Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Vandaag is ‘Circular Monday’, een groen initiatief dat het tegengif voor Black Friday wil zijn

Op vrijdag 26 november is het weer Black Friday en daar kunnen we ook in ons land niet meer aan ontsnappen. Massakortingen sporen ons aan om te kopen, te kopen, en nog eens... te kopen. En toch: steeds meer merken overal ter wereld geloven dat dat allesbehalve duurzaam is. Zij roepen daarom vandaag uit tot ‘Circular Monday’, een tegenantwoord op Black Friday. 

 1. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.
 2. Test Aankoop waarschuwt voor 'superkortingen': Black Friday-deal van 25 procent is er vaak een van maar 8 procent
  PREMIUM

  Test Aankoop waarschuwt voor 'superkor­tin­gen': Black Fri­day-deal van 25 procent is er vaak een van maar 8 procent

  Over acht dagen is het weer zover: Black Friday. Voor de uit Amerika overgewaaide shoppinghoogmis bestoken tal van winkels — online en offline — de consument traditiegetrouw met de meest adembenemende kortingen. “Lang niet elke promotie is ook écht interessant”, zo waarschuwt consumentenorganisatie Test Aankoop. Een ‘superkorting’ van 25% is er in werkelijkheid gemiddeld één van 8%.
 3. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.
 1. 
Dit is waarom we zo graag naar droevige muziek luisteren: “Onze hersenen maken het prolactinehormoon aan”

  Dit is waarom we zo graag naar droevige muziek luisteren: “Onze hersenen maken het prolactine­hor­moon aan”

  De bladeren die van kleur veranderen, regenachtig weer en Pumpkin Spice Lattes bij je favoriete koffiezaak: de herfst is nu echt volop aan de gang. En dat is het ideale moment voor een relatiebreuk, althans als we muziekindustrie moeten geloven. Van Adele tot Taylor Swift, tal van artiesten voorzagen ons van de ideale soundtrack voor een break-up. ‘Hot Girl Summer’ maakt plaats voor ‘Sad Girl Autumn’. En break-up of niet: stiekem genieten we allemaal van droevige muziek en het sentimentele gevoel dat we daarvan krijgen. Hoe komt dat toch?
 2. 1 op de 10 Belgische vrouwen blijft roken tijdens haar zwangerschap. ‘Rookvrije Start’ wil dat cijfer doen dalen

  1 op de 10 Belgische vrouwen blijft roken tijdens haar zwanger­schap. ‘Rookvrije Start’ wil dat cijfer doen dalen

  Ondertussen hoeven we je niet meer te vertellen dat roken nefast is voor de gezondheid. En dat geldt des te meer voor zwangere vrouwen: zij riskeren tal van complicaties, de kans op een miskraam, doodgeboorte en wiegendood stijgt gigantisch en áls het babytje gezond ter wereld komt, loopt het meer risico op afwijkingen op latere leeftijd. Daarom lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven een nieuw project, ‘Rookvrije Start’, met als doel een rookvrij begin voor elk pasgeboren kind.