5 tips om je planten de hitte te laten overleven

Getty Images
De aanhoudende hitte is niet alleen behoorlijk lastig voor mensen - hallo zweetplekken en een slechte nachtrust - maar ook onze groene amigo’s krijgen het erg te verduren. Om ervoor te zorgen dat ze na deze week niet allemaal het leven hebben gelaten, vroegen wij online platenbezorger Plantsome om hun 5 beste tips waarmee jouw planten het hoofd koel houden.

1. Vermijd direct zonlicht

De zon is momenteel enorm fel en kan veel kamerplanten gemakkelijk verbranden als ze direct voor het raam staan. Zet de planten dus tijdelijk op een schaduwrijker plekje zodat ze het minder warm hebben.

2. Geef in de ochtend of avond water

Als het even mogelijk is geef dan vroeg in de ochtend of later op de avond water. Het is dan minder warm waardoor het water niet zo snel verdampt en de wortels meer tijd hebben om het water op te nemen. Je kunt er tijdens deze warme dagen van uitgaan dat je plant wel 2 keer zoveel water als normaal nodig gaat hebben. Hou daar dus rekening mee en geef om de 2 dagen een flinke plens water.

3. Keep it cool

Met het gevaar om open deuren in te trappen: probeer het zo koel mogelijk te houden in huis. Je gordijnen dichthouden overdag en je ramen open ‘s nachts zorgt ervoor dat de temperaturen enigszins gelijk blijven gedurende de dag en nacht. Voor planten is dat belangrijk omdat ze slecht tegen plotselinge temperatuurstijgingen kunnen. Let ook op met airco’s. Ze maken je huis of kantoor een stuk koeler, maar zorgen ook voor een plotselinge golf van koude, droge lucht. Planten kunnen hier slecht tegen. Probeer ze dus in ieder geval niet direct in de luchtstroom van de airco te zetten. Ventilators zijn geen probleem.

4. Sproeien

Wanneer er meer vocht in de lucht zit is de lucht ook koeler. Koelere lucht is beter, ook voor jouw groene vrienden, dus probeer elke dag de lucht rondom de planten te besproeien met water. Of zet een bak met water naast jouw planten zodat er continue vocht de lucht in verdampt.

5. Stop met voeding geven

Jouw planten hebben al genoeg energie van de zon en warmte, ze hebben dan geen behoefte aan nog een boost energie. Zie het als dat laatste bakje koffie op de avond waar je meestal spijt van hebt als je even later met opengesperde ogen in bed ligt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.