veel aandacht. Ze hebben veel water en veel voeding nodig, en moeten ’s winters naar binnen. De enige citrus die in ons klimaat in een beschutte tuin de winter kan doorstaan, is de poncirus (Poncirus trifoliata).

Veel voeding

De succesfactor bij citroenen? Van de lente tot de herfst bemesten met voeding voor citrussen of een andere meststof met veel stikstof; het zijn zeer gulzige planten. Bemest in april met aangepaste meststof voor citrussen, bijvoorbeeld met een hoog fosforgehalte. Meststof Peters Professional 10-52-10 geeft de wortels een boost. Geef je boom daarna om de zes weken vloeibare organische voeding voor terrasplanten of mediterrane planten, tot eind augustus.

Geef water volgens het eb-en-vloedsysteem: begiet pas wanneer de grond opgedroogd is. Duw met je vinger in de aarde om te controleren of de kluit effectief droog is, het zicht van het bovenste laagje kan bedrieglijk zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, hebben citrussen wel graag wat kalk. Hoewel het niet al te ecologisch is, kun je je citroenboom dus beter kraantjeswater dan regenwater geven, dat is kalkrijker.

De juiste pot

Een citrusboom heeft net als buxus heel sterk ontwikkelde wortels. Verpot jonge planten jaarlijks, oudere planten om de drie tot vijf jaar. Doe het in mei of juni, wanneer de boom al goed aan de groei is. Neem een pot van net een maatje groter, zeker niet ineens een heel grote pot, anders is het volume potgrond te groot en blijft die bij momenten te lang nat.

Citrusbomen groeien het liefst in een terracottapot, daarin kunnen de wortels beter ademen en blijft de kluit nooit lang nat, zoals na een langere periode van regen. Heb je een citrusboom meegebracht van je vakantiebestemming? Prima, maar let op met de grond waarin hij groeit. In de landen van herkomst, zoals Zuid-Spanje en Noord-Afrika, groeien citrussen in zware klei, om zeker niet uit te drogen tijdens de hete zomers. Bij ons plant je ze beter in luchtige potgrond, zo kan het overtollige regenwater in de zomer snel weg en rot je boom niet. Neem speciale potgrond voor citrussen of mediterrane planten. Spoel de meeste klei eerst van de wortels af.

(lees verder onder de foto)

Verpot jonge planten jaarlijks, oudere planten om de drie tot vijf jaar. Doe het in mei of juni, wanneer de boom al goed aan de groei is.
Van Den Berk - boomkwekerijen Verpot jonge planten jaarlijks, oudere planten om de drie tot vijf jaar. Doe het in mei of juni, wanneer de boom al goed aan de groei is.

Heerlijke bloesems

De meeste citrusbomen bloeien in april of mei, soms nog een tweede keer in de zomer of in de herfst. De bloemen geuren heerlijk zoet naar jasmijn — een echt plezier op je terras. Vaak komen de bloemen terwijl er nog rijpende citroenen van het vorige seizoen aan de boom hangen. Aan een citroenboom heb je dikwijls dubbel plezier. De vruchten ontwikkelen zich de hele zomer lang, en beginnen vanaf oktober te kleuren, onder invloed van het temperatuurverschil tussen dag en nacht. Voel aan de vruchten: zijn ze veerkrachtig, dan zijn ze rijp, of wanneer de eerste beginnen af te vallen.

Gebruik ze zo snel mogelijk, ze houden wel nog lang, maar krimpen, waardoor je na een paar weken alleen nog een minicitroentje overhoudt. Wil je je boom in een mooie vorm houden, knip dan regelmatig bij: dat kan van de lente tot de herfst. Citroenen mag je sterker terugsnoeien dan andere citrussen. Knip lange scheuten in de zomer met een derde terug, daarvan gaat je boom nog krachtiger groeien.

