Zo merk je volgens een kapper wanneer het tijd is voor de volgende knipbeurt

Foto ter illustratie.
Shutterstock Foto ter illustratie.
Nu de zomer voor de deur staat, hebben veel mensen zin om hun kapsel een make-over te geven. Maar wat na die knipbeurt? Na hoeveel weken ga je opnieuw langs bij de kapper? De een gaat elke maand, de ander hoogstens één keer per jaar. Wij vroegen advies aan Serge Audenaert van kapsalon L’Atelier Geraud. Blijkbaar zijn er enkele signalen waar je op kunt letten. 

1. Gespleten haarpunten

“Als je opgezadeld zit met gespleten haarpunten, heb je het al te ver laten komen. Eigenlijk heb je te lang gewacht met je kappersbezoek. De enige optie is dan om de slechte punten eruit te laten knippen”, vertelt Audenaert. “Veel mensen willen hun lokken laten groeien en laten ze daardoor minder vaak knippen”, zo gaat de expert verder. “Dat is niet zo slim: je haar groeit nog wel aan de wortel, maar het begint te splijten. Door het te borstelen of te kammen breken de onderste stukjes af, waardoor je haar helemaal niet groeit. Wie droomt van een langer kapsel, gaat het best minstens 3 keer per jaar naar de kapper.” 

Wie het splitsen wil vermijden, past ook beter op met stylingtools die veel warmte afgeven. Wat ook kan helpen is je haar goed verzorgen, het liefst met maskers. 

2. Weinig glans

“Donkere haren hebben van nature iets meer glans dan blonde haren, maar ze kunnen alle twee die glans verliezen door externe factoren zoals droogte of zwemmen in water met chloor. Heeft je coupe een matte look? Dan kan een knipbeurt de slechte punten eruit halen”, aldus Audenaert. 

“Als je een lichte balayage of highlights laat zetten, dan kan de kleur na een tijdje vervagen. Zeker in de zomer wordt het verbleekt door de zon. Is dat het geval? Dan is het tijd voor een nieuwe kleuring.” 

3. In de knoop

Audenaert: “Elke haarlok heeft schubben. Knopen ontstaan omdat die schubben open staan, waardoor ze zich in elkaar vasthechten en klitten. Door een goede shampoo en conditioner te gebruiken, kan je ervoor zorgen dat de haarschubben opnieuw dicht gaan. Maar hoe droger je haar wordt, hoe meer die schubben open staan. Raakt je haar vaker dan anders in de knoop? Dan is dat meestal een teken dat het tijd wordt voor een knipbeurt.” 

4. Elke dag is een bad hair day

To slot maakt de haarstylist nog een verschil tussen mensen met kort en lang haar. Ze hebben verschillende beweegredenen om naar de kapper te gaan, stelt hij. “Mensen met lang haar kiezen voor een knipbeurt omdat hun punten droog worden of omdat hun lokken pluiziger zijn dan anders. Zij kunnen met 6 tot 10 weken wachten voor hun volgende kappersbezoek. Bij mensen met een korte coupe is de snit vaak de doorslaggevende reden. Na 5 à 7 weken verliest het model z'n vorm door de zwaarte en valt er niets meer mee aan te vangen. Dan hebben ze bij wijze van spreke elke dag een bad hair day. Zij moeten dan beslissen: laten ze het bijknippen of willen ze doorbijten voor een langere snit?”
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mitch Mues

  ...Reacties zoals hier geschreven, tonen aan dat er wel degelijk een misperceptie is bij een bepaalde groep consumenten. Een groep die de kapper nog steeds niet naar waarde inschat en zich niet bewust is van hoeveel tijd, energie en vakkennis er in ons beroep gestoken worden. Ons haar en kapsel vormen ook het visitekaartje van ons lichaam. Niemand is verplicht om extra aandacht hieraan te hechten maar vakmanschap heeft een prijs, dat geldt ook voor de kapper.

 • Rody Franks

  Of als je niet zo assertief bent, kan je ook uitwijken, Danielle. Ik ben in Andalusië uitgenodigd op een huwelijksfeest en heb zojuist 5 euro aan de kapster betaald en 4 euro aan de carwash.

 • Danielle Duym

  De kappers die ik ken, denken enkel aan hun portemonnee en proberen mij altijd een kapsel aan te meten dat veel onderhoud en knipbeurten vraagt, om nog maar te zwijgen over alle waardeloze producten die ze je proberen aan te smeren tegen woekerprijzen. Gelukkig ben ik assertief.

 • Elke De Vos

  Lien; en shampoo is dat ook. Lees maar eens over de no-poo beweging die alsmaar groter wordt. Ik ben nu een maand bezig, volledig water only en af en toe natuurlijke maskers.

 • Lien Merens

  Kappersbezoek is bij mij nodig als 't m'n oren in draait en dus constant in m'n oren ligt te kriebelen. Mijn haar ziet enkel shampoo, that's it. Ook geen haardroger. Ben 38, heb nog steeds glanzend, kort, dik en zeer donker haar. als je uw haar respecteert heb je ook geen problemen dat 't kapot gaat. Kleuren, krullen, bleken, stylen, lak, gel, wax .... zijn allemaal manipulaties van je jaar. Als dat de bedoeling was zou de natuur dat uit zichzelf doen...