Zo vuil is jouw handtas echt

thinkstock
Je wilt het misschien liever niet weten, maar die lievelingshandtas van jou is een broeihaard van bacteriën. Je zal er niet meteen ernstig ziek van worden, maar het is niet bepaald een gezellig idee dat je onder meer E.coli, stafylokok en enkele fecale bacteriën elke dag gratis van vervoer voorziet. Wekelijks grondig schoonmaken is de boodschap. En af en toe een nieuwe kopen, dat is ook altijd een leuke oplossing.

Een beetje vrouw verstopt een wonderlijk uitgebreide wereld in haar handtas, gaande van basics als sleutels en een portemonnee tot een vleugje parfum, haarspeldjes of een lippenbalsem. Het kan dan ook onmogelijk anders dat er zich een hoop beestjes gezellig in die handtas verzamelen.

Een mix van bacteriën

Volgens Donna Duberg, professor biomedische wetenschappen aan de Amerikaanse St. Louis University, raken onze handen elk halfuur zo'n 300 oppervlakken aan. Deurknoppen, een toetsenbord, de zeepdispenser in het toilet,... Allemaal voorwerpen die zeker niet overdreven proper zijn. Bus- en treinstations of openbare toiletten behoren tot de grote boosdoeners. We zetten onze tas neer op die plekken vol bacteriën, en de voorwerpen in onze handtas - geld, zakdoeken, een gsm - voegen nog wat extra microben toe aan de mix.

Ziek van je handtas?

Onder de bacteriën op en in handtassen werden onder meer fecale bacteriën en de E.coli bacterie teruggevonden. Ook de stafylokok komt regelmatig voor op portefeuilles en lederen tassen, veroorzaker van maag-darmproblemen en huidaandoeningen. Een gezond immuunsysteem is gelukkig wel opgewassen tegen deze ziektekiemen, weet Duberg, maar kinderen zijn er net iets gevoeliger voor. Ze worden sneller ziek door oppervlakken af te likken of aan te raken en dan in hun ogen, neus of mond te wrijven. Je handtas schoon houden is dus een aanrader.

Handtas schoonmaken

Schoonmaakexperte Jolie Kerr raadt aan om wekelijks je handtas leeg te maken en de restjes vuil leeg te schudden in de vuilnisbak. Kijk daarnaast naar de schoonmaakinstructies op de tas, om te zien welke producten je mag gebruiken om proper te maken. Vraag bij twijfel na bij een schoenmaker met welke producten je die lederen of suède tas mag reinigen. Een stoffen tas kan je met de hand uitwassen.

Maak je gsm en sleutels een paar keer per week schoon met een (desinfecterend) vochtig doekje. Let ook op met make-up, waar bacteriën graag woekeren. Laat een lipstick geen jaren in je handtas zitten, maar gebruik kleine verpakkingen cosmetica voor onderweg zodat je ze op tijd kan weggooien. En tot slot nog deze gouden tip: van af en toe een nieuwe handtas kopen is nog nooit iemand gestorven. Graag gedaan.