5 dingen waar obers een hekel aan hebben die we allemaal doen op restaurant

thinkstock
Niets zo leuk als een zondagavond afsluiten met een gezellig etentje buitenshuis. Maar waar jij ongetwijfeld de tijd van je leven beleeft, zitten obers vaak met de handen in het haar door het gedrag van de restaurantgangers. "Vooral hulpvaardige gasten zijn de ergste nachtmerrie van een ober," verklapt restauranteigenaresse Suzanne Perry aan TIME.

1. Je neemt iets van het dienblad

Je ziet een ober voorzichtig rond jullie tafeltje draaien terwijl er een gevaarlijk vol uitzien dienblad op zijn handpalm balanceert. Dus besluit je hem een handje te helpen en alvast de glazen van je tafelgenoten te nemen. Geen goed idee. Vanuit jouw oogpunt lijkt het alsof je de ober helpt door het dienblad minder zwaar te maken. Zo zorg je er echter ook voor dat het evenwicht verstoord wordt, en voor je het weet krijg je een heuse wijndouche over je heen. Niet doen dus.

2. Je ruimt het servies zelf al op

Jullie hebben gedaan met eten, en het duurt nog even voor de ober langskomt. Waarom hem niet een handje helpen en zelf het servies en bestek al op elkaar stapelen? Goed bedoeld, maar liever niet, verklapt Perry. "Borden en bestek worden vaak op een heel specifieke manier gestapeld, zodat het goed in evenwicht is. Laat het dus vooral aan de professionals over."

3. Je stopt je servet in je glas

Oeps, de borden zijn al weg maar je servet ligt nog op tafel. Wat doe je dan?? Je stopt het snel in je glas. Op die manier heeft de ober minder werk, want dan is de tafel helemaal proper, toch? Klopt, maar nu zadel je iemand met het niet zo leuke taakje op om die vochtige servetpropjes uit de glazen te gaan peuteren. Laat ze dus toch maar gewoon op tafel liggen.

4. Aan een vuile tafel gaan zitten

Het lijkt logisch: de enige vrije plek is een tafel die nog niet is opgeruimd. Dus ga je alvast zitten, en wacht je tot het personeel komt opruimen. In het vervolg doe je dat beter niet, en blijf je gewoon even rechtstaan tot de tafel is opgeruimd. Door te gaan zitten, verplicht je de ober om alles te laten vallen waar hij of zij mee bezig is en meteen te komen opruimen, nieuwe gasten aan een vuile tafel is immers geen goede klantenservice. En daarbij moeten ze over je heen gaan hangen om de tafel te kunnen schoonvegen. En zeg nu eerlijk: dat is voor iedereen een beetje genant.

5. Zelf je tafel kiezen

Als er een bordje staat dat aangeeft dat je best even wacht voor je gaat zitten, doe dat dan ook. Vaak werken deze restaurants met schema's, gebaseerd op het aantal tafels dat door iedere ober bediend wordt. Als je zelf lukraak een tafeltje gaat kiezen, stuur je het systeem in de war waardoor de ene ober plots veel meer werk heeft dan de andere.
77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniel Wouters

  Om te beginnen op de foto staat een kok in kledij en geen kelner,voor de rest in België betaal je 16%bediening inbegrepen in de prijs dus op een rekening van 100€ is dat 16€ of 640 oude Belgische frank laat die kelner maar rustig hiervoor werken, en vergeet vooral niet te tippen .

 • Jeanne Delvoy

  Best dit sommigen hier beter naar de quick gaan of een frituur opzoeken,met alle respect voor quick en frituren.

 • Eddy DE CONINCK

  Eddy De Coninck : Wij gaan regelmatig naar Braye Dunes , even de grens over (17 Km) en inderdaad de prijzen in de restaurants zijn ongeveer 50% van die langs Belgische kant en de baas komt je meestal persoonlijk uitwuiven . Een driegangenmenu voor 25 Euro zal je langs onze kant niet vinden. Mosselen met frieten voor 14 Euro enz.....

 • Koen Palstermans

  Wie om een slechte service smeekt, zal hem ook krijgen.

 • willy verbeeck

  Ik doe geen van die vijf dingen, ik heb al verschillende keren in keukens van restaurants geweest en overal laat de hygiene zeer veel te wensen over. Nee hoor, bedankt.