Toch geen goed idee: je tanden poetsen na het eten

Thinkstock
Al van jongsaf aan krijgen we te horen dat we onze tanden moeten poetsen na elke maaltijd. Maar wat stellen wetenschappers nu? Wie te snel na het eten aan de slag gaat met tandenborstel en tandpasta, kan ernstige schade toebrengen aan zijn gebit.

Het slechtste moment om te poetsen is binnen het half uur na het eten of na het drinken van een kopje koffie. Ook na het drinken van bruisende of zure drankjes blijf je beter van je tandenborstel af.

Dentine
"Door op die momenten te poetsen, doe je het zuur namelijk verder doordringen in je tandglazuur én in de laag die eronder ligt, het dentine of tandbeen", legt dr. Howard Gamble uit in een interview aan de New York Times.

En dat werd ook bewezen in een wetenschappelijk onderzoek. Daarbij droegen vrijwilligers verschillende menselijke dentine-stalen in hun mond en testten zij verschillende poetsregimes uit.

Schade
Uit die experimenten bleek duidelijk dat er meer schade was als de proefpersoon binnen de 20 minuten na een frisdrank zijn tanden poetste. Het zuur tastte namelijk de beschermende laag van hun tanden aan, waardoor ze demineraliseerden.

Wie een sterk gekruide maaltijd at, moest zelfs een uur wachten om de negatieve effecten van de poetsbeurt te vermijden. "Na die wachtperiodes van 30 à 60 minuten, bleek de slijtage echter niet meer te verhogen door het poetsen", zeggen de wetenschappers. De conclusie: wacht na je maaltijd of drankje een uurtje om een aanval op je gebit te vermijden.