Uit deze 10 frappante termen kan jij het Woord van het Jaar kiezen en sociale media heeft een grote invloed
Zoals altijd organiseert VRT samen met Van Dale hun jaarlijkse verkiezing voor het Woord van het Jaar: dé term die alle Belgen dit jaar prikkelde en dus een plek in de geschiedenisboeken verdient. Wordt het ‘needlespiking’ voor 2022, of toch ‘emojibaby’? Dat bepaal jij: stemmen op je favoriet kan vanaf vandaag.
Er zijn in 2022 heel wat nieuwe woorden ontstaan en populair geworden in Vlaanderen. Die kon de Vlaming het afgelopen jaar insturen als kanshebber voor het Woord van het Jaar 2022. Van Dale Uitgevers heeft daarna een shortlist gemaakt van de tien populairste inzendingen, waar jij vanaf vandaag op kan stemmen. Welk woord voor ons Belgen het meest 2022 typeert, ligt dus volledig in jouw handen.
In 2021 won het woord ‘knaldrang’ de titel van Woord van het Jaar, omdat ons verlangen om uit de bol te gaan na de pandemie zo sterk was. De Nederlandse zangeres MEROL maakte er al een gelijknamig liedje over. In 2020 haalde het woord ‘knuffelcontact’ de overwinning binnen, een term waar niemand nog een uitleg bij nodig heeft.
Dit jaar zijn de kanshebbers heel gevarieerd. Sommige termen, zoals ‘emojibaby’ of ‘juicekanaal’, herken je alleen als je genoeg tijd op sociale media gespendeerd hebt. Andere doen dan weer denken aan de trieste gebeurtenissen die we dit jaar ervaarden: ‘kamikazedrone’ of ‘granaatcamera’ zijn ontegensprekelijk oorlogstermen. “Al bij al denk ik dat de lijst een goed overzicht geeft van het jaar”, reageert Ruud Hendrickx, hoofdredacteur van Van Dale.
Dit zijn de genomineerden voor 2022 en wat ze betekenen
1. Boektokken: tiktokken over een boek.
2. Concentratiecrisis: afname van of gebrek aan concentratie, doordat iemand voortdurend wordt afgeleid door anderen of door technologische producten als smartphones.
3. Emojibaby: baby of jong kind waarvan het gezicht uit privacyoverwegingen met een emoji bedekt is op een via de sociale media gedeelde foto.
4. Energietoerisme: het reizen naar een warm land (in de winter) om de hoge energieprijzen in het eigen land te ontvluchten.
5. Granaatcamera: robuuste camera voor het afschrikken en identificeren van aanslagplegers.
6. Juicekanaal: internetkanaal waarop veelal ongeverifieerde sappige roddels worden verspreid.
7. Kamikazedrone: als strijdmiddel ingezette drone die explodeert bij het bereiken van het uit te schakelen doelwit.
8. Klimaatklever: activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek.
9. Needlespiking: het stiekem en zonder toestemming met een injectienaald prikken van een persoon met het doel hem of haar te drogeren.
10. Splitskopen: bouwformule waarbij de kopers eerst de woning kopen en vervolgens de grond waarop die gebouwd is.
Stemmen, stemmen, stemmen
Je kan je stem uitbrengen via woordvanhetjaar.vandale.be tot en met maandag 19 december om 17 uur. Wie stemt, maakt ook kans op een van de vijf exemplaren van de Dikke Van Dale die bij deze verkiezing worden weggeven.
Of de winnaar nu kamikazedrone, energietoerisme of concentratiecrisis wordt, dat komen we te weten via de website op dinsdag 20 december om 5 uur ’s ochtends.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boekenhandelaars voelen positieve impact van sociale media. “Jongeren vragen naar boeken die ze via TikTok kennen”
De jeugd aan het lezen krijgen is al jaren een grote uitdaging. Toch lijkt het erop dat het socialmediaplatform TikTok er de laatste tijd wel in slaagt. Hoe? Met de populaire trend #BookTok (#BoekTok). “De laatste maanden komen veel jonge meisjes met hun ouders naar de boekhandel en is er meer vraag naar specifieke boeken.” -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
Oxford roept deze gekke term uit tot woord van 2022 en dat toont dat we het 'perfecte plaatje' ferm beu zijn
Niet ‘metaverse', maar ‘goblin mode’ werd door Oxford verkozen als woord van het jaar 2022. De term verwijst naar een toestand die we het best als volgt beschrijven: lekker lui zijn, series of films kijken met lekkere snacks en dat liefst in onze meest comfortabele pyjama. Maar er heerst ook enige controverse rond. “Het wordt vooral gebruikt door vrouwen. Dat impliceert dus dat mannen zich zo lui en slordig mogen gedragen als ze willen, zonder dat zij als goblins worden bestempeld.” -
-
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Tweakers
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
COLUMN. Journalist Jeroen mengt zich in de heisa over de penis van prins Harry. “Hij heeft mijn sympathie”
Columnist en journalist Jeroen Vermeiren laat zich heel af en toe in met sappige verhalen. Zoals de sensatie rond Prins Harry, en meer specifiek: over zijn ‘willie’. Ook over de ontmaagding valt wat te zeggen. “Harry’s bloem werd geplukt in een grasveld achter een drukke kroeg. Zeventien was hij. Volgens roddeltantes was die oudere minnares een bekende actrice.” -
PREMIUM
“Verdriet kan 40 jaar later weer opduiken.” Jeroen en Rani rouwen om hun overleden broer en zus
De dood van zijn broer heeft er zwaar ingehakt bij Jeroen Meus (44). Om te weten hoe dat moet, rouwen, maakte hij het tv-programma ‘Dagen zonder broer’. Ook Rani De Coninck (52) mist haar overleden zus. Experts Manu Keirse en Ann Costermans geven advies: ze leggen uit waarom het verlies van een broer of zus zo veel pijn doet en het oké is dat tijd niet alle wonden heelt. “Kinderen worstelen vaak met uitgestelde rouw.”