Instagram @feminist
Volledig scherm
© Instagram @feminist

Voor de regenboogvlag was er de roze driehoek. Historicus legt uit: “Belofte dat de geschiedenis zich niet zou herhalen”

Oktober is LGBTQ+ History Month. Een maand waarin aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuele en transgender mensen. Misschien ben je deze maand, naast een regenboogvlag, ook een roze driehoek tegengekomen. Een LGBTQ+-symbool dat vandaag trots wordt gedragen, maar ontstond tijdens een donkere periode in de geschiedenis. Historicus Johan Puttemans van Stichting Auschwitz licht toe. 

 1. Deze rechten moeten volgens transgender personen Nora, Flor en Yesha dringend veranderen. “Trans zijn is zoveel meer dan de medische aspecten”

  Deze rechten moeten volgens transgen­der personen Nora, Flor en Yesha dringend veranderen. “Trans zijn is zoveel meer dan de medische aspecten”

  Op 7 augustus is het de Internationale Dag van de Transgender Rechten. Hoewel transgender personen in theorie dezelfde rechten hebben als eender wie, worden ze in de praktijk vaak geconfronteerd met discriminatie, stereotypes en geweld. Om een vuist te maken tegen transfobie, laten we drie transgender personen aan het woord. Nora (25), Flor (24) en Yesha (31) vertellen welke wetten en regels dringend aangepast moeten worden. Van terugbetaling voor medicatie tot een beter framework voor surrogaatmoeders. “Voor een land dat zo fier is op z’n progressiviteit, laat België toch veel steken vallen.”
 2. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 1. 5 namen uit de Belgische modewereld over Ghislaine Nuytten: “Ik wist dat ze ziek was, maar ze klaagde nooit”

  5 namen uit de Belgische modewereld over Ghislaine Nuytten: “Ik wist dat ze ziek was, maar ze klaagde nooit”

  Dinsdagavond overleed mode-icoon Ghislaine Nuytten (67) onverwacht aan een hartstilstand. Ze was Vlaanderens eerste internationale topmodel en presenteerde tal van televisieprogramma’s. Maar bovenal was ze een soort patroonheilige van de Belgische mode, iemand die merken in de schijnwerpers zette en mensen met elkaar verbond. Vijf namen uit de Belgische mode vertellen wat haar zo bijzonder maakte. “Sommige mensen in het modewereldje hebben de neiging zich net dat beetje beter voelen dan anderen. Dat gevoel had je bij haar nooit.”
 2. 2 Belgen over hun coming out: “Tijdens relaties was ik altijd jaloers op mooie vrouwen. Later bleek dat ik hen vooral zélf heel aantrekkelijk vond”
  PREMIUM

  2 Belgen over hun coming out: “Tijdens relaties was ik altijd jaloers op mooie vrouwen. Later bleek dat ik hen vooral zélf heel aantrekke­lijk vond”

  Emma (27) is biseksueel en moet eindeloos opboksen tegen vooroordelen. Abdellah (27) is homoseksueel en moslim, en moet met angst leren leven. Vandaag, op internationale coming-outdag, getuigen ze over hoe ze vechten voor het recht er te mogen zijn. Want ons land lijkt progressief op dat vlak, maar dat voelen Belgen in de LGBTQ+-community anders aan. “Ik merkte dat mijn mama schrok toen ik haar vertelde over mijn seksuele ervaringen. Misschien had ik mijn coming-out toch groter moeten maken, zodat het beter tot haar doordrong.”