Zo bescherm je jouw ogen tegen de zon

unsplash
Ondertussen weten we wel dat we ons goed moeten insmeren voor we in de zon komen. Voor onze huid is een goede laag zonnecrème genoeg. Maar vaak vergeten we één ding: onze ogen, want ook die hebben nood aan een goede bescherming.

Je ogen zijn super kwetsbaar voor de felle zon, dus kan je maar beter zorgen voor een goede bescherming, ook wanneer de zon iets minder hard schijnt. Ultraviolette straling kan je ogen ernstig schaden, en hoewel de gevolgen meestal niet meteen op te merken zijn, wil dat niet zeggen dat de schade er niet is.

Zonnebril
Een zonnebril wordt vaak bekeken als een leuk accessoire, maar heeft in de eerste plaats nog steeds als functie je ogen te beschermen. Je kan misschien wel denken dat die dure zonnebril van 10 jaar geleden nog steeds goed genoeg is, maar niets is minder waar. Een onderzoek toonde al aan dat zelfs een zonnebril een vervaldatum heeft, want UV-bescherming kan achteruitgaan wanneer de glazen vaak blootgesteld worden aan UV-stralen.

Heb je wat minder budget of wissel je graag eens af, dan kan een goedkopere zonnebril uit een winkelketen de oplossing zijn. Let er gewoon goed op dat er UV-400 op de bril staat, want pas dan ben je zeker van een optimale bescherming. 

Lenzen 
De lensdragers onder ons kiezen best voor lenzen met een UV-bescherming in. Vergeet ook zeker niet je oogleden in te smeren, want als je geen zonnebril op je neus draagt, kunnen je oogleden gemakkelijk verbranden.

Pet of zonnehoed
Heb je geen zonnebril ter beschikking, dan zet je nog steeds best een leuke pet of zonnehoedje op. Zo blijft je gezicht in de schaduw en blijft de schade beperkt.