Zo vaak moet je douchen volgens wetenschappers

Thinkstock
Heel wat westerlingen kruipen haast elke dag onder de douche. Maar dermatologen zeggen dat dit schadelijk is voor het lichaam. Hoe vaak kunnen we ons best wassen om de balans tussen een gezonde huid en goede hygiëne in evenwicht te houden? Experts geven het antwoord.

Joshua Zeichner is een Amerikaanse dermatoloog in het New Yorkse ziekenhuis Mount Sinai Hospital, hij verklaart waarom we ons te vaak douchen. "We zijn te hygiënisch door ondermeer reclame van zeepfabrikanten vorige eeuw. Lichaamsgeur en de nood om ons vaak te wassen is een cultureel fenomeen."

Dermatologe Katherine Ashenburg zegt dat je te vaak wassen meer kwaad dan goed kan doen. "Het kan je huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Kleine scheurtjes zijn het gevolg, waardoor je meer kans loopt op een infectie. Baby's en kleuters nemen daarom best niet elke dag een badje. Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen."

Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat we elke dag meer vuil en olie kwijtraken via onze kledij dan dat we in de douche doen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.