Tot 5 graden

Citrussen mogen tot een temperatuur van 5 graden buiten blijven. Haal ze zeker voor de eerste nachtvorst binnen. Overwinter je boom vooral niet in de woonkamer maar op een frisse plek, tussen 5 en 10 graden, bijvoorbeeld in een koele hal of de garage. Let op: hoe donkerder de plek, hoe minder water je mag geven. Overwinter je ze op een warmere plek, dan is je citrus veel vatbaarder voor allerlei insecten zoals schildluizen.

Zet je boom vanaf midden april op warme dagen buiten, om de bladeren alvast te laten wennen aan de zon. Zet ze niet meteen vol in de zon, de bladeren kunnen verbranden. Vanaf midden mei, na de laatste kans op nachtvorst, mogen ze definitief naar buiten.

(lees verder onder de foto)

De bloemen geuren heerlijk zoet naar jasmijn — een echt plezier op je terras.
RV De bloemen geuren heerlijk zoet naar jasmijn — een echt plezier op je terras.

Wat gaat er fout?

• De bladeren worden geel
Je boom staat te nat, de wortels rotten. Geef pas water wanneer de grond droog aanvoelt! Dat is in de winter nog belangrijker dan in de zomer. Gele bladeren kunnen ook op een tekort aan voedingsstoffen wijzen: meng meteen vloeibare voeding door het gietwater en giet aan. Herhaal om de zes weken.

• De bladeren krullen op
Je boom heeft dorst. Dompel de kluit onder in een emmer water, tot je geen luchtbellen meer ziet. Laat uitdruppen. Geef pas opnieuw water wanneer de aarde opgedroogd is.

• Er zitten onderaan de bladeren kleine donkere ‘schildjes’
Schild- of dopluizen zijn vooral in de winter een probleem. De luizen verstoppen zich onder een hard schild. Behandel biologisch met bijvoorbeeld Promanal-R van Ecostyle.

• De bladeren vallen ‘s winters af
Een citrus houdt niet van koude tocht, geef hem een betere plek. Het kan ook te droog in de ruimte zijn, benevel de bladeren regelmatig.

• Hapjes uit de bladeren
Dat is het werk van rupsen. Pluk ze er systematisch af, en behandel met een biologisch middel zoals Conserve.

Welke boom moet je kiezen?

Naast de klassieke citroenen, limoenen, appelsienen, mandarijntjes en pompelmoezen heb je een paar bijzonder boeiende soorten.

• Calamondin (Citrus x microcarpa) of kamersinaasappel, miniboom met kleine mandarijntjes. Voor binnen.

• Poncirus (Citrus trifoliata): de meest winterharde citrus. Een volwassen plant in volle grond kan tot -15°C aan. Kleine ‘wilde’ bittere citroentjes, voor jam. Opgelet voor de grote doornen.

• Hand van Boeddha (Citrus medica var. digitata): bijzonder fascinerende vruchten, net handen met lange vingers.

• Yuzu (Citrus x junos): heel aromatische, zachte, oosterse, ronde citroen.

• Kafir (Citrus hystrix): de bekende aromatische limoenblaadjes uit de Aziatische keuken.

• Kumquat (Citrus japonica): minisinaasappeltjes voor jam of inmaak.

• Bergamot (Citrus x limon Bergamot): de citrus met de meest aromatische schil, om te verwerken.

Lees ook binnen HLN+ :

Wat is nu echt de beste meststof voor je gazon? Onze experte test het uit

Dit zijn de meest gemaakte fouten als je een plant koopt

Onze experte zoekt naar de beste bedekkers voor de bodem: deze soorten schors geven je waar voor je geld
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Filip Desmedt

    Ze hebben niet veel aandacht en verzorging nodig , weet je , in Spanje groeit het als onkruid . De grootste fout is dat de mensen teveel water geven , je mag ze maar eens om de drie -vier dagen een klein beetje geven . En daar wringt dus het schoentje , de mensen "verzuipen" deze planten !! Hier in Spanje vriest het ook , dus daar kunnen ze gerust tegen , maar tegen veel water kunnen ze niet !!