Harry Styles & Billy Porter
Volledig scherm
PREMIUM
Harry Styles & Billy Porter © Instagram

Toxic masculinity versus mannen die rokken dragen: “Mannen zijn paranoïde over hun eigen mannelijkheid”, zegt genderexpert

Toxic masculinity, het is een term die we de laatste tijd steeds vaker voorbij zien komen. Wat bedoelt men daar precies mee? “Mannen grijpen elke kans aan om hun mannelijkheid te bewijzen. En dat kan soms slecht uitdraaien", vertelt specialist in gender- en seksualiteitsgeschiedenis Henk de Smaele. “Anderzijds worden er stilaan ook nieuwe vormen van mannelijkheid gecreëerd en aanvaard.” Denk maar aan tieneridool Harry Styles die onlangs voor Vogue in vrouwenkledij poseerde. 

5 reacties

 • Erwin Werwaarts

  3 weken geleden
  Wie iets moet bewijzen geeft daarmee zelf al aan dat ie iets tekort komt . Aan de maatschappij-standaard(en) is nooit volledig te voldoen , maar aan de eigen standaard wel . Zelfvertrouwen is zoals het woord zegt , vertrouwen hebben in jezelf , welke de enige is tegenover wie men zich ooit zou moeten bewijzen . Alles andere is gewoon beïnvloeding van anderen .
 • kurt drossaert

  3 weken geleden
  Mo Biraja dat heb je mis:het gaat erom dat iedereen vrij zou moeten zijn om te dragen wat hij of zij wil. Wil ik in minirok over straat omdat ik me daar goed in voel, dan ben ik vrij om dat te doen en heeft niemand daar commentaar op te geven. Het gaat om absolute vrijheid, net zoals je kiest om te eten wat je al dan niet wil, je partner te kiezen die jij wil...
 • Mo Biraja

  3 weken geleden
  De mode wereld wordt beheerst door andersgaarden en die zouden ons mannen allemaal graag in minirokjes zien lopen zal wel een fantasietje van hen zijn zeker !!? NO WAY !!!!
 • Cris Verwilligen

  3 weken geleden
  Iedere man heeft wel iets vrouwelijks en iedere vrouw heeft wel iets mannelijks. En dat is de natuur. Maar minder natuurlijk is het als je de uitzonderingen gaat promoten als normaal. Wat is er de laatste jaren gepasseerd? hetero, metro, pan, sapio, gender fluide,... Geen wonder dat niemand meer weet wat hij/zij is. En alles is cultuur bepaald, en wees eerlijk: een man in vrouwenkleding dat trekt toch op niets.
 • joris van vlaenderen

  3 weken geleden
  tegenwoordig is iedereen wel expert in iets... nou ja zolang de meute het maar geloofd!
 1. De ‘Fox-eye’ of een ‘Liquid glow’: Beautyredactrice Sophie deelt haar 20 favoriete ontdekkingen van 2020

  De ‘Fox-eye’ of een ‘Liquid glow’: Beautyre­dac­tri­ce Sophie deelt haar 20 favoriete ontdekkin­gen van 2020

  Beautyredactrice Sophie kent de beautywereld als haar broekzak. Ook al bleef het deurtje van haar beautykastje dit jaar vaker gesloten, waren er het afgelopen jaar toch een aantal innovaties die haar hart hebben veroverd. Ze zet voor jou haar favoriete nieuwigheden in een top 20: een bloemlezing van de crème de la crème. “Eerlijk: veel make-up hebben we het voorbije jaar niet gedragen. Uitzondering op de regel: mascara. Wat daar nog vernieuwend aan kan zijn? Veel.”
 1. Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"
  Play

  Agenten getuigen over waanzin tijdens bestorming Capitool, ze riepen: "Dood hem met zijn eigen wapen"

 2. Hilke kocht cryptomunten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"
  Play

  Hilke kocht cryptomun­ten, maar is nu haar wachtwoord vergeten: "Mijn zuurheid vergroot als de waarde stijgt"