5 trucjes van een bloemist om langer van je boeket bloemen te genieten

Instagram @wildflowers_and_wodka
Gisteren ook een boeketje bloemen gekregen voor valentijn? Alleen jammer dat ze zo snel verwelken en vaak na een paar dagen al klaar zijn voor de vuilbak. Wij gingen te rade bij Loes van Look van Wildflowers & Wodka voor een aantal trucjes om ze langer mooi te houden.

1. Zorg er altijd voor dat je vaas brandschoon is. Bacteriën besmetten het water, waardoor je bloemen sneller sterven. Goed wassen met zeep en grondig afspoelen is dus de boodschap.

2. Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.

3. Wanneer je het water aan het vervangen bent, kan je de stelen van de bloemen best ook even opnieuw schuin afsnijden onderaan. Zo nemen ze water terug beter op. Dat doe je best met een mesje en niet met een schaar, omdat een schaar de cellen van de steel dichtknijpt bij het afknippen.

4. Doe niet te veel water in de vaas. Wanneer je bloemen met een zachte steel in water zet, worden die na een tijdje week en sponzig. Dat stukje moet je er afsnijden wanneer je het water vervangt, maar hoe meer water je in de vaas doet, hoe groter het stuk wordt dat je er moet afsnijden. 5-7 centimeter water is meer dan voldoende. En kies altijd voor koud water, niet lauw of warm.

5. Bloemen bloeien veel sneller open in een warme omgeving, waardoor ze ook sneller verwelken. Als het kan, zet je ze 's nachts best in de kelder of een andere koele ruimte om ze langer mooi te houden.

De Antwerpse bloemiste Loes van Look lanceerde haar bloemendienst Wildflowers & Wodka met Valentijn, en stelt de mooiste bloemen samen die je bij haar thuis kan komen afhalen op bestelling. Ze organiseert ook workshops en verzorgt stylings. Meer info vind je  op www.wildflowersandwodka.com.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Evy Sohier

  Elke dag vers water, stengels weer schuin afsnijden als je ziet dat ze geen water meer kunnen opnemen. Ik hou mijn rozen 2 maanden goed in de vaas, daarna kan je proberen ze in een pot te zetten. Zo heb ik nog steeds roosjes die ik in 2013 gekregen heb, van de dag ná Valentijn. Rozen die al wat ouder waren dus. En ze groeien nog steeds, en regelmatig komen er bloemen op.

 • Jacky Coolman

  Danny Claessens. Onze bloemen komen overwegend uit Nederland. Export naar Belgie wordt voor bijzondere bloemen-topdagen in koelkasten bewaard.

 • Nick de Anno

  En nu de echte tip, suiker toevoegen aan het water zodat er brandstof is en ze langer leven.

 • Anny Bollens

  Bloemen uit Holland houden veel langer dan belgische, zie maar fresia's en tulpen zijn noch dicht verkocht! Een plus dus!

 • Paul vE

  Tip 5, koop verse bloemen Tip 6, koop verse bloemen in NL dat is tot 3x goedkoper