Bye bye wegwerpbeker: 8 leuke alternatieven voor Mei Plasticvrij

Billie Cup
Wil jij ook je plasticverbruik verminderen? Doe dan mee aan Mei Plasticvrij. Met een kleine verandering kan je een groot verschil maken. Daarom zetten we herbruikbare koffiebekers in de kijker en stellen we enkele leuke exemplaren voor.

Wie van koffie houdt én zich wil inzetten voor het milieu, doet er goed aan om wegwerpbekers te bannen. Ze vormen namelijk een belangrijke bron van zwerfvuil. Enkele cijfers: volgens studies belanden er in de VS 158 miljoen bekers per dag in de vuilbak. In Duitsland zijn er dat 320.000 per uur. Wereldwijd staat de teller op een half biljoen wegwerpbekers per jaar. In ons land is er nog geen onderzoek uitgevoerd, maar als je weet dat er in één koffiebar in een treinstation elke dag meer dan 300 take-away koffies over de toonbank gaan, kan je zelf een rekensommetje maken. 

Zelfs duurzame wegwerpbekers die er o zo ecologisch uitzien, zijn niet onschuldig. Ze bevatten nog altijd wat plastic, waardoor ze moeilijk te recycleren zijn. Zo belandt 99% toch nog in de verbrandingsoven. Herbruikbare koffiebekers zijn daarentegen niet alleen milieuvriendelijk, maar ook praktisch en hip. Wij zochten alvast enkele leuke exemplaren uit.

Nina.be

1. De Billie Cup – € 1 waarborg

Billie komt op de proppen met een fantastische idee. Wie een drankje bestelt, betaalt € 1 waarborg voor zijn herbruikbare beker. Dat geld krijg je terug als je de Billie Cup heelhuids inlevert in een van de deelnemende zaken.

Meer info vind je op de website van Billie Cup

2. rCup – vanaf € 14,50

De rCup is op en top duurzaam, want hij is gemaakt van gebruikte koffiebekers. Als kers op de taart sluit en opent hij makkelijk met één hand. Een aanrader voor praktische, ecologische zielen.

Meer info vind je online

3. Keep Cup - vanaf € 9,50

Deze koffiebeker is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Nog leuker: je kan je koffiebeker ook zelf ontwerpen. Zo heb je een persoonlijk, op maat gemaakt exemplaar.

Meer info vind je op de website van Keep Cup.

4. JOCO cups - vanaf € 21,30

De stijlvolle JOCO cups vind je zowel in bescheiden kleuren als bedrukt met flashy prints, teksten of tekeningen. Hierdoor kan iedereen deze mooie bekers wel smaken. 

Meer info vind je op de website van JOCO cups.

5. Coffee To Go Therapy - € 12,95

Deze hippe koffiebeker is door zijn tekst en tekeningen heel uniek en fleurig. Leuk, opvallend én vriendelijk voor de portemonnee.

Meer info vind je op Blond Amsterdam 

6. Zuperzozial - vanaf € 7,30 

De bekers van Zuperzozial zijn vervaardigd uit milieuvriendelijke materialen. Een mooi staaltje minimalisme. En dankzij de antislipgrip ontzettend handig voor onderweg.

Meer info vind je online

7. Ecoffeecup - vanaf € 9,95

Ook de Ecoffeecups zijn echte toppers. Ze hebben een uitgebreid assortiment en zijn duurzaam en trendy.

Meer info vind je op de website van Ecoffeecups.

8. Stojo - € 12,95

Deze beker is zonder twijfel de meest praktische van het lijstje. Je kan hem namelijk opvouwen. Even indrukken en hij wordt 3 keer kleiner. Zo neemt het hebbeding minder plaats in en is hij supermakkelijk op te bergen in je handtas of rugzak.

Meer info vind je op de website van Stojo
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Claudia Rosseel

    Die alternatieven zijn net zo goed van plastic gemaakt. Nemen smaken op, doen het niet goed in de vaatwas, zijn niet erg duurzaam, komen ook in de vuilbak terecht. En dan? Een betere recyclage zou al een goed begin zijn en blijft nodig als je verpakkingen voor eenmalig gebruik vermijdt. Daar heb je als consument weinig inspraak in... maar die moeten mei wel plasticvrij houden, niet?

  • Elke Claes

    Kijk, ik had graag een iets intelligenter afvalvrij mei gehad. Gebruik geen wegwerp bekers, gebruik geen plastic rietjes, gebruik een herbruikbare winkelzak. Komaan! Dit zijn exact dezelfde idiote tips als vorig jaar, elke verstandige mens doet dit sowieso al. Het valt me vies tegen!

  • Jeff Nys

    Wat is er nu zo moeilijk aan ze te verbieden en een alternatief uit te brengen ?? Begin bij de bron van het probleem ! als het niet meer voorhanden is wordt het ook niet gebruikt ! Simpel toch?