Vegans redden de wereld, en dat is nu ook bewezen

Getty
Je steentje bijdragen bij het redden van de wereld? Vegan worden is dé oplossing, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Onderzoekers van de universiteit van Oxford ontdekten dat wanneer je een volledig plantaardig dieet volgt, je je ecologische voetafdruk kan verminderen met 73%. Als de hele wereld plotseling zou besluiten om veganist te worden, zou er wereldwijd 75% minder landbouwgrond nodig zijn, vergelijkbaar met een oppervlakte van de Verenigde Staten, China, Australië en Europa samen. Wat ervoor kan zorgen dat er weer plaats komt voor gewone natuur, wat fauna en flora opnieuw meer de kans geeft om te overleven. 

Alsof dat nog niet genoeg is, zou het ook een gigantische vermindering in de uitstoot van slechte broeikasgassen met zich meebrengen. De nieuwe studie werd gepubliceerd in de journal of Science en is een van de meest gespecificeerde analyses die ingaat op het effect van landbouw op het milieu. De studie bekeek dan ook zo'n 40.000 boerderijen in 119 landen. 

Het onderzoek toont aan dat de vlees- en zuivelproductie verantwoordelijk is voor 60% van de uitstoot van de landbouwsector. Terwijl de producten, over het algemeen, op zich eigenlijk amper 18% calorieën en 37% proteïnen opleveren. 

De manier om impact te hebben

De onderzoekers ging dieper in op  40 producten, goed voor 90% van al het voedsel dat opgegeten wordt. Ze bekeken hierbij hoe elke soort impact had op het milieu op basis van uitstoot, water en luchtvervuiling. 

"Een vegan dieet is waarschijnlijk de beste manier om je impact op de planeet, niet alleen broeikasgassen, maar ook oceaanverzuring, gebruik van water en land te beperken," stelt onderzoeker Joseph Poore. "Het heeft een veel grotere impact dan minder met het vliegtuig reizen of elektrisch rijden," gaat hij verder. "Het vermijden van dierlijke producten brengt veel meer ecologische voordelen met zich mee dan gewoon bewuste inkopen doen." 

Daarnaast maakt Poore ook duidelijk dat zelfs bereidingstechnieken die als duurzaam beschreven worden vaak ook niet goed zijn voor het milieu. 
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick dieraert

  Er wordt geopperd dat vegans zich superieur zouden voelen, maar zijn het niet net wij als vleeseter die ons superieur voelen boven andere dieren?

 • Eida Lam

  Ken, volgens mij mag jij dan meer lezen dan enkel dit artikel want veehoudende grond zal in eerste instantie al niet geschikt zijn voor landbouw.

 • Jozef Vervloet

  Het is altijd belangrijk om te melden wie heeft de studie besteld?? Morgen bestelt de vleesindustrie een studie en die komen met totaal iets anders af. @ken Geen ontbossing daar heb ik mijn twijfels over. Landen als China voeren nu al rijst, graan, enz... in. Wat als het vlees, vis nog eens wegvalt.

 • Richard Roose

  Wat de wereld zal redden is de pil invoeren in Afrika, India en andere overbevolkte gebieden.

 • ken marquetecken

  @Hilde Vegan eten wil zeggen ook geen melk en eieren. @Pieter Dan praat jij met ander emedici dan ik. Mensen moeten bepaalde voedingsstoffen binnen krijgen. Waar die voedingstoffen vandaan komen maakt niet @Eida als je het artikel leest moet er juist gene bosgrond gekapt worden maar komt er extra grond vrij om bossen te planten