V.l.n.r.: Dorothée van den Berghe, Flo Flamme en Zaïde Bil.
Volledig scherm
PREMIUM
V.l.n.r.: Dorothée van den Berghe, Flo Flamme en Zaïde Bil. © Dorothée van den Berghe, Flo Flamme, Zaïde Bil.

Voor het eerst in 93 jaar maken twee vrouwelijke filmmakers kans op een Oscar. Drie regisseuses over ongelijkheid in de filmindustrie

Voor het eerst sinds de oprichting van de Academy Awards, 93 jaar geleden, maken twee vrouwen kans op de Oscar voor Beste Regisseur: Chloé Zhao en Emerald Fennell. Chloé is ook de eerste gekleurde vrouw die genomineerd is voor Beste Regisseur. De Belgische filmmakers Dorothée van den Berghe (51), Flo Flamme (34) en Zaïde Bil (30) vertellen over de obstakels die regisseuses vandaag de dag tegenkomen. “Een assertieve regisseuse wordt snel bestempeld als hysterisch, te emotioneel en dus onbekwaam om een grote crew te leiden.” 

 1. Nathalie Francken (44), zus van politicus Theo Francken, over haar hoge functie bij de Wereldbank “Corona betekent véél werk voor ons”

  Nathalie Francken (44), zus van politicus Theo Francken, over haar hoge functie bij de Wereldbank “Corona betekent véél werk voor ons”

  Theo Francken (42) beschrijft zijn grote zus als het alerte, hevige kind dat tijdens de autorit naar Zuid-Frankrijk tien uur wakker bleef, afritten telde en bleef vragen hoe ver het nog was. Die kwieke geest vertaalt zich nu in een topjob. Nathalie Francken (44) verhuisde twee jaar geleden naar Washington D.C. om plaatsvervangend directeur te worden bij de Wereldbank. Maar was Nathalie een quizvraag, dan raakte zelfs alwetende Ella Leyers niet veel verder dan ‘zus van politicus Theo’. Tijd om persoonlijk te worden met NINA.
 2. Heb jij ‘allostatische stress’? Het kan de verklaring zijn voor veel fysieke klachten. Huisdokter geeft advies

  Heb jij ‘allostati­sche stress’? Het kan de verklaring zijn voor veel fysieke klachten. Huisdokter geeft advies

  Veel mensen kampen met stress, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben. Wanneer die stress maar blijft aanhouden, spreken we van ‘allostatische stress’ en die kan meerdere uiteenlopende, fysieke klachten veroorzaken. Dokter Anne-Marie Frisque legt uit hoeveel stress te veel stress is én wat je kan doen om jezelf en je lichaam tot rust te brengen. “Heel wat ziektes ontstaan én verergeren door allostatische stress.”
 1. Steeds meer jongeren blijven langer maagd. "De focus op het perfecte lichaam speelt zeker een rol”

  Steeds meer jongeren blijven langer maagd. "De focus op het perfecte lichaam speelt zeker een rol”

  In ‘Thuis’ duiken personages Silke en Ilias voor de eerste keer samen in de koffer. De twee zijn (al) 18 jaar oud. De fictie ligt opnieuw dicht bij de werkelijkheid, want cijfers voor Vlaanderen tonen aan dat jongeren op steeds latere leeftijd ontmaagd worden. Een gezonde evolutie of een generatie van preutse pubers? We vroegen aan seksuoloog en psycholoog Michelle Hufkens. “De jeugd is meer bezig met wat ze willen, wanneer ze het willen én met wat goed voelt.”
 2. België op 19e plaats in onderzoek naar gelijke kansen voor vrouwen wereldwijd: veel vrouwen in management, bitter weinig vrouwen in STEM

  België op 19e plaats in onderzoek naar gelijke kansen voor vrouwen wereldwijd: veel vrouwen in management, bitter weinig vrouwen in STEM

  Gelijke kansen voor vrouwen: wereldwijd blijft het een utopie. Dat blijkt alweer uit een nieuw, grootschalig onderzoek naar gelijkheid in 100 landen. België doet het niet barslecht: we staan op de negentiende plaats, vooral omdat Belgische vrouwen goed scoren op managementposities en salaris. Maar heel wat landen doen het beter dan ons. Én slechter. Het maakt meteen duidelijk welke grote pijnpunten wereldwijd nog aangepakt moeten worden.