Van een ticketje van 30.000 dollar tot kritiek op de dresscode: dit zijn alle details over het Met Gala
Het is nog enkele maanden wachten tot de rode loper uitgerold wordt voor het feest van het jaar: het Met Gala. Maar sinds kort zijn wél alle details bekend, van het thema tot de dresscode en de co-hosts. Opvallend is dat er dit jaar een overleden designer in de bloemetjes wordt gezet.
Elke eerste maandag van mei verzamelen de rich and famous zich in New York voor het Met Gala. Hoewel het oorspronkelijk begon als een liefdadigheidsbal, groeide het intussen uit tot het belangrijkste mode-evenement ter wereld waar de crème de la crème van Hollywood naartoe gaat. Daarom krijgt het ook de naam ‘de Oscars van de mode’.
“Voor de modewereld is geen enkele dag belangrijker. Je kan alleen maar hopen dat je uitgenodigd bent”, bevestigt onze moderedacteur David Devriendt. Het is nog een paar maanden wachten tot het spektakel plaatsvindt, al zijn er nu al een paar details bekend geraakt. We sommen de belangrijkste feiten op.
Belangrijk om te weten is dat er elk jaar een specifiek thema wordt aangekondigd. Dat thema is een knipoog naar de bijhorende modetentoonstelling die, ongeveer gelijktijdig met het gala, start in het Metropolitan Museum of Art.
In september 2022 raakte al bekend dat ‘Karl Lagerfeld: A Line of Beauty’ het volgende thema zal zijn. Lagerfeld, die overleed in 2019, was creatief directeur bij Chanel, Fendi en Chloé en richtte zijn eigen modelabel op. Bovendien was hij een vaste bezoeker van het Met Gala en de modetentoonstelling. Het thema is dus duidelijk een ode aan de legendarische mode-ontwerper.
De expositie in het Metropolitan Museum of Art loopt van 5 mei tot 16 juli 2023 en zal benadrukken wat voor invloed Lagerfeld had op de modewereld. In totaal zullen er meer dan 150 originele looks, schetsen en video-interviews van de ontwerper te zien zijn.
De rode loper van het Met Gala is een van de meest gefotografeerde entrees ter wereld. Elk jaar is er dan ook een dresscode. Van de aanwezigen wordt verwacht dat ze hun outfit erop afstemmen. Dit jaar luidt de dresscode: ‘In honor of Karl’. Wellicht zullen veel beroemdheden gekleed komen in ontwerpen die hij maakte voor Chanel of Fendi.
Keer op keer doen celebs ook hun best om de dresscode op een opvallende manier in te vullen. Hoe creatiever, hoe beter. Als we dan ineens een ideetje mogen suggereren: kom gekleed als Choupette, de geliefde kat van Karl Lagerfeld. Veel gekker kan het niet worden.
Het Met Gala wordt telkens in goede banen geleid door Anna Wintour, de hoofdredactrice van Vogue. Maar naar goede gewoonte duidt ze tevens een aantal mensen aan die het event én de afterparty moeten helpen organiseren.
Voor de nieuwste editie selecteerde ze zangeres Dua Lipa, actrices Michaela Coel en Penélope Cruz en voormalig professionele tennisspeler Roger Federer. Dat is een heel doordachte keuze, schrijft de Amerikaanse Vogue, want deze namen vertegenwoordigen verschillende gebieden van de hedendaagse popcultuur.
“Wat gebeurt er op het Met Gala? Dat weten wij éigenlijk niet. Het wordt niet uitgezonden op televisie zoals andere gala’s, en behalve de rodeloperbeelden krijgen we er niks van te zien”, vertelt David Devriendt. Er is bovendien een (ongeschreven) regel: foto’s of video’s op sociale media plaatsen is strikt verboden - een regel die Kylie Jenner in 2017 schaamteloos brak.
Wat we wel weten, is dat het evenement ontzettend exclusief is. “Alleen maar wie honderd procent relevant is, wordt uitgenodigd.” En vergis je niet: het is niet omdat je een keer binnen geraakte dat je plaats op het Met Gala voortaan gegarandeerd is. “Wintour heeft in het verleden al mensen van de gastenlijst gebonjourd. Het ene moment ben je nog uitgenodigd, het volgende kan je invite worden ingetrokken.”
In totaal komen er zo’n 600 mensen naar het Met Gala. Wie op de gastenlijst van Wintour staat, mag gratis naar binnen. Voor de rest kost een ticketje 30.000 dollar.
Dit jaar is er ook kritiek op de keuze van het thema en de dresscode. Niet iedereen vindt het gepast dat Karl Lagerfeld een hommage krijgt. Onder meer actrice Jameela Jamil kaart aan dat de designer zich schuldig maakte aan racisme, vetfobie en haat tegen de #MeToo-beweging. “Hij was inderdaad ... ontzettend getalenteerd”, schrijft Jamil op Instagram. “Maar Lagerfeld gebruikte zijn stem op een haatdragende manier. Vooral tegenover vrouwen. (...) Sorry, maar dit kan toch niet. We leven niet meer in de jaren 90?”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belgisch platform waarschuwt: denk 2 keer na voor je shopt bij Shein. “Geef vriendinnen geen complimenten”
De Chinese modewebsite Shein werd in korte tijd razendpopulair. Aan spotprijzen hul je jezelf in een fashionable outfit. Online duurzaamheidsplatform COSH! analyseerde hoe het Chinese bedrijf zoiets voor elkaar krijgt. En dat belooft weinig goeds, legt founder Niki de Schryver uit. “Het is heel zorgbarend hoe wijdverspreid het merk is en hoeveel mensen ze effectief bereiken.” -
Terug van weggeweest: de alombekende ‘moon boots’. Zo draag je de sneeuwschoenen op een stijlvolle manier
Het sneeuwt! En dat betekent dat je éindelijk je sneeuwschoenen uit de skibagage mag halen. Wie wil uitpakken met een lekker opvallende - én lekker warme - look, kiest voor de alombekende ‘moon boots’. Ze zijn dit seizoen een modetrend van jewelste, waardoor je ze ook zonder wit tapijt in het straatbeeld zal zien. -
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
Van ‘vanilla girl’ tot ‘chaos cooking’: deze 6 lifestyletrends zullen big zijn in 2023
Klinken ‘dark academia’, ‘bouldering’ of ‘chaos cooking’ nog onbekend in de oren? Daar komt dit jaar sowieso verandering in. Want zowel op het vlak van mode, interieur, sport en food zullen we kennismaken met een hele hoop nieuwe trends. We sommen de belangrijkste buzzwoorden op, zodat je helemaal mee bent. -
Olivia Rodrigo en Meghan Markle zijn fan: dit is momenteel het populairste parfum (en zoveel kost een flesje)
Als er een parfum momenteel ultrapopulair is, dan is het de uniseks geur Baccarat Rouge 540 van Maison Francis Kurkdijan wel. Het flesje kreeg in 2021 al het label ‘parfum van het jaar’ en vliegt momenteel nog als een malle over de toonbank. Al betaal je er een erg stevige duit voor. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Gouden 115
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig.