V.l.n.r.: Dorothée van den Berghe, Flo Flamme en Zaïde Bil.
Volledig scherm
PREMIUM
V.l.n.r.: Dorothée van den Berghe, Flo Flamme en Zaïde Bil. © Dorothée van den Berghe, Flo Flamme, Zaïde Bil.

Voor het eerst in 93 jaar maken twee vrouwelijke filmmakers kans op een Oscar. Drie regisseuses over ongelijkheid in de filmindustrie

Voor het eerst sinds de oprichting van de Academy Awards, 93 jaar geleden, maken twee vrouwen kans op de Oscar voor Beste Regisseur: Chloé Zhao en Emerald Fennell. Chloé is ook de eerste gekleurde vrouw die genomineerd is voor Beste Regisseur. De Belgische filmmakers Dorothée van den Berghe (51), Flo Flamme (34) en Zaïde Bil (30) vertellen over de obstakels die regisseuses vandaag de dag tegenkomen. “Een assertieve regisseuse wordt snel bestempeld als hysterisch, te emotioneel en dus onbekwaam om een grote crew te leiden.” 

 1. Nathalie Francken (44), zus van politicus Theo Francken, over haar hoge functie bij de Wereldbank “Corona betekent véél werk voor ons”

  Nathalie Francken (44), zus van politicus Theo Francken, over haar hoge functie bij de Wereldbank “Corona betekent véél werk voor ons”

  Theo Francken (42) beschrijft zijn grote zus als het alerte, hevige kind dat tijdens de autorit naar Zuid-Frankrijk tien uur wakker bleef, afritten telde en bleef vragen hoe ver het nog was. Die kwieke geest vertaalt zich nu in een topjob. Nathalie Francken (44) verhuisde twee jaar geleden naar Washington D.C. om plaatsvervangend directeur te worden bij de Wereldbank. Maar was Nathalie een quizvraag, dan raakte zelfs alwetende Ella Leyers niet veel verder dan ‘zus van politicus Theo’. Tijd om persoonlijk te worden met NINA.
 1. Zo verliep eerste sluitingsavond van de cafés: drukte om 22 uur
  Play

  Zo verliep eerste sluitings­avond van de cafés: drukte om 22 uur

 2. Bekende YouTuber rijdt met auto dwars door menigte op Flageyplein
  Play

  Bekende YouTuber rijdt met auto dwars door menigte op Flagey­plein