Exclusief voor abonnees

Zo zal je kappersbezoek er vanaf maandag uitzien

Ook kapper Kevin Hensen uit Mopertingen opent maandag de deuren.
Karolien Coenen Ook kapper Kevin Hensen uit Mopertingen opent maandag de deuren.
Verlossend nieuws voor wie worstelt met z'n coronacoupe: vanaf maandag kan de kapper er eindelijk weer de schaar inzetten. De Veiligheidsraad heeft gisteren groen licht gegeven voor een nieuwe reeks versoepelingen. Vanaf nu is het wachten tot 8 juni - maar dan wel met iets meer stijl.

Kappers mogen hun scharen slijpen en hun tondeuses opladen om vanaf volgende week dat nektapijt te lijf te gaan of om te herstellen wat je partner met meer liefde dan kunde bij je heeft aangericht. Maar let op: dat kappersbezoek wordt heel anders dan 'precorona'. Elke knipbeurt moet op afspraak gebeuren en zowel de kappers als de klanten zijn verplicht een mondmasker te dragen. “Voor zover dat mogelijk is tijdens het knippen”, zegt minister van Volksgezondheid en wekelijkse klant Maggie De Block (Open Vld). “Maar zeker als je binnenkomt of wacht, moet je het dragen.” Ook handgels moeten te allen tijden beschikbaar zijn en alle apparaten waarmee de klant in contact kwam, moeten na de knipbeurt ontsmet worden.

Tijdschriften en occasionele koffietjes verdwijnen. Ook toiletten mogen niet worden gebruikt, tenzij in uiterste nood. 

Coronagids voor kappers

Daarnaast heeft de beroepsvereniging Coiffure.org een ‘coronagids voor kappers’ gemaakt voor mensen uit de sector. Daarin krijgen ze onder meer uitleg over hoe ze spiegels, scharen, borstels en wastafels correct moeten reinigen. Er zou ook gesuggereerd worden om een eigen ‘circulatieplan’ te creëren zodat het personeel en klanten zo veel mogelijk van elkaar gescheiden worden.

De opening van de kappers en schoonheidsspecialisten is, naast de gedeeltelijke heropstart van de scholen, dé blikvanger van fase 2 van het exitplan. In tegenstelling tot vorige week kondigde premier Sophie Wilmès (MR) weinig verrassingen aan. Na drie weken met versoepelingen, gaat de Veiligheidsraad nu even op de rem staan. Vóór 8 juni – de richtdatum voor fase 3, wanneer de horeca weer zou opengaan – zullen er geen nieuwe toegevingen komen. Die rustpauze moet vooral ruimte geven om de vorige maatregelen te evalueren. Pas na twee weken zijn de effecten van een versoepeling zichtbaar in de statistieken. Alleen als de 'magische grens' van 200 ziekenhuisopnames en 100 overlijdens per dag niet opnieuw overschreden wordt, is het mogelijk om naar fase 3 te gaan. Maar zelfs na 8 juni zal het leven niet weer z'n normale gangetje gaan, benadrukte Wilmès. Bereid je dus maar voor op fases 4 en 5.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Victor OOMS

    Graag een serieuze uitleg waarom de kapperszaken moesten sluiten.Zo kon er toch ook gewerkt worden na de eerste versoepelingen was de aanslag op kapperszaken voorkomen.Specialisten en regering, goede oplossingen zijn zeldzaam .