Ga naar de mobiele website
^ Top

Chips als voorgerecht en niet afwassen: zo organiseer je een 'Shitty Diner'

thinkstock
Gezellig, zo'n etentje met vrienden bij jou thuis. Al is de fase die daaraan voorafgaat net iets minder gezellig. Stofzuigen, het toilet poetsen, exotische ingrediënten uit drie verschillende winkels in huis halen om te bewijzen dat je echt wel kan koken,... Blogsters Zita en Sara Theunynck pleiten daarom voor een alternatief voor het perfecte etentje: het Shitty Diner. Speciaal naar de supermarkt gaan en het huis poetsen zijn daarbij strikt verboden.

Je hebt vast wel ergens een lijstje in je hoofd van mensen die je graag nog eens wil uitnodigen voor een etentje. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren in de weg, zoals een woonkamer die bedekt is met een gênant dikke laag stof, en een keuken waar behalve driekwart courgette en een blik bonen weinig te vinden is. 

Maar wat als we nu eens komaf maken met de gedachte dat een etentje met vrienden helemaal perfect moet zijn? Een goede vriendschap is hopelijk wel bestand tegen een niet-opgevouwen televisiedekentje of een maaltijd die niet uit het laatste kookboek van Pascale Naessens komt. Dat is de gedachte achter het concept Shitty Diners van bloggende zussen Sara en Zita Theunynck, die op Charlie Mag de regels voor zo'n relaxed etentje uit de doeken doen. "Shitty Dinner is iets wat je van ons mag pikken of lenen (of waarvoor je ons mag uitnodigen, dat mag ook," schrijft Zita. "Je doet ermee wat je wil, maar we zouden het wel zeer cool vinden als er een soort van megalomane Shitty Dinner beweging ontstaat, een beetje zoals Oprah's book club ofzo."

De regels van een Shitty Dinner

Interesse om zelf zo'n ontspannen etentje op de planning te zetten dit weekend? Dan zijn er een aantal regels van het duo Theunynck als richtlijn om het perfecte niet-perfecte diner te organiseren. Zo is het strikt verboden om speciaal naar de winkel te gaan voor ingrediënten. Koken doe je met wat je nog in huis hebt.

Waag het ook niet om op te ruimen, te poetsen of "de dekentjes in de zetel op te vouwen. We weten allemaal dat die bij iedereen slordig in de zetel liggen."

Voor gasten is het dan weer strikt verboden om cadeaus zoals wijn of bloemen mee te nemen, en ook je speciaal opkleden en extra make-up dragen is uit den boze. Nog verboden aan tafel zijn gsm's en smartphones, want tijdens het etentje moet er vooral gebabbeld worden. 

En sloof je vooral ook niet uit om een zelfgemaakt dessert te voorzien, want "zelfgemaakte desserts op een weekavond serveren, is voor mensen die geen job hebben, het zien zitten om om 6u op te staan of mensen die Nigella Lawson heten, wij zijn geen enkele van die dingen," aldus Zita.

Chips als voorgerecht

De zusjes hebben er alvast twee geslaagde edities van een Shitty Diner op zitten - met chips als voorgerecht en een ovenschotel met groenten, puree en worstjes als hoofdschotel - en het smaakt in elk geval naar meer. "Iedereen ging blij naar huis en er was maar een beetje rommel om op te ruimen. En het was gewoon nog maar dinsdag," klinkt de enthousiaste conclusie. Wij weten alvast wat we gaan doen vanavond. Jullie?

Zita en Sara Theunynck schrijven samen op hun blog genaamd Emoshit. 'Want verstandige blogs met nuttige tips zijn er al genoeg.' Half mei komt Zita's eerste boek, Het wordt spectaculair. Beloofd. uit bij Uitgeverij Vrijdag

Vrijdag
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug