7 wondermooie plekken in de Ardennen met de allerhoogste Instagramfactor

Ardennes-Etape
Kan je Instagramfeed wel wat va-va-voom gebruiken? Plaatjes van locaties die tot de verbeelding spreken doen het altijd goed, en newsflash: genoeg zulke magische plekken te vinden in eigen land. Je moet gewoon even richting Ardennen trekken, waar deze 7 adembenemende parels je opwachten.

Daal af in de grotten van Hotton

Dwaal door de grotten van Hotton die de sfeer van Duizend-en-één-nacht uitstralen. Het is de bijnaam voor de grotten van Hotton, geklasseerd als uitzonderlijk natuurerfgoed van Wallonië. In een 40 meter diepe afgrond bevindt zich een doolhof van gangen en prachtige galerijen, waar een denderende ondergrondse stroom door loopt. Samen met een gids daal je af naar het hart van een indrukwekkende natuurlijke grot. Als dat geen prachtige kiekjes oplevert!

Logeertip
: in dit landhuis in Durbuy dat door de eigenaars met veel oog voor detail werd ingericht, slaap je gegarandeerd als een roos. Voor de kinderen is er een speciale speelruimte voorzien.

Ardennes-Etape

Klauter over rotsige paden naar de Citadel van Namen

Elke zondagvoormiddag wordt er op de Quai de Meuse en de Boulevard de la Meuse in Namen een rommelmarkt gehouden. Op deze wandelboulevards kan je terwijl je een vintage servies, een zeldzame lp of een antieken kastje scoort, genieten van het zicht op de immense citadel die de hele stad lijkt te overheersen. In de Middeleeuwen was dit de residentie van de Graven van Namen, later groeide de citadel uit tot een van Europa's grootste vestigingen. Als je richting citadel loopt over de rotsige paden, word je onderweg beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de twee rivieren, de Maas en de Samber.

Logeertip
: in deze vleugel van het Kasteel van de Thylère in Dinant werd een charmant vakantiehuis voor zeven personen ondergebracht. Is het niet de Franse tuin aan de Maas, dan wel de authentieke stijl die behouden werd of het ruime, overdekte terras die je overstag doen gaan.

Ardennes-Etape

Strek je benen aan de Ninglinspo

De zes kilometer lange wandeling rond de Ninglinspo, het enige bergriviertje dat ons land rijk is, is zonder twijfel een van de mooiste wandelingen die je in de Ardennen kan afleggen. In de buurt van Aywaille en Remouchamps geniet je in het schaduwrijke woud van watervalletjes, avontuurlijke paden en heel wat klimwerk. Ook kinderen zullen de route geweldig vinden: onderweg zijn er talloze plekken om dammen te bouwen. Trek dus stevige wandelschoenen aan en neem extra sokken mee!

Logeertip
: in dit verrassend gerieflijke vakantiehuis in Aywaille kom je als vanzelf tot rust. De zachte kleuren in de aangename, lichte ruimtes maken het hier voor jou tot een thuis ver van huis.

Ardennes-Etape

Kijk uit over Le Tombeau du Géant

De Franse schrijver-dichter Victor Hugo was een groot bewonderaar van Het Graf van De Reus, de wondermooie site in een brede vallei aan de Semois. De legende vertelt dat een Gallische reus vermoord werd door een honderdman van het leger van Labienus. Zijn lichaam werd gevonden door een oude man, die het met de hulp van jongeren begroef op deze heuvel. Bezoek zeker het uitzichtpunt van Botassart, vlak bij het dorpje met dezelfde naam, van hieruit heb je een grandioos uitzicht over de beboste heuvel die omgord wordt door de rivier.  

Logeertip
: op de houten veranda van deze ruime chalet in Vresse-sur-Semois is het na een pittige dag in de natuur heerlijk uitblazen.

Ardennes-Etape

Uitblazen op de top van de Kattenrots

Voor een magische wandeling kies je het domein van les Epioux als bestemming. Na enkele kilometers bereik je het uitzichtpunt Roche du Chat. Van hieruit heb je een betoverend vergezicht op de uitgestrekte goudgele bossen die de Ardennen rijk is. Als je geruisloos wandelt, kan je verrast worden door wilde dieren zoals herten en zwijnen. Af en toe trekt er zelfs een complete kudde herten langs! Na de Kattenrots volgt een afdaling naar de rivier, waarna er opnieuw een stevige klim volgt.  

Logeertip
: van zodra je de deur van dit knap gerenoveerde huisje in het mooie Florenville opent, waait het vakantiegevoel je tegemoet: kleurrijke details en comfortabel ingerichte ruimtes doen je beseffen dat er dit weekend eens echt niets moét.

Ardennes-Etape

Train je klimbenen op het circuit van de twee Ourthes

De klassieker bij uitstek voor als je hoogtemeters wil trainen is het 13 kilometer lange circuit van de twee Ourthes, met een hoogteverschil van meer dan 500 meter. Je volgt de twee armen van de Ourthe, de westelijke en de oostelijke Ourthe, die voorbij het stuwmeer de Ourthe vormen. Schrik om te verdwalen hoef je allerminst te hebben: de wandeling staat duidelijk gemarkeerd én je loopt bijna de hele tijd langs het water. Het laatste deel van de tocht is bijzonder pittig, maar de beloning is dan ook groot: de klim leidt naar memorabele uitzichtspunten en prachtige heuvelruggen. Voor dat tikkeltje extra magie (én gedenkwaardige kiekjes) probeer je te timen dat je hier wandelt terwijl de zon ondergaat...

Logeertip: vlak bij La Roche staat dit vintage driesterrenlogement te popelen om jou als gast te ontvangen. Eén blik op de foto's (die rode luifeltjes! dat behang! dat adembenemende uitzicht!) en ook jij bent verkocht.

Waan je een echte avonturier langs de Hoëgne

Op enkele minuten rijden van Verviers strekt zich de vallei van de Hoëgne uit: een van de meest romantische, maar met de talloze bruggetjes en mini-watervallen ook een bijzonder avontuurlijke wandeltocht. Al tijdens de Belle Epoque-jaren was de Hoëgne populair bij de rijke adel: dit woeste dal werd toen afgeschilderd als 'net zo avontuurlijk als Congo'. Deze wandeling gaat op elk gebied crescendo: het pad, het dal en de rivier wordt ruiger naarmate je klimt. Een beetje wandelervaring, stevige wandelschoenen en aangepaste kledij garanderen onnoemelijk veel wandelplezier. Saves you a trip to Congo!  

Logeertip: De eigenaar van dit verbluffende vakantiehuis in Jalhay is zelf architect, en dat merk je. Naast de bijzonder stijlvolle inrichting met accenten als popart-werken, futuristische verlichting in het kleinste kamertje en leuke lampjes in verschillende kleuren, heeft hij maar liefst drie privévijvers en een waterstroom voorzien op het domein.

Ardennes-Etape
Ardennes-Etape

Nieuwsgierig naar meer instagram plekjes? Check www.ardennes-etape.com.