Exclusief voor abonnees

Besteed jij ook zoveel tijd aan je terrasplanten? De verzorging kan een pak efficiënter

water geven
Laurence Machiels water geven
Een terras is er om van te genieten, niet om er de slaaf van te zijn. Maar planten in pot hebben veel water en verzorging nodig, zeker bij zo’n heet en droog weer. Al kun je het jezelf wel een pak gemakkelijker maken. Onze tuinexperte legt uit welke dingen het verschil maken.

Speciale potgrond

Alles begint bij de potgrond: hoe beter de kwaliteit ervan, hoe minder water je moet geven. 

Potgrond voor terrasplanten is duurder dan gewone potgrond, maar daar is een reden voor. Hij bevat meer klei en lavakorrels, waardoor je planten minder snel uitdrogen. Potgrond met waterkristallen houdt het vocht nog langer vast; die waterkristallen nemen meer dan honderd keer hun eigen gewicht aan water en voeding op en geven het dan weer mondjesmaat aan de planten af wanneer die het nodig hebben. Het resultaat is behoorlijk spectaculair: je gietbeurten verminderen met de helft.

Zitten je planten al in een pot met gewone potgrond? Koop dan losse waterkristallen — bijvoorbeeld Aquaperla van DCM — en meng die door de bovenste laag van de potgrond. Veel heb je er niet van nodig: 1 tot 3 gram per liter potgrond.

Laagje tegen verdamping

Ook je potten maken een groot verschil in periodes van droogte. Kunststof potten houden het water veel langer vast dan terracotta, en witte potten worden minder snel warm dan zwarte. Potten met een geïntegreerd waterreservoir — bijvoorbeeld van Elho of Ecopots — zijn bijzonder efficiënt in tijden van droogte. Onderin de potten zit een reservoir dat zich tijdens de gietbeurt vult met water, en waaruit de wortels van je planten direct water kunnen opnemen zodra ze het nodig hebben. Zo verleng je aanzienlijk de tijd tussen twee gietbeurten.

Houd je van terracottapotten, haal dan je plant uit de pot en bekleed de zijwanden vanbinnen met biologisch afbreekbaar plastiek — bijvoorbeeld van compostzakjes —, dat scheelt een stuk verdamping in de zomer. Tegen de herfst is die plastiek vergaan en is er dus geen risico op een té natte grond.

Grotere potten drogen minder snel uit dan kleine; plant desnoods een paar van je kleinste terrasplanten samen in één grote pot; je kunt ze nu nog altijd gerust verplanten.

En net als in de tuin werkt een laagje mulch in je potten ook efficiënt tegen de verdamping. Drie centimeter fijne schors, cacaodoppen, hennepstrooisel, keitjes of mooie houtsnippers, bijvoorbeeld van kastanje of gebrand hout, bovenop de potgrond remt de verdamping, houdt de grond veel langer vochtig en koel én remt het onkruid. Bleke keien of grind weerkaatsen bovendien de hitte en lichten je planten ook mooi op.

Elke drup telt

Vertrek je op vakantie? Geef je terrasplanten nog een keer vloeibare plantenvoeding en schuif ze wat meer in de schaduw, of, als er geen regen voorspeld is, onder de tuinparasol of de tuintafel, daar drogen ze minder snel uit. Groepeer ze, dat creëert een microklimaat waarin het water minder snel verdampt. Zet de meest dorstige planten in het midden, daar blijft het vocht het langst hangen. Plaats er ook de vensterbankbakken bij, wanneer je op vakantie vertrekt; op de grond vangen planten veel minder (uitdrogende) wind dan op hoogte. Zorg dat er onder elke pot een schaal staat. Geef je planten de dag voor je vertrek ’s ochtends en ’s avonds uitgebreid water.

Heb je geen zin in gesleur met gieters en tuinslang, investeer dan in een druppelbesproeiingssysteem. Via buisjes die je in je potten duwt, druppelt het water gelijkmatig in de grond. Je regelt het automatisch, met een besproeiingscomputer met timer die je op de buitenkraan aansluit. Voor minder dan 100 euro kun je zo al tien planten automatisch water laten geven tijdens je afwezigheid — bijvoorbeeld de Micro-Drip van Gardena.

water geven
Laurence Machiels water geven

5 x slim gieten

1. Voel eerst aan de potgrond, voor je water geeft. Duw de grond met je vinger een stukje in en geef pas water wanneer het droog aanvoelt.

2. Geef liever één keer veel water dan vaak een beetje, daarvan worden je planten lui en zul je nog vaker moeten gieten. Wat planten echt nodig hebben, is veel water aan de wortels. Giet uitvoerig tot de plantenschalen vol staan.

3. Sproei nooit bovenop je planten, zo’n fijne douche doet meer kwaad dan goed. Het water verdampt nog voor het de grond bereikt. En water op de bladeren kan schimmels activeren. Bovendien druipt het gros van het water van de bladeren op de grond, en verspil je kostbaar water.

4. Geef ’s avonds water, dan hebben de planten al voldoende kunnen drinken en hydrateren voor de hete zomerzon ’s ochtends opkomt. Tomaten in pot geef je ’s ochtends water, die kunnen minder goed tegen een vochtige nacht.

5. Veel grote planten? Giet in twee keer: doe een rondje, laat het water insijpelen en ga dan nog eens langs je planten.

Deze terrasplanten kunnen tegen droogte

Hoe minder water je terrasplanten nodig hebben, hoe minder jij moet gieten en water verspillen.

• Vetplanten als Sedum, Sempervivum of Echeveria kunnen bijzonder goed tegen de droogte en de hitte. Hoe dikker of harder het blad, hoe minder water planten doorgaans nodig hebben.

• Een van de dankbaarste klimplanten voor een droge zomer is de sterjasmijn (Trachelo­spermum jasminoides). De hele maand juni geniet je van een wolk van witte, geurende bloemen, ’s winters blijft het blad mooi groen. Hij klimt niet snel en blijft erg mooi in vorm, en is dol op warme droge zomers.

• Heb je graag wat volume in je bloempotten, plant er dan een groenblijvende struik als Pittosporum tobira of Choisya ternata in, die houden van mediterrane omstandigheden, en jij geniet van heerlijke geurende witte bloemen. Of kies de Zuid-Afrikaanse Agapanthus, met indrukwekkende paarse, blauwe of witte bloemen, minstens zes weken lang. Koop meteen een grote plant. In een grote pot hebben planten minder vaak water nodig dan in een kleine.

• En dan zijn er een paar heel interessante siergrassen voor in pot zoals vedergras (Stipa tenuissima) en het zilvergrijze schapengras (Festuca), beide bijzonder hitte- en droogte­bestendige grassen.

• Ook andere grijsbladige planten als lavendel, rozemarijn, kattenkruid (Nepeta) en sierdistels als Eryngium hebben weinig last van de droogte.

• Bekijk je terras nog eens kritisch en vervang planten die veel water nodig hebben door een droogteresistentere lookalike: plant Baptisia australis in de plaats van riddersporen, zet een passiebloem in pot in plaats van een clematis en ruil dorstige struiken als hortensia in voor Abelia.

Lees ook binnen HLN+:

Slakken vang je niet met bier, maar hoe jaag je die beestjes wel weg uit je tuin?

Bye bye onkruid: onze experte toont hoe je zelfs de hardnekkigste soorten uit je tuin weert

Zo houd je je gazon in topconditie: waarom elke week maaien geen goed idee is
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mieke Vhuyst

    Ik verkies een traditionele Vlaamsche tuin met onkruid, klimop en mos. Veel mooier dan een onnatuurlijk ogend gazon aangevuld met allochtone potplanten.

  • Louis Bouduin

    Omdat het voor mijn lieve buren een hobby is, en omdat ik ze ontzettend graag zie, staan ze bij hun. Gedeeld plezier is vierdubbel plezier.