Zorgeloos fietsen in een rokje, het kan met dit gadget

Thinkstock
De Franse Véronique Bertand had na 15 jaar sukkelen op de fiets met haar rokje er genoeg van. Om met een gerust hart zich door de stad Strasbourg te kunnen bewegen, creëerde ze een fietsjarretelle om gênante situaties te vermijden.

De Française maakt zelf het accessoire, in het maken van een exemplaar kruipt ongeveer een kwartiertje werk. Het concept is heel simpel: ze maakt een katoenen band en zet daar een stukje elastisch materiaal tussen. Je maakt het vast aan je been met een eenvoudig sluitstukje. Aan de band daaraan zit een clipje dat je aan je rok kan bevestigen.

Zo kunnen fietsters zonder hun onderbroek aan de stad te showen op pad gaan. Intussen verkopen twee winkels, CityZenBike en Rustine et Burette, de zogenaamde jart'elleHet accessoire kost 13,80 euro en is verkrijgbaar in vier verschillende maten en tal van kleuren. Véronique kan voorlopig nog niet leven van haar uitvinding. "De jart'elle is nog niet rendabel. Maar ik ben van plan om mijn gamma nog uit te breiden."

Vimeo

Dit is niet het eerste accessoire dat het leven van vrouwen op de fiets moet vergemakkelijken. Zo lanceerde een Frans koppel ook al de Poupoupidou, wat niet veel meer is dan een wasspeld waarmee je je rok aan het zadel bevestigt. Je kan uiteraard ook zelf met een wasspeld experimenteren of je zo gênante fietssituaties kan vermijden.

Voorlopig kan je het accessoire hier nog niet bestellen, maar de Jart'elle kan wel als inspiratiebron dienen om zelf iets in elkaar te knutselen.