4 dingen die je beter niet doet op een openbaar wifi-netwerk

Unsplash
Behoort 'wat is het wachtwoord van de wifi?' tot jouw eerste vraag op vakantie of in een nieuwe koffiebar? Altijd handig als er een hotspot in de buurt is, maar met sommige zaken let je toch maar beter op bij zo'n openbaar netwerk. PureWow vroeg aan communicatie- en veiligheidsexpert Shaun Murphy wat we beter niet doen op een openbare verbinding.

1. Bankzaken en e-mails

Alles wat met geld en overschrijvingen te maken heeft, doe je beter niet op een openbaar netwerk. Maar ook je mails checken kan een risico inhouden. Hackers met slechte bedoelingen zouden je wachtwoorden kunnen resetten en zo toegang krijgen tot je account. De kans is klein natuurlijk, maar je neemt beter het zekere voor het onzekere. Zorg verder ook voor veilige wachtwoorden met een combinatie van cijfers, letters en speciale tekens, en verander die regelmatig.

2. Niets delen

Op een draadloos netwerk thuis of op het werk deel je misschien wel bestanden of printers. Schakel dat delen uit als je een openbare hotspot gaat gebruiken. Laat je dit wel open staan, dan maak je het mensen met kwade bedoelingen makkelijker om je computer te hacken. 

3. Kies voor beveiligde sites

Controleer even in je browser of de URL waar je naartoe surft met 'https' begint of er een logo van een slotje bijstaat. Dat betekent dat de informatie die wordt uitgewisseld tussen jouw computer en de website versleuteld is. Is dat niet het geval, dan kan een hacker mogelijk die gegevens bekijken. Je kan ook eenvoudig een plugin installeren op je computer (zoals 'HTTPS Everywhere'), die ervoor zorgt dat de websites die je bezoekt versleuteld zijn.

4. Gebruik sites in plaats van apps

Websites moeten aan veel meer beveiligingseisen voldoen dan apps. Bovendien heeft een app vaak toegang tot je camera, locatie en contactpersonen, waarvoor je overigens de toestemming geeft bij het installeren. Moet je nog snel iets opzoeken via een openbaar netwerk, dan gebruik je dus beter de browser in plaats van de app